Langšádlová: Značka pro měření rychlosti je zbytečná

Komentář poslankyně Heleny Langšádlové

21. 1. 2011

České řidiče obtěžuje příliš mnoho dopravních značek. Mohu poukázat na další odstrašující příklad.

Od ledna 2009 platí ustanovení, podle kterého musí městská policie povinně označovat dopravními značkami začátek a konec úseků, na kterých měří rychlost vozidel.

Již velmi brzy se ukázala nesmyslnost povinného značení. Řidičům, kteří nerespektují nejvyšší povolenou rychlost v obcích, nyní stačí zpomalit pouze v označeném úseku, poté mohou takřka beztrestně sešlápnout plynový pedál na podlahu. Vytváří se tak falešný dojem, že na „neoznačených“ místech je pravidla silničního provozu možné porušovat. Oprávnění měřit rychlost má sice i Policie ČR, ta ovšem rozhodně nemůže být všude a kontrolu rychlosti v potřebné míře neprovádí. Výsledkem jsou nepřiměřenou rychlostí způsobené nehody, často i zranění či smrt chodců.

Zrušení povinnosti označovat měřené úseky opakovaně požadují starostové nejmenších obcí i velkých měst bez rozdílu. Právě místní lidé totiž nejlépe vidí, jak bezzubá jsou tato opatření proti pirátům. Navíc požadované dopravní značky něco stojí a obce za ně musí v dnešní tíživé finanční situaci platit statisíce. V poslední době se také množí případy, kdy lidé tyto značky jednoduše odnesou nebo schovají a závodníci na silnicích se pak mohou bránit tím, že žádnou značku neviděli.

Proto jsem se rozhodla s několika kolegy vyjít vstříc nejen starostům, ale i dopravním odborníkům a navrhuji toto nesmyslné označování měřených úseků ze zákona odstranit. Věřím, že získáme podporu ve Sněmovně napříč politickým spektrem. Jediným, komu současná praxe vyhovuje, jsou pouze silniční piráti nerespektující pravidla.

Helena Langšádlová
poslankyně

Právo, 21. 1. 2011, Rubrika: Publicistika, Strana: 6

Štítky
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme