Langšádlová: Žijeme v přelomové době

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

10. 5. 2012

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Máte slovo. Hezký večer, milí diváci. Ze všech stran zní varování: budete-li spoléhat na penzi od státu, budete třít bídu s nouzí. Proto vláda odstartuje důchodovou reformu. Za A, měla by nám zajistit důstojné penze, za B kvůli ní se zvyšuje DPH, které zdražuje všechny nákupy a služby. Když bude stát tolik desítek miliard, je teď v ekonomické krizi nutná? A hlavně, zajistí nám lepší důchod? Diskutovat budou prezident Asociace penzijních fondů a Člen národní ekonomické rady vlády.

Jiří RUSNOK, prezident Asociace penzijních fondů, člen NERV

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Že je důchodová reforma největší loupež století, tvrdí předseda Křesťansko Demokratické unie Československé strany lidové.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda KDU-ČSL

Dobrý den.

Michaela JÍLKOVÁ

Za vládu místopředsedkyně vládní TOP 09 a místopředsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně rozpočtového výboru PS

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Známý ekonom, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické.

Miroslav ŠEVČÍK, děkan Národohospodářské fakulty VŠE

Krásný jarní večer.

Michaela JÍLKOVÁ

A za vás veřejnost dva občané, pro které je podle vlády důchodová reforma potřebná, nutná, užitečná. Vysokoškolačka, které je 24 let

Nikola ŠIMANDLOVÁ, vysokoškolačka, 24 let

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

A středoškolský učitel, otec od mladé rodiny.

Jan ČIŽINSKÝ, středoškolský učitel, otec 1 dítěte, 34 let

Dobrý večer.

Michaela JÍLKOVÁ

Máte slovo, ale nejdřív ti z vás, kteří už od rána telefonovali do rádia Impuls.

osoba /zdroj: rádio Impuls, 10. 5. 2012/

Já bych se chtěl vyjádřit k těm penzijním fondům. A musím říct, že jim absolutně, absolutně nevěřím, protože jenom když se podíváte, jak v Maďarsku zestátnili ty důchody, tak absolutně bych nikdy nespořil přes penzijní fondy v Český republice. Protože hlavně ta malá výnosnost, státní dotace nestojí vůbec za nic a když ty peníze chci dostat dřív, tak prostě přijdu úplně o všechno. To se mi vůbec, ale vůbec nelíbí.

osoba /zdroj: rádio Impuls, 10. 5. 2012/

Podle mně penzijní fondy, to jsou zbytečně vyhozené peníze, který ti, co si do nich budou spořit, v životě neuvidí. Protože se buď toho nedožijí, a když se toho dožijí, tak ty peníze tam nebudou. Je to prostě další způsob této vlády, jak z lidí dostat peníze a ukrást.

osoba /zdroj: rádio Impuls, 10. 5. 2012/

Víte, kterej je nejlepší penzijní fond? Nevíte? Já vám poradím. Doma si vzít fusakle a dávat peníze do fusakle. To je nejjistější, vám nikdo neukradne. A já bych nesvěřil státu ani halíř. Po zkušenostech, jaký mám. A máme je my všichni od roku 90, všechno vytunelujou, vykradou a jak se culijou a jen z lidí mámijou peníze.

osoba /zdroj: rádio Impuls, 10. 5. 2012/

Šetřila jsem na stáří, říkám, abych nebyla na obtíž dětem. Nějakou částku naspořenou mám, ale když vidím, jak ty peníze ztrácejí cenu, tak mám strach, že nakonec mi tam zbyde pár čísílek, který, za který si nic nekoupím, nezařídím vůbec nic. Má to cenu?

Michaela JÍLKOVÁ

Tak řekněte vy, občane, ano, zde máte kompetentní zástupce. Má to pro vás cenu, vstoupíte do toho druhého pilíře důchodové reformy, pane Čižinský?

Jan ČIŽINSKÝ

Tak já tam  nevstoupím.

Michaela JÍLKOVÁ

A pročpak?

Jan ČIŽINSKÝ

Protože je to taková jako náboženství, je to víra v trhy. Člověk nemusí být hospodářský historik, já jsem vystudoval hospodářskou historii. Ale od roku 1870 nebylo období 40 let, kdy by nebyla válka, revoluce, okupace, měnová reforma nebo dlouho trvající inflace.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, kdo zareaguje, prosím? Tady pan prezident, že?

Jiří RUSNOK

Tak já nevím, co jste studoval za historii, ale pokud vím, od roku 45 v Evropě žádná válka nebyla.

Jan ČIŽINSKÝ

Ale byla měnová reforma.

Jiří RUSNOK

Měnová reforma byla za komunistů v Československu, ano. Tak já doufám, že jsme už v trochu jiném režimu. Nebyla ani ve Francii, nebyla ani v Itálii. /nesrozumitelné/

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, ale pane prezidente, já vám jenom chci  říct, počkejte, já se vás teď tady.

Jiří RUSNOK

Tak já nevím, jestli předpokládáte návrat komunistické strany, ta pak samozřejmě.

Michaela JÍLKOVÁ

No a vy víte, že tady se nevrátí? Vy to víte, že se za pět let nevrátí? Vy víte, ne, promiňte, pane prezidente, ale tam směřuje. Já se tady musím zastat, to je pan profesor, prosím, dějepisu, ano, na prestižním gymnáziu latiny.

Jiří RUSNOK

Ano, v pořádku. Já jenom na reaguju na faktickou.

Michaela JÍLKOVÁ

A vy víte, a ta otázka směřuje, vy víte, co bude za 10, za 20 let? Jestli nebude měna, jo?

Jiří RUSNOK

Ne, ne, nikdo nevíme. Samozřejmě. Nevíme, co bude.

Miroslav ŠEVČÍK

Paní Jílková, kdybysme se na to dívali, no tak bysme se chovali nihilisticky a vlastně bysme vůbec nic nemuseli dělat. Protože my nemůžeme vědět, jestli náhodou se něco nestane příští, přespříští rok. Tady samozřejmě je potřeba naučit lidi, aby se uměli postarat sami o sebe, pokud to jde. A aby mysleli i na to, že budou ve stáří, že se dostanou do důchodového věku, a aby počítali s tím, že budou třeba žít podstatně déle, než žili důchodci, když se zaváděl Bismarckův systém penzijních. A to je potřeba vědět, aby měli sami svou zodpovědnost.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, to je hezké, že nás chcete vychovávat, ale mě jde o to, abyste odpověděli na otázku zde panu učiteli Čižinskému.

Jiří RUSNOK

Ano, já odpovím. Já mu odpovím, samozřejmě, nedělejme ze sebe pupek světa. My jistě nejsme horší, než jiní, ale nejsme ani lepší. Jestliže všude ve světě, všude ve světě civilizovaném, kde je nějaká kontinuita historická, patří k systému důchodového zabezpečení spoření na penzi, patří k tomu, není jenom, tvoří menší část většinou. Ale patří tam od Německa, Rakouska, nemluvím o Skandinávii, Nizozemí, Švýcarska, Spojených státech, všude se spoří na penzi.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, jenom zareaguje a pak.

Jiří RUSNOK

Přece nemůžeme my vymyslet kolo.

Jan ČIŽINSKÝ

To je naprosto v pořádku, ať si, ať si každý spoří na důchod. Já nikoho neodrazuji od spoření, ale proč všichni to musí platit zvýšením DPH, to znamená, mají to platit rodiny s dětmi, ti, co jsou v důchodu. Protože DPH se zvyšovalo kvůli důchodové reformě.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Nehledě k tomu, že my už si přispíváme, já si přispívám taky už na penzijní připojištění, je to pro mě zajímavý produkt. Takže nevím, proč bychom zaváděli další pilíř.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Penzijní připojištění ve třetím pilíři opravdu není řešením. My žijeme ve zlomové době. Změní se demografická struktura, mění se poměr těch plátců do systému oproti tomu, oproti těm, kteří přijímají ty dávky. A žel do budoucna to nebude lepší. Zatímco v nedávnu byli 4 pracující na jednoho důchodce, dneska máme okolo dvou a do budoucna to bude 1:1. To je otázka, důchodová reforma je otázka dlouhodobé mezigenerační solidarity v této společnosti.

Jan ČIŽINSKÝ

Víte, co mě vadí? Že vítězná strategie toho druhého pilíře je jednoduchá. Spořit si a hlavně nemít děti, protože když mám děti, tak si nemohu tolik spořit a investuju do nich. A potom, když to takhle porovnáme.

Jiří RUSNOK

To je, to jsme úplně někde jinde.

Jan ČIŽINSKÝ

Tak počkejte, slečna Šimandlová, slečna Šimandlová nemá žádný děti, já mám teďka druhé dítě na cestě.

Jiří RUSNOK

Já mám tři děti.

Jan ČIŽINSKÝ

Jistě, to je v pořádku. To je dobře, ale když si někdo nebude, když někdo nebude mít děti, tak bude mít důchod od těch dětí z toho průběžného systému a ještě si naspoří ve fondech. Zatímco ten, kdo má třeba tři a více dětí, tak tomu samozřejmě budou ty peníze chybět.

Jiří RUSNOK

O ale nemluvíte o druhém pilíři. Tam se vaše spoření odvíjí od mzdy.

Jan ČIŽINSKÝ

Mluvím o druhém pilíři samozřejmě.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak prosím vás, já vám to vysvětlím ano, aby diváci také věděli. Jde o to, že klíčový je, že od ledna, prosím, se můžeme zapojit tedy do druhého pilíře důchodové reformy a to spočívá v tom, nyní platíte 28 procent na sociální zabezpečení, pojištění. A vláda vám nabízí, že nebudete platit 28, ale jen 25 státu a ty tři procenta.

Jiří RUSNOK

Ne státu, pozor, to neplatíme státu.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, do toho sociálního pojištění tady, tak to jednoduše může. Jak to chcete jednoduše vysvětlit? Prosím vás, vy to vysvětlujete všichni tak, že 70 procent lidí tomu nerozumí. Počkejte, takže budete platit jenom.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Do sociálního systému.

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, tak budete platit jenom 25 procent do sociálního systému, tři procenta vám budou převedeny do penzijního fondu, který si zvolíte, ale za to musíte do toho penzijního fondu ještě přidat dvě procenta ze svého platu. A o tom zde mluví pan učitel, profesor Čižinský, ano, že on má dvě děti. A teď přijde o dvě procenta z platu a nebude mít tolik peněz na ty děti, tak prosím. Ne, počkejte, tak ano.

Jiří RUSNOK

Tomu rozumím. Na to je odpověď jednoduchá. To rozhodnutí je dobrovolné. Čili není povinen pan profesor se zapojit do toho, to je prostě na něm, jak se rozhodne. Já jenom zdůrazňuju, že když si ty dvě procenta, ano, musím si snížit svoji aktuální spotřebu o ty dvě procenta, souhlasím, tak si je nedávám nikomu, vy jste řekla třeba státu, nebo anonymnímu příjemci, dávám je na svůj individuální účet. Čili zvyšuji si svůj majetek, který jednou v té penzi mohu použít. Ono to vypadá, jako že to platíme někam do nějaké imaginární instituce. Takže ano, to je pravda. Může se rozhodnout, jestli chce.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Problém je v tom, že to není imaginární instituce, ale je to soukromý státem nijak negarantovaný fond, který může také zkrachovat, který může také zkrachovat, který taky může hospodařit špatně. Je to systém, který v našem případě.

Jiří RUSNOK

Fond je pouze správcem, není majitelem těch peněz.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Dobře, ale je možný v tom případě, že by tady, pořád hovoříte o tom, že je to dobrovolné, ale jak si má člověk, který má více dětí, a který prostě nebude mít na to, aby se mohl do tohoto systému zapojit, tak zároveň mu říkáte: dobře, však se tam zapojit nemusíš, ale náklady, které jsou, a ty náklady jsou odhadované mezi 15 - 20, a to můžem se bavit, 80 miliardami korun, tak ty zaplatí ten člověk. To jsou různý odhady. A proto taky říkám, že jsou různý. A taky je otázka, kdo je spočítal. Ale vy říkáte ano, běžte si tam, a když tam nechcete jít, tak tam nechoďte. Ale na DPH to zaplatíme všichni. Včetně důchodců a včetně těch, který jsou na mateřský, včetně rodin s dětma.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tady zazněla velmi závažná výtka, že by mohly ty fondy zkrachovat. Ten zákon to upravuje tím způsobem, že v případě krachu není předmětem konkurzu ten majetek toho vkladatele. To znamená, to by automaticky přešlo na jiné fondy. Stejně tak tyto prostředky nejsou předmětem například osobního bankrotu. Nebo nemohou být zástavou. Takže tam je nastaveno mnoho mechanismů tak, aby ten vkladatel o ty prostředky nepřišel.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Tak to jsem zvědav. A myslím, že máme všichni už zkušenosti s tím, co tady všechno bylo garantováno, o co lidi všichni přišli.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ale my musíme hledat nějaké řešení. Ta situace je demograficky mimořádně vážná.

Pavel BĚLOBRÁDEK

To přece, to přece nikdo nepopírá, že demografická situace se pohlídá, ale je potřeba se podívat na to, jestli to řešení, které navrhujete vy, je to jediné správné, jestli se osvědčilo všude. Podívejte se i na Polsko, na Maďarsko a na další země.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, tady pan předseda, ne počkejte, vy jste totiž řekl ano, správnou věc. To je mezi lidmi, pane děkane. Tady říkáte, že je to dobrovolné, ano, že jenom někdo se do toho zapojí, ale platíme to teď my všichni.

Miroslav ŠEVČÍK

Ale to není pravda.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, tady nám zvyšujete DPH.

Miroslav ŠEVČÍK

Já určitě ne. Já pouze říkám, poslouchejte, poslouchejte.

Michaela JÍLKOVÁ

Penze se nebudou tak valorizovat, ano? Jestli zrovna teď je čas na to.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

To mělo být už dávno.

Miroslav ŠEVČÍK

Tady máme takovou publikaci Státní penzijní systémy, časovaná bomba. Uhodla byste, v kterém roce to vyšlo?

Michaela JÍLKOVÁ

No asi dávno.

Miroslav ŠEVČÍK

No vyšlo to v roce 95 a já si pamatuju, že v roce 98 myslím, jste dělala Kotel, kde jsme o těch penzijních systémech hovořili. A shodou okolností dneska jsem našel ještě dokument, který posílal tady tehdy pan náměstek ministra, kde už v roce 98 se hovořilo o tom, že se musí začít dělat reforma. Bohužel toto, co je připraveno, se nedá nazvat úplnou reformou, ale je to první krok. Bez toho prvního kroku budou z těchto dnešních lidí, které, kteří jsou vystrašeni blbou politikou vlády, která to neumí vysvětlit lidem, tak budou žebráci v důchodu. To znamená, je potřeba vzít opravdu do rukou všechny nástroje a začít dělat reformu penzijní pořádně.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, paní Šimandlová k tomu.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Tak zaprvé tady je nutno říci, že celý ten systém tak, jak ho předkládá vláda, jak předkládá vlastně tu důchodovou reformu, tak narušuje jednu věc. A to je solidarita ve společnosti. Za druhé je tady nutné říci, jak říkala paní poslankyně Langšádlová, ten demografický vývoj, to do budoucna nebude 1:1, nevím, kde berete ty data. A těmito daty vláda velmi ráda straší a přitom to není pravda. Když se podíváte na projekce jiných demografů, tak ten vývoj bude zhruba 1,5 aktivních ku jednomu neaktivnímu. A ještě, ještě jedna věc. Já, ačkoliv mladý člověk a pro nás pro mladé lidi by měl být ten druhý fond udělán, já do něj a priori nevstoupím. Za prvé proto, protože kopíruje již ten třetí pilíř. Tam je dobrovolný vstup, kopíruje třetí pilíř. A za druhé je výhodný pouze pro ty, kteří mají nadprůměrné výdělky.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, tak k tomu se dostaneme. Pojďme teď postupně to probrat, co řekla slečna Šimandlová. Kdybyste mohla zareagovat na to, že strašíte lidi.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

To, že se bude zhoršovat ten demografický vývoj, je naprosto zřejmé. Můžeme se dohadovat o tom, jestli to bude 1:1, 1,5:1. Ale to, že bude výrazně více těch, kteří budou příjemci oproti těm plátcům, to je naprosto zřejmé. A je potřeba říci, není to jenom dáno natalitou, počtem dětí, je to i dáno tím, že se prodlužuje délka dožití. Takže to, že se to zhorší, o tom se, myslím, nemusíme přesvědčovat. A já si myslím, že ten důchodový systém tak, jak je připraven, je šance právě pro vás, pro mladé lidi. My nemůžeme dopustit.

Michaela JÍLKOVÁ

Já jenom, dostaneme.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já jenom jednu věc.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím, já bych chtěla. Ne, já bych to chtěla, dostaneme se k tomu, pro koho je výhodný. Pojďme teď, jestli strašíte lidi, ano? Teď, prosím vás, budeme probírat, jestli je to teď nutné zavést. Tak, slečno Šimandlová, chcete zareagovat na toto?

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Chtěla bych velmi stručně zareagovat. Ten vývoj vždycky bude víc aktivních lidí, ekonomicky aktivních lidí, to je přesně to, co vy říkáte. Prostě nikdy tady nebude poměr 1:1. To přece jako vůbec není pravda, to, co vy tady říkáte.

Jiří RUSNOK

Bohužel to je jedna z mála věcí, která je téměř jistá. Ty ostatní jsou skutečně velmi nejisté.

Miroslav ŠEVČÍK

Vy nepočítáte totiž asi lidi, kteří studují, a zapomínáte na to, že ne všichni jsou ekonomicky aktivní. Zapomínáte na to, že tu máme neaktivní nejenom důchodce, ale ti, kteří dál nepřispívají do toho systému. Takže toto, když si vezmete potom dohromady, tak samozřejmě ten problém tady je. Já vám věřím, že vy do toho nevstoupíte, vy budete mít vysokoškolské vzdělání a třeba si budete umět spořit sama na ten důchod. Lépe možná, než fondy. Ale byl bych velmi rád, aby se tady ukázalo lidem, že opravdu ta demografická křivka je velmi varující a my víme, že se teprve teď láme. V těchto dvou letech a přesto víme, že za poslední tři roky ten důchodový účet je ve, v deficitu sto miliard korun.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Každý důchodový systém musí být založen na dvou principech. A jeden z těch principů je solidarita a druhá je zásluhovost. A náš systém ten první pilíř je velmi výrazně založen na solidaritě. Já, jestli mohu velmi krátký příklad. Poměr platy: důchody, 40 procent výše důchodu přibližně. Kdybychom vzali toho, kdo má plat 15 tisíc, měl by být důchod 6 tisíc. Samozřejmě má ho vyšší, protože jsme velmi solidární. Ten, kdo má plat 50 tisíc, podle tohoto principu by ho měl mít ve výši 20 tisíc. Protože jsme tak solidární, on ho má výrazně nižší. Zkrátka ten stávající průběžný systém přes ty úpravy, které se udělaly v malé důchodové reformě, je mimořádně solidární. A ten druhý pilíř by měl přinést do toho i prvek zásluhovosti.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, pojďme teď k tomu, pro koho tedy bude výhodný. Pane předsedo. Vy třeba se zapojíte, vy jste mlád, viďte, teda už taky.

Pavel BĚLOBRÁDEK

No, už dlouho, no ale.

Michaela JÍLKOVÁ

No už taky nejste nejmladší už. Protože, prosím vás, pozor, ono to je pro lidi od 18 do 35 let.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Tak to ještě splňuju.

Michaela JÍLKOVÁ

A pokud je vám, ale příští rok v lednu, když vám bude už 36, tak budete mít jenom půl roku na to, rozhodnout se, zda do druhého pilíře vstoupíte. A to už se týká vás. Vy už budete mít jenom půl roku, pane předsedo. Toto letí, viďte?

Pavel BĚLOBRÁDEK

Ale moje manželka, ta ještě hodně dlouho, my jsme trošku. Jsem si, ono asi vzala zkušenějšího, takže jí se to bude týkat déle. Já bych chtěl jenom říct.

Michaela JÍLKOVÁ

No, pro koho je to výhodné, ano?

Pavel BĚLOBRÁDEK

No určitě. Já myslím, že to je výhodné pro ty, kteří budou mít nadprůměrné platy a ty, kteří nebudou mít děti. Pro ty to určitě bude výhodné a náklady na tuhle transformaci, jak jsem říkal, ponesou lidé, kteří buď mají více dětí, mají nižší příjmy. Anebo důchodci, protože všichni to zaplatíme na DPH. A myslím, že tady není spor o to, že demografická křivka se nějakým způsobem posunuje, a že je potřeba některé věci změnit. Ta debata je o tom, že není potřeba jít cestou druhého pilíře, že ten není potřeba, že stačí kultivovat to, co máme. To znamená první a třetí pilíř. A co se týká demografické křivky, tak bez pochyby doktor Fiala z Vysoké školy ekonomické, když říká, že tvrdit mladým lidem, že v 70 půjdou do důchodu a žádný stejně nedostanou, tak že je považuje za nemístné strašení. A dokonce za šíření poplašné zprávy, a že situace rozhodně není tak hrozivá, jak ji uvádějí některý politici. Takže v našem případě určitě výhodu budou mít ti, kteří si budou moci připlácet, protože mají buď méně dětí, nebo vyšší příjmy. Takže si můžou dávat stranou nějaké tisíce korun měsíčně. Zatímco ti, kteří k tomu nebudou mít dostatečný příjem, nebo budou mít dost dětí, no tak ti to zaplatí na DPH. Protože to bude, to bude pro všechny. Vždyť to je jednoduchý.

Jiří RUSNOK

Vy mícháte hrušky s jabkama, pane předsedo. To, co vy říkáte, de facto platí i pro dnešní průběžný systém. Průběžný systém tak, jak postupně se vyvíjel od Bismarcka k dnešku, bohužel, a to s vámi souhlasím, je výhodný pro ty, kteří nemají děti a mají velké platy. To vůbec nesouvisí s druhým pilířem.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Ale zde máme tu, zde máme tu solidaritu. Tady jde o to zhoršení.

Jiří RUSNOK

Není to pravda. Ten to nezhorší, navíc tou váhou, kterou máme my, 3 procenta z 28, prosím vás, to je řádově 10 procent.

Jan ČIŽINSKÝ

No tak počkat, vy teďka říkáte, že se nezhorší a teďka říkáte, že to zhorší jenom malilinko.

Jiří RUSNOK

Já neříkám nic, já jsem neřekl, že zhorší. Já jsem řekl, že ta kritika je sice jaksi, pláčete dobře, ale na špatným hrobě. Ta kritika by musela směřovat k celému důchodovému zabezpečení moderních zemí, které skutečně tak, jak to mají nastaveno, já s vámi souhlasím, vede k tomu, že v podstatě výhodné je nemít děti a mít vysoký plat. Tak máme založený sociální systém.

Pavel BĚLOBRÁDEK

A proto je potřeba ho změnit. Proto je potřeba důchodová reforma.

Jiří RUSNOK

Ale když se někdo snaží to změnit, já neříkám, že to je dokonalé, to jsem spolu s panem děkanem velmi blízko tomu, že to je vzdálené optimu nějakému systémovému. Ale je tady nějaká snaha. Po dlouhých letech nějaký kompromis byl nalezen. Tak my, typicky česká reakce, to je úplně špatný, nedělejme nic.

Pavel BĚLOBRÁDEK

To není pravda. My neříkáme, nedělejme nic.

Jiří RUSNOK

Co navrhujete? Co konkrétně navrhujete?

Pavel BĚLOBRÁDEK

Konkrétně navrhujeme, aby se posílil průběžný systém a aby. Tak mě zkuste nechat domluvit. Zkuste mě nechat domluvit. Já vám to řeknu. Paní místopředsedkyně říkala, že je solidární. A že je solidární s těmi, kteří mají menší platy a větší platy. Ale vůbec není solidární s těmi, kteří mají děti. Protože my tady hovoříme o té příčině, o které mluvíme už celou dobu, že se rodí málo dětí. Od roku 90 do roku 2010 se narodilo o jeden milion dětí méně. A plus nám stárne naše populace.

Jiří RUSNOK

Ano.

Pavel BĚLOBRÁDEK

To znamená, tam je ta příčina. A my to, co potřebujem a už Bismarck to založil na tom, že my, kteří chodíme do práce, platíme penze svým rodičům  a prarodičům.

Jiří RUSNOK

Ano.

Pavel BĚLOBRÁDEK

A rodiče a prarodiče mají všichni. Problém je těch černých pasažérů, který děti nemají, buď že je mít nechtějí, nebo nemohou. To je jedno, jestli to kněz katolický, nebo jestli to je člověk, který prostě nechce mít děti. To už je jedno. Tak prostě on nepřivádí další peníze do systému díky svým dětem, protože je neplatí.

Jiří RUSNOK

Ano, ano.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Takže tam je potřeba podle nás zvýšit zásluhovost těch, kteří mají děti.

Miroslav ŠEVČÍK

Počkejte, počkejte, ale co jste to řekl? Že ti, co nemají děti, že neplatí do systému? Kde jste na to přišel? Vždyť ty taky platí do systému.

Michaela JÍLKOVÁ

Pan předseda myslel těmi dětmi, budoucími plátci.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Nepřispívají plátci.

Miroslav ŠEVČÍK

To musíte říct, že nepřispívají jejich děti, že nemají děti, oni sami. Ale přispívají do toho systému.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Ne oni tím, že je nemají, tak nebudou přispívat na vlastní penze svými dětmi. Nebudou přispívat.

Miroslav ŠEVČÍK

No jejich děti nebudou přispívat.

Pavel BĚLOBRÁDEK

No, oni nemají děti a proto jejich děti nemůžou přispívat do jejich systému. A to znamená, že my navrhujeme, aby za každé, aby každému se zvýšily odvody o tři procentní body. A za každé vyživované dítě, aby se o tři procentní body snížil jejich odpočet. To znamená ten, kdo má jedno dítě, tak na tom bude stejně. Ten, kdo bude mít dvě děti, tak na tom bude lépe, kdo budeme mít tři děti, bude na tom ještě lépe. A náš propočet říká, že je to 7 miliard plus. Tím budeme samozřejmě k lidem, který mají okamžitě, protože vy vlastně těm lidem, kteří právě mají děti a potřebují, aby nějakým způsobem fungovali, tak jim v okamžiku snížíte jejich příspěvek.

Miroslav ŠEVČÍK

To znamená, že tady slečna, protože bude chtít mít děti až v 35, tak bude platit to vaše zvýšené do 35. No tak to je velmi solidární s tou mladou generací.

Michaela JÍLKOVÁ

Paní místopředsedkyně.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Omlouvám se, pane děkane. Já jsem vyděšená z vaší reakce. Já musím přiznat, že to, co navrhujete, znamená, že ohrožujete ty, kteří jsou již takhle na trhu práce ohroženi. Na trhu práce jsou ohroženi mladí lidé, absolventi a lidé nad 50 let. To jsou podle toho vašeho návrhu ti, kteří budou platit tu zvýšenou daň, vy možná upravíte stávající bilanci, nevyřešíte to do budoucna, a ještě k tomu ohrozíte trh práce právě těchto dvou skupin, které jsou mimořádně ještě ohrožené.

Pavel BĚLOBRÁDEK

To není pravda, to není pravda.

Michaela JÍLKOVÁ

Vy na to reagujte a půjdeme dál, protože toto není tématem našeho pořadu ano, co bude dělat KDU. Tak.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Asociální to není proto, že právě ti, kteří děti mají, tak ti mají náklady na jedno dítě 1,5 až 2 miliony korun podle toho, jestli je vychovají. To znamená, tyto náklady se jim musí nějak kompenzovat. Tady jde o to.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak ano, takže toto máme jasné. Já jenom. Prosím, pane předsedo, ne, já vás prosím, není pořad o tom, co připravuje KDU, ano. Vracíme se k tomu, pro koho je výhodný druhý pilíř, ano? Takže. Pane prezidente, ČSOB propočítala, že ten celý model toho druhého pilíře bude výhodný jen pro 15 procent. Jenom 15 procent pracujících. Která má vyšší příjmy a je dostatečně mladá, ano? Takže nejlepší jsou lidé prý kolem 25 let s příjmem nad 20 tisíc. No tak to, nezlobte se, teda 15 procent, to opravdu není hodně. Když to teda my teď máme.

Jiří RUSNOK

Ale já s tím nesouhlasím.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, tak nám to vysvětlete.

Jiří RUSNOK

Protože to je výpočet založený na velmi lichém předpokladu. Ten vychází z toho, že veme váš potenciální důchod z prvního pilíře podle dnešních pravidel.

Michaela JÍLKOVÁ

To je ten průběžný systém.

Jiří RUSNOK

Průběžný systém, ten státní, chcete-li zjednodušeně. A zabuduje do toho výpočtu předpoklad, že tento důchod, jak platí dnes, budete mít i za 10, ne 10, ale 20, 30, protože to je mladý člověk, 40 let. Tak to asi cítíme všichni, že velmi na můj vkus silný předpoklad, protože prostě to tak nebude. Důchodový zákon se měnil v posledních 15 letech periodicitou každé dva, tři roky. Vždycky k horšímu. To je prostě daný demografií. A bude to tak dál. A k tomu vemou technický výpočet typu: tak, vemete si druhý pilíř, dáte si to do nějakého fondu, jaký máte výdělek. A teď tyto dvě věci porovnávají. To je přesný součet nepřesných čísel. To je úvaha k ničemu. Výhodné je to pro všechny podle toho, každý si musí tuhle úvahu udělat kvalitativně. Věřím tomu, že to, co mi stát dneska slibuje, mi dá i za 30 let. Nebo věřím víc, tomu, že přece jen nějakou část toho důchodu, malou, ale nějakou, budu mít na svém účtu odloženou ve formě peněz. A to je celé.

Michaela JÍLKOVÁ

No, tak pojďme diskutovat. Máte. Podívejte se, já vám tady, pane prezidente, já vám tady nabízím dva klienty penzijního fondu.

Jiří RUSNOK

Vybrala jste dobře.

Michaela JÍLKOVÁ

Uvidíme, jak je přesvědčíte. Slečno Šimandlová, už vás přesvědčuje, už vás láká pan prezident.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

V žádném případě, v žádném případě. Za prvé, tady je nutné říci, že ten průběžný systém, to je přece ta jistota, tam ten není ohrožen riziky inflace, není ohrožen.

Jiří RUSNOK

Slyšela jste příběh řeckého lékárníka z Atén?

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Není ohrožen. Nechte mě, prosím, domluvit, já vás taky nechávám domluvit.

Jiří RUSNOK

Ano, omlouvám se.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Ten, je přece ten, co do něj dnes vložím, zítra mohu vyplatit na důchody. Kdo mi zajistí to, že pokud já si vložím dneska ty uspořené peníze, tak že se mi za 40 let, za 50 let zúročí, vrátí? Paní poslankyně sice říkala ano, je to v zákoně ošetřeno, ale to přece není pravda, když se podíváte na vyjádření například pana ministra financí Kalouska, ten vám řekne: ježišmarja, příští rok vývoje ekonomiky v Evropské unii? No to se přece nedá odhadnout. Ale s jistotou vám řekne, že za 50 let mě se ty fondy zúročí? To přece není možné to takhle dopředu říci.

Jiří RUSNOK

Pokud bychom takto, pokud nedůvěřujete absolutně tomu, že bude pokračovat nějaký normální vývoj, nebude válka, krach měn, tak vy svým způsobem, no je to krásný život, ale krátký. Vy musíte utratit všechny peníze, který máte, nekupujte si ani byt. Nekupujte si možná ani auto. Protože když se vám rozpadne, třeba už budou ceny oprav úplně jiné, než když jste si ho koupila. Takhle přece nelze uvažovat u mladýho člověka. A vy říkáte: stát, to je jistota. Paní kolegyně, stát má jen ty peníze, které vybere od nás jako daňových poplatníků. Jestliže bude daňových poplatníků méně vzhledem k demografii, než těch, který je potřeba zajistit, tak prostě nám na jednotlivce musí dát méně ten stát. To je, to je prostě, to jsou počty. Když jsem chodil já do školy, teď se to jmenuje aritmetika. Takhle to prostě funguje, na tom nic nezměníme. Ten řecký lékárník taky věřil tomu, že bude mít ten důchod 600 euro, pak mu přišel výměr a řekli mu: máme teď problém, bude to 480. Tak ten to nezvládl jeden, zastřelil se. To je ten příběh docela známej. Stát, tak kde je ten stát?

Michaela JÍLKOVÁ

No a poslyšte, pane prezidente. Ano, a kde, kde vy berete jistotu, vy tady mluvíte o řeckém lékárníkovi. Podívejte se, co třeba takový maďarský lékárník, jo? Takový maďarský lékárník uvěřil penzijním fondům, tomu druhému pilíři.

Miroslav ŠEVČÍK

On uvěřil státu, státu uvěřil.

Michaela JÍLKOVÁ

No tak státu uvěřil. No tak vy taky tady chcete, jo, abychom uvěřili.

Jiří RUSNOK

Penzijním fondům, máte pravdu ano.

Michaela JÍLKOVÁ

Uvěřil a co se mu stalo?

Jiří RUSNOK

Stalo se mu to, že v Maďarsku zvítězila jedna strana, která tam vládne, má 3/4 parlamentu. A pan premiér maďarský řekl, podívejte se, dal jim neodolatelnou nabídku těm Maďarům. Řekl jim: když budete si dál spořit na ty svý penze, tak já vám nedám nic z prvního pilíře, změnil pojištění na daň, řekl: to je solidární daň. A řekl: z toho nedostanete nic. No tak když vám někdo řekne, že z 32 procent 24 nedostanete nic, ale můžete zůstat, tam pár lidí zůstalo. To u nás nebude, nestrašte Maďarskem. My nejsme Maďarsko.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, počkejte, pane prezidente, ano, my nejsme Maďarsko, ale jak vy víte, jaký tady bude premiér za pět let, za deset let, za 15 let? Co když to změní?

Jiří RUSNOK

Já nevím, jaký tady bude premiér, ale pevně věřím tomu, že tady nezvítězí jedna strana s 3/4 jaksi elektorátem.

Michaela JÍLKOVÁ

A jak to můžete vědět? V Maďarsku se to taky stalo.

Jiří RUSNOK

Zdají se mi Češi být přece jen racionálnější a skeptičtější, čehož svědkem je tato beseda. Tak tím nestrašme jo, Maďarsko je zvláštní případ. Navíc v těch fondech, v té době, kdy se možná bude tedy měnit vláda, nebudou peníze, jako byly v Maďarsku, tam bylo přes 10 procent HDP. Maďarsko je.

Miroslav ŠEVČÍK

Proto chtěl ty peníze ten stát, chtěl ty peníze sebrat no.

Jiří RUSNOK

Maďarsko mělo loni jediné v Evropě rozpočtový přebytek. Protože znárodnilo v uvozovkách penzijní fondy. Co to je? To znamená, uděláme si mejdan, jeden den si všechny peníze propijeme, budeme vypadat, nebo vypadat asi ne dobře, ale budem se cítit blaženě. A pak budeme mít kocovinu celých X dnů. A tak to chceme opakovat? To snad Češi opakovat nechtějí.

Jan ČIŽINSKÝ

Ale my můžem se podívat na Slovensko, protože na Slovensku to funguje 6 let. Za těch 6 let to nevyrovnalo ani inflaci ty výnosy.

Jiří RUSNOK

Ale proč, pane kolego?

Jan ČIŽINSKÝ

Protože Slováci přiznávají, že je těžké,

Jiří RUSNOK

Protože pan premiér Fico, když poprvé přišel k vládě, zavedl krátkodobé garance do všech fondů, a když budete mít garanci, že máte někomu garantovat každýho půl roku kladný výsledek, tak budete investovat jenom do státních dluhopisů a nebudete mít žádné výnosy.

Jan ČIŽINSKÝ

Ale já jsem současně taky četl stesky těch fondů, že vlastně není možné na trhu najít to, co by se koupilo, aby to tu inflaci převýšilo.

Jiří RUSNOK

To je nesmysl.

Jan ČIŽINSKÝ

A ještě bych chtěl říct.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale prosím vás, pane prezidente. Ne, počkejte, ale jak toto můžete říct? A co třetí pilíř, to je to penzijní připojištění, ano, kolik těch penzijních fondů z devíti překonalo inflaci loni?

Jiří RUSNOK

Loni nejsou ještě výsledky všechny známý.

Michaela JÍLKOVÁ

No, to, co bylo publikovány, 4.

Jiří RUSNOK

Já jsem četla, že 4

Michaela JÍLKOVÁ

A neberte jeden rok. V průměru, v průměru.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale loni, chápete?

Jiří RUSNOK

Ale my máme ten stejný problém jako to Slovensko.

Miroslav ŠEVČÍK

Ale vůbec, to se takhle u penzijních fondů vůbec nemůže brát. Na chilském příkladu, když se podíváte, za 30 let, tak je průměrné zhodnocení víc jak 9 procent. Ale byly roky, kdy ty fondy rostly o 17 procent, roky, kdy rostly o tři procenta. A roky, kdy dokonce měly pokles. To nelze v žádném případě hodnotit takovou krátkodobou křivkou. Je potřeba počítat s dlouhodobým zhodnocením, protože v podstatě do penze si ten člověk měl spořit 20, 30, 40 let. Takže toto je potřeba brát. A každá ekonomika se vyvíjí cyklicky. To znamená, že i fondy mohou mít někdy nižší výnos.

Jiří RUSNOK

A české penzijní fondy porážejí inflaci velmi málo, desetiny procent, ale porážení infaci.

Jan ČIŽINSKÝ

Ale já bych ještě chtěl, vy jste to řekl správně. Vy jste to řekl správně, že to je vlastně věc víry. Buďto člověk věří tomu, že dostane důchod od státu, nebo člověk věří tomu, že v těch fondech mu ty peníze nezmizí. A vy jste dal otázku, pro koho bude to výhodné, takže ti, kteří mají podprůměrné příjmy, tak si to zvolí jenom hloupý člověk, kterého někdo zastaví na ulici, dá mu propisku nebo mobil za to, že se podepíše. A pak se bude koukat na to, co tam ty peníze dělají. Anebo ten, kdo má nadprůměrné příjmy, tak zase to budou ti hloupí lidé, protože chytrý člověk s nadprůměrnými příjmy s to dokáže investovat sám. Proč by, proč by koukal na fondy, jak mu to tam obhospodařují a přitom musí vyplácet ten management. Vítězem budou ty fondy.

Jiří RUSNOK

Mě by zajímalo, kde jinde vám to budou investovat zadarmo a lépe jo? Vy žijete taky trochu v iluzích.

Jan ČIŽINSKÝ

No ne, tak já můžu investovat do svých dětí, já můžu investovat do nějaké nemovitosti, já můžu investovat, kam chci.

Jiří RUSNOK

Samozřejmě, na nemovitosti můžete taky prodělat.

Jan ČIŽINSKÝ

Jistě, jistě.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Na čemkoliv můžete prodělat na jakékoliv investici. Ale tohle je systémové dlouhodobé řešení. To, co řeší tato důchodová reforma.

Miroslav ŠEVČÍK

Poloreforma, prosím.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak promiňte, promiňte, pane děkane.

Jan ČIŽINSKÝ

A dobrý je ještě říct, že už se v průběhu mění.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ne, dobře, ale já bych chtěla reagovat. Vy jste, vy jste říkal například argument správu těch fondů. Tam je potřeba říct, že za správu těch fondů, a to možná zástupci, zástupci těch, kteří budou pojišťovat, z toho nemají radost. Tam jsou naprosto minimální náklady. Já vám dám příklad. U toho nejméně riskantního modelu investování. U toho, kde se investuje do státních dluhopisů, tak je to 0,3 procenta. Jsou to tři promile. Takže pokud oni vám budou spravovat vašich sto tisíc, tak za to budou chtít  ročně 300 korun. Já neznám jiný bankovní ústav, který by požadoval tak nízkou platbu.

Miroslav ŠEVČÍK

Já ještě vám doplním, když budete kupovat nemovitosti, tak zaplatíte samozřejmě daň z převodu nemovitosti. Když si půjdete na burzu koupit, nebo prostřednictvím obchodníka s cennými papíry, akcie zaplatíte samozřejmě zprostředkování taky. Když budete spořit na termínovaných účtech, tak budete platit taky.

Jan ČIŽINSKÝ

To tady nikdo nezpochybňoval. Já jsem jenom říkal, že vlastně, jako jistým vítězem toho druhého pilíře jsou penzijní fondy.

Miroslav ŠEVČÍK

To, to ne. To si myslím.

Michaela JÍLKOVÁ

Na to nechte reagovat pana, ne počkejte, pan předseda si to myslí také. Kdybyste nám mohl říci proč tady.

Jiří RUSNOK

Je to populární samozřejmě a vypadá to lákavě.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Je to, je to obdobné jako s fotovoltaikou. Protože buď se nastaví, když se nastaví ty podmínky tak, že skutečně tak, že skutečně lidé tam budou dávat a je otázka, jak se nastaví, protože to ještě v běhu, protože se neustále mění. Jednou to mělo být povinné, teď to je nepovinné. Pak nejdřív se měly odvádět děti, mohou jet na svoje rodiče, teď zas to tam není. Takže jsme docela zvědaví, jak to dopadne. Ale jsou dvě možnosti, buď tam by peníze. Prosadí se refoma, peníze se tam budou dávat a lidi je tam prostě budou na věky muset, nebo já nevím, 40 let je tam bude muset dávat. No anebo, to přijde nějaká vláda a zaručí to a přijdou arbitráže.

Michaela JÍLKOVÁ

No a pro proč myslíte, že na tom ty penzijní fondy budou vydělávat že, že zrovna pro mě je to byznys.

Pavel BĚLOBRÁDEK

No tak protože budou mít několik desítek let, možná 30, 40, podle toho, jak jsme mladí nebo méně mladí, tak tam budeme odvádět peníze, aniž by nám museli vyplatit jedinou korunu. Přitom budou mít, přitom budou mít režie a ty režie tam budou, to mě někdo, to se nezlobte, ty režie tam budou. Ale je otázkou.

Miroslav ŠEVČÍK

Tak teď vám to vysvětlila.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Ale ty režie tam boudou.

Miroslav ŠEVČÍK

Teď vám to vysvětila.

Miroslav ŠEVČÍK

Ale ty režie tam boudu a jsou velmi nízké ty poplatky. Já jsem jim tam řekl

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ale je to velmi regulované, regulované. Ne, ne, ne, ale je to velmi regulované,  myslím si, že fondům se velmi nelíbilo. Podle stávajících pravidel.

Michaela JÍLKOVÁ

Nechme pana prezidenta. Ano, počkejte, nechme pana prezidenta.

Jiří RUSNOK

Kdyby to byl takový byznys, jak vy o to mluvíte a skutečně srovnání s fotovoltaikou si, to si teda vyprošuju. To skutečně je úplně mimo. Tak by se do toho hrnuly desítky možná stovky investorů. Tady by přece stály ve frontě. Já je nikde nevidím. Dokonce i stávající penzijní fondy váhají, jestli mají jít do druhé pilíře některé. A žádné nové zájemce nevidím. Z jednoduchého důvodu. Celá ta investice, pokud si chcete otevřít druhý pilíř, tak je návrat na podle, podle toho samozřejmě kolik se vám podař tedy získat klientů, v řádech 10 až 20 let. To je investice, kterou žádný rozumný investor nedělá. Ti, kteří to udělají, to dělají jen proto, aby si ochránili už svůj existující byznys v třetím pilíři, který už se nějakým způsobem rozvinul, nějak funguje, ne že by to bylo nějaký nerovnatelné stavební.

Michaela JÍLKOVÁ

Já jenom, je toto důchodové připojištění ano? A vy. Tak.

Jiří RUSNOK

To je jediný důvod, proč fondy nakonec po skřípění zubů do této státní zakázky, protože to nic jiného není, než jaká si PPP projekt, státní zakázka. Připravte nám produkt za 0,3 - 0,4 a tak dále. To vám nikdo, žádný jiný dlouhodobý správce peněz nenabídne, nikdo, nikdo na trhu.

Tak nedělejte, nemaťte lidi, že to je nějaký byznys pro fondy, protože to byznys není a je to správně. Protože je to státní zakázka a ta má být regulovaná.

Miroslav ŠEVČÍK

Ještě musím připomenout, proboha nesrovnávejte to se zločinectvím fotovoltaiky, na kterém se mimochodem podílela i vaše strna jo, protože ta byla tehdy taktéž v exekutivně, když se tady tento zločinný projekt jako dělal. Takže prosím, to nemaťte lidi a nepleťte fotovoltaiků s penzijním.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Vy jste mě asi nepochopili. Já jsem to říkal jako princip. To znamená, jak se to jednou rozjede, tak jsou dvě možnosti, buď ten, kdo tam bude, tak na tom vydělá, anebo to další vláda zruší a pak hrozí arbitráže.

Miroslav ŠEVČÍK

A kdo tam bude, to myslíte, že ten pojištěnec, vždyť to je dobře, když na tom ten pojištěnec vydělá.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Ne, myslím ten penzijní fond. Protože jestliže tam budete ho mít za 40 let.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, pojďme, pojďme dál.

Jiří RUSNOK

Návratnost těch prostředků je 10 až 20 let. Čili vy, mluvit o tom jako o.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, prosím vás, ne, jdeme dál. Prosím vás pěkně, dál pojďme, co zajímá tedy občany, tam je takové to závažné, že vy, když tam jednou vstoupíte, tak už nevystoupíte. Už tam prostě.

Jiří RUSNOK

To je stejně jako sociální zabezpečení.

Michaela JÍLKOVÁ

No promiňte, tak tam musím, že jo. Ale jo, tak slečno Šimandlová, co tomu říkáte, že teď se třeba za rok rozhodnete, ano, a už prostě do důchodu do těch 70, nebo já nevím, kdy to má paní Šimandlová, v 75.

Miroslav ŠEVČÍK

V 63, v 63.

Michaela JÍLKOVÁ

No tak to nemá. Když já mám, prosím vás, já mám 65,5. Tak slečna Šimandlová bude mít 70.

Jan ČIŽINSKÝ

Když o tom mluvíme, ono je to takové legrační.

Michaela JÍLKOVÁ

Pojďme, pojďme k tomu, že nemohu vystoupit.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Tam je to, tam je to jako jediný důvod, který já v tom vidím. A to je to, že pokud já do toho jednou vstoupím, tak samozřejmě pro ty fondy jsem ten plátce a pro ně by bylo nevýhodné mě pustit pryč, abych já nemohla vystoupit. Jako já nechápu, proč bych si to nemohla změnit, proč bych nemohla vystoupit, pokud třeba zjistím, že je to pro mě nevýhodné do budoucna.

Miroslav ŠEVČÍK

Tak počkejte, já vám to řeknu. Já bych, já bych taky byl velmi rád, kdybych nemusel platit teď těch 28 procent, protože si myslím, že si je zhodnotím sám lépe a nebudu chtít žádný státní důchod. Taky z toho nemohu ale vystoupit a musím to platit.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás pěkně, ale teď já vám něco řeknu. To vypletete teďkon jabka s hruškama. Protože, ne, protože. Není to pravda. Protože sociální pojištění máme povinné, ano? Ale tady ten druhý pilíř, že je dán teda dobře, tři procenta, ale dvě si přidám. To je dobrovolné ano?

Miroslav ŠEVČÍK

Paní Jílková, není to tak. Protože tam je.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale je to tak.

Miroslav ŠEVČÍK

Tam si berete ty tři procenta, ale dáváte to do fondu a musíte přidat ještě dvě. Tím chci právě ještě vám říct a zdůraznit, že někdo říká, že se vyvádí z penzijního systému peníze pryč. Ale tam je přidáváte. Vy do toho celkového systému ti, co tam vstoupí, tam musí zaplatit ještě dvě procenta. Tudíž tam víc těch peněz je a ještě tam je zhodnocení.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

To není systém, to není systém, kam já dávám ty dvě procenta. To je můj osobní individuální účet.

Miroslav ŠEVČÍK

Ale je součástí penzijního systému.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

To je ale přece jenom moje osobní věc. Kdežto v tom průběžném systému, který mimochodem vy chcete ještě oslabit tím, že z něj vyvedete tři procenta, což by mělo být ročně asi ztráta 10 až 15 miliard korun, který chcete ještě takhle oslabit. Tak vy tady po mě chcete prostě, abych se vrátila k té otázce, abych byla prostě v tom systému, který je dobrovolný, spořila si tam ještě dvěma svými procenty, který zase oslabí mojí kupní sílu tak, aby moje do budoucna za 40 let moje investice byla skutečně nejistá.

Miroslav ŠEVČÍK

Je to vaše svobodné rozhodnutí, jestli do toho půjdete. Je to dobrovolné. A prosím vás, celý penzijní systém se skládá teď, nebo bude skládat ze tří pilířů. Jak můžete něco oslabit, když tam ještě další dvě procenta musíte dát? Jak ten systém můžete oslabit? To mě teda vysvětlete?

Pavel BĚLOBRÁDEK

Není státem garantovaný.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Jestli mohu poprosit, tady jde opravdu o dlouhodobou stabilitu, udržitelnost a předvídatelnost toho systému. Ten druhý systém se stane zkrátka podporou pro ty mladé lidi, kteří by dneska všechno dali do toho průběžného systému, a v době, kdy vlastně ten demografický vývoj bude nepříznivý, tak by vlastně měli výrazně nižší, nižší příjmy. A my bysme si velmi přáli, aby dostali tito mladí lidé, jako jste vy, šanci, aby si mohli kumulovat část těch prostředků na dobu, kdy budou v důchodu. Není rozumné zkrátka všechno, všechno utratit ve stávajícím průběžném systému, když víme, že za 10, 20, 30 let ten demografický vývoj bude nepříznivější.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Já mohu na vás jednu otázku? Já bych se chtěla  zeptat, jak teď vy myslíte, řekněme, řádově velmi do budoucna. Ale jak to chcete řešit teď? Teď si vemte, že teda mladá generace se rozhodne, že vstoupí do toho druhého systému. Tedy mladá generace odvede tři procenta z toho prvního pilíře, z toho průběžného systému. Tudíž v tom prvním pilíři bude méně peněz, bude tam méně odvodů. Jak to vysvětlíte té generaci, které je dneska, řekněme 45, 50 let, nevyplatí se jí už investovat do toho druhého pilíře. A ona platila celý život to sociální pojištění tak, aby měla ve svém důchodu ten vysoký důchod. A my najednou prostě platila na své rodiče a teď bude platit i na nás? A v důchodu opět nebude mít nic? To by mě docela zajímalo.

Miroslav ŠEVČÍK

Ale důchod bude mít. Bude mít z průběžného systému.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Ale bude ho mít menší.

Pavel BĚLOBRÁDEK

My poneseme právě to, že budeme přechodovou generací. Kdy budeme dále platit naše rodiče, a já nesouhlasím s tím, že to je něco projedení. Ty naši rodiče už si zaplatili, už zaplatili penze svým rodičům a prarodičům, takže já bych to takhle vůbec nebral. A naší povinností je zase zaplatit ty penze jim.

Miroslav ŠEVČÍK

Určitě, určitě.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Takže žádný, že tam něco dáme, a že jim dáme míň. A proto, abychom. Takže já proti tomu se musím ohradit. Jako mě to trochu připomíná takové to, že ty válečné ročníky, jako jsou moje rodiče, tak.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak ale počkejte, tady slečna Šimandlová řekla důležitou věc. Ano, tak je to tady zaměřeno na mladou generaci. A co já, pane prezidente?

Miroslav ŠEVČÍK

Vy jste taky mladá.

Michaela JÍLKOVÁ

Já už nejsem mladá, prosím vás. No prosím vás, 44 let, co já? Mám si během toho půl roku rozhodnout tam vstoupit? Co si naspořím?

Jiří RUSNOK

Naspoříte ještě, do důchodu daleko. Před chvilkou jste říkala, že to je 20 let.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne moment. Tak vy mi chcete říct, že pro mě je výhodný druhý pilíř?

Jiří RUSNOK

Samozřejmě, nepochybujte o tom.

Michaela JÍLKOVÁ

To jsem ještě neslyšela. Takže já mám vstoupit. A vy vstoupíte?

Jiří RUSNOK

Samozřejmě. Já vstoupím taky.

Michaela JÍLKOVÁ

Vy vstoupíte do druhého pilíře? A vy vstoupíte?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ano, vstoupím.

Michaela JÍLKOVÁ

A vy?

Miroslav ŠEVČÍK

Já nevstoupím.

Michaela JÍLKOVÁ

A pročpak nevstoupíte, když je to tak výhodné, pane děkane?

Miroslav ŠEVČÍK

Protože si umím uspořit výhodněji. A jak vás tak pozoruju, tak vy si budete umět uspořit taky výhodněji, tak nevstupujte taky.

Michaela JÍLKOVÁ

No já nevím, já tomu nerozumím tý ekonomice, protože to je další věc.

Jiří RUSNOK

Skutečně, přátelé, přece celá ta reforma je o tom, nikdo neruší průběžný pilíř. Nikdo ho neruší.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Jenom ho oslabuje, jenom ho oslabuje. A je to pravda, je to pravda.

Jiří RUSNOK

Oslabovat, to už je takové slovo, které se dá těžko změřit.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Třemi procenty ho oslabíte vývodem, což je asi 10 procent ročně.

Jiří RUSNOK

My jenom říkáme, dneska v Česku my jsme extrémní země v tom, že jsme, naši důchodci, když si uděláte, podíváte na jejich rodinné účty, statistika, prosím, volně přístupná, tak 99 procent podle decilů, u toho nejbohatšího je to méně, ale u těch všech masy, 99, 98 všech příjmů mají z jednoho zdroje, to je státní důchod. To nenajdete  nikde na světě. V Německu, v Rakousku, ani tam to nenajdete. Všude mají ty lidi z toho státního srovnatelně, řekněme, 80, 85 možná to Německo. Nemluvím o jiných, kde to je mnohem méně. A zbytek je z úspor. Úspor různě organizovaných spolu se státem. A to je celý, co tady děláme v té reformě. My vám nabízíme, ne my, ale vláda vám nabízí, abyste si to portfolio v uvozovkách, ty dva košíky, ten jeden rozdělili na dva.

Miroslav ŠEVČÍK

A rozložili si riziko.

Jiří RUSNOK

Rozložili si riziko. Protože když budete jenom ten stát mít, nikdy nevíte, co se stane. Jsme malá kocábka na velkém moři. A já pevně věřím, že se nestane nic špatného, ale to si mysleli i v tom Lotyšsku, Řecku a jinde. A prostě se stalo. A ti, co nemají nic vedle, na tom svém individuálním účtu, jsou na tom dramaticky hůře.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

A proto penzijní fondy investují do státních dluhopisů. Protože stát zkrachuje a tak toto je výborné, to je výborné.

Jiří RUSNOK

Český penzijní fond, který je měl řecké dluhopisy.

Pavel BĚLOBRÁDEK,

Ale německý tam investovaly masivně a taky tak dopadly, proto se taky zachraňuje Řecko.

Michaela JÍLKOVÁ

Prosím vás, pan Čižinský, ano?

Jan ČIŽINSKÝ

Mě tady nepřekvapuje, že ten pilíř hájíte, protože někdo jste ho přijímali, někdo vlastně v něm pracujete, ale překvapilo mě, že paní místopředsedkyně Langšádlová, která o něj říkala, že posílí rodinné vazby, to by mě potom zajímalo, jakým  způsobem posílí rodinné vazby ten systém. Tak vlastně tady od vás všech tří zaznělo, že není dobré zohledňovat děti jako zásluhovost.

Jiří RUSNOK

Mě se to dotýká. Já jsem v roce 2004 napsal práci, která nabízela alternativní systém pro Českou republiku. Pan předseda to ví.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Ale to bylo zahozeno. Pan předseda v tý době nebyl ještě členem strany.

Jiří RUSNOK

To nevadí, ale už vás to naučili, ti, co tam byli.

Pavel BĚLOBRÁDEK

Určitě ne.

Jiří RUSNOK

A to, co tady opakujete, je z té práce, nic jiného to není. Jenomže tu práci prostě předběhla dobu, řekněme. Já vůbec nejsem proto zahrnout děti do průběžného systému jako prvek, který rozhoduje o výši důchodu. Ale musíte to kombinovat se spořením, jinak to nedává smysl.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, paní místopředsedkyně.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

K té solidaritě v rodině, spočívá v tom, že pokud si budete v rámci tohoto druhého pilíře spořit těch svých pět procent. A stane se, že se nedožijete té doby, kdy byste to mohl čerpat, i když já vám samozřejmě přeju, abyste se dožil co nejvyššího věku. Tak potom i tyto uspořené prostředky jsou předmětem dědictví.

Jan ČIŽINSKÝ

Takže mi to vyplatěj na přepážce 1,5 milionů, co si tatínek naspořil, mi vyplatěj cash na dřevo?

Michaela JÍLKOVÁ

No vám ne, vašim dětem.

Miroslav ŠEVČÍK

Pozůstalým.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Jako já vám říkám, že tady vlastně ty peníze zůstávají v té rodině.

Jan ČIŽINSKÝ

Počkejte, počkejte, bude se to dědit tak, že po sezení u notáře vy přijdete do banky a dostanete peníze do ruky?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Budou vám vyplaceny na váš účet pravděpodobně.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, prosím vás pěkně. Ne, počkejte. Počkejte. To já jsem nečetla. Já, pane prezidente, kdybyste nám to mohl vysvětlit ano? Tak.

Jiří RUSNOK

Pokud, nedej bože, ten účastník druhého pilíře zemře v průběhu spoření, 59 let vám je, dneska když, nedej bože, přejede vás tramvaj, ze státního systému vaše děti a manželka nedostanou nic. Tomu se odborně říká odúmrť. To zůstane pro ty ostatní.

Nikola ŠIMANDLOVÁ

A co sirotčí a vdovskej důchod?

Jiří RUSNOK

To je jiná situace a vdovský důchod nedostanete, pokud nejste ještě důchodkyně a tak dál. V tomto druhém pilíři je to tak, že když se to, nedej bože, stane, sirotci dostanou 5 letý sirotčí důchod z těch peněz, které jsou na tom účtu, pokud jsou nějací sirotci, pokud nejsou a jsou dospělí pozůstalí, tak když jsou ve druhém pilíři, převede se to na jejich účet ve druhém pilíři. Když nemají druhý pilíř, dostanou to cash.

Miroslav ŠEVČÍK

Takže já si myslím, že to je dost solidární a je potřeba říct opravdu, že ta vláda  udělá slepičí krok k tomu, aby vůbec tu reformu odstartovala a je nedokonalá, je malá a je potřeba v tom pokračovat, protože opravdu vy byste se stali potom, až budete v tom důchodovém věku, všichni  tři, protože i vy jste mladý, byste se stali fakt žebráky.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, prosím vás, musíme končit. Jeden z vás, kdo chce říci tedy jako klient, jo, tady panu prezidentovi, co by vás ještě přesvědčilo, abyste tam vstoupili?

Jan ČIŽINSKÝ

Takhle, mě by nepřesvědčilo nic, ale já bych dával přednost tomu, aby ty tři procenta si mohli taky lidi investovat do svejch dětí, to znamená nejen do fondu, ale aby byla ta možnost taky to investovat do svejch dětí.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, ale mě jde o to. Představme si, jsme na přepážce ano, tady pan prezident.

Jiří RUSNOK

Se odhodlá vstoupit mezi lid, bude na přepážce.

Michaela JÍLKOVÁ

No, nebo to víte, musí, dějou se i horší věci. Najednou sedíte na přepážce, někdo jiný na vaší židli. Také to je možné, budete rád, že, do důchodu daleko.

Jiří RUSNOK

Že sedím na tý přepážce.

Michaela JÍLKOVÁ

Chápete, budete rád za místo na přepážce. Ne, že bych toto, ale člověk neví. Tak, co byste poslední věc, ano, tak jako řekla. Aby vás pan prezident přesvědčil?

Nikola ŠIMANDLOVÁ

Mě by zajímalo třeba to reální zhodnocení té mé penze, protože doposud se to víceméně kreje s inflací a to už je pak, jenom velmi stručně. To už je opravdu potom lepší, jak říká ten posluchač, strkat si ty peníze do fuseklí.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, velmi stručně, prosím, dvěma větami, musíme končit.

Jiří RUSNOK

Ano, reálné zhodnocení samozřejmě záleží na tom, jakou investici si zvolíte. Když si zvolíte méně rizikovou, konzervativní, volíte jistotu, tak počítejte s tím, že to bude plus mínus inflace a něco velmi málo nad to. V nějakém dlouhém období procento reálného zhodnocení.

Michaela JÍLKOVÁ

No tak inflace je dobrá, pozor. Zaplať pánbůh za to.

Jiří RUSNOK

Samozřejmě, pokud si mladý člověk by si měl zvolit odvážnější způsob investování v té době, kdy je ještě mladý a má daleko k těm penězům z hlediska likvidity. A tam ty výnosy, světová zkušenost, buďme konzervativní, dvě, tři, čtyři procenta reálně, čili nad inflaci v průměru ročně.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, tak, milí diváci. Příští týden probíráme, chystají se, zemědělci chystají blokády silnic kvůli zelené naftě a hrozí, že budou zase dražší potraviny. Takže podle vás jsou zemědělci v právu, nebo jen vydírají? Přihlaště se na telefonu 2 61 13 77 66. Nebo na emailu mateslovo@ceskatelevize. Milí diváci, já vám děkuji, těším se na vás, myslím na vás a vy už víte, že ve čtvrtek máte slovo. Na shledanou.

ČT1, 10. 5. 2012,Pořad: Máte slovo

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme