Langšádlová: Vyhoštění ruských diplomatů je nezbytné

26. 3. 2018

(editovaný přepis s poslankyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

moderátorka

Jaká je Vaše reakce na rozhodnutí české strany, která ruskému velvyslanci oznámila, že chce, aby náš stát opustili 3 ruští diplomaté, a to do 1. dubna?

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

V tuto chvíli to má především symbolickou roli. Zachováváme se podobně jako ostatní evropští partneři. Nic to ale nemění na faktu, že zastoupení Ruské federace v Praze je nadále velmi předimenzované a že i z toho vyplývají mnohá bezpečnostní rizika.

moderátorka

Je to podle Vašeho názoru nedostatečná reakce?

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

V tuto chvíli je to reakce na teroristický útok chemickou zbraní na území členského státu Evropské unie a NATO a obvinění České republiky, že by mohla být zemí, odkud ta chemická zbraň pochází. Tam se můžeme bavit o tom, jestli je přiměřené vyhoštění tří, čtyř nebo pěti diplomatů. Ministerstvo zahraničních věcí se rozhodlo pro 3 a myslím si, že to v tuto chvíli není tak důležité. Faktem zůstává, na co nás dlouhodobě upozorňuje Bezpečnostní informační služba, tady že je tady příliš mnoho takzvaných diplomatů. Myslím, že dneska zcela správně premiér Babiš hovořil o nedeklarovaných zpravodajcích, kteří působí nejenom v České republice, ale i v přilehlých zemích a provádí proruské operace. To je samozřejmě riziko. Co se týká reakce na ty dva kroky, které jsem zmínila, lze hovořit o přiměřené reakci. Nic to ale nemění na tom, že je tady dlouhodobě příliš ruských diplomatů, kteří se zdaleka nezabývají jen diplomacií. 

moderátorka

Na to dlouhodobě upozorňují veřejné části zpráv BIS.

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Přesně tak.

moderátorka

Když byla TOP 09 ve vládě, tak se o tu věc zajímala? Vy osobně jste se o to třeba v minulosti zajímala? Jak se dá reagovat?

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

V tu dobu byla v Rusku úplně jiná situace. Nevěděli jsme tolik o tom, kolik aktů v oblasti kybernetických útoků a dezinformačních kampaní tady na území Evropy Rusko provádí. Možná i proto bylo Rusko vyhodnocováno jako velké riziko, jak je tomu i v současné době. Když jsem se například zúčastnila parlamentního shromáždění NATO, tak se tam o hybridních hrozbách ze strany Ruska hovoří zcela běžně.

moderátorka

BIS třeba píše, že ruský diplomatický personál zůstává nejvýznamnějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem cizí moci. Jak tu věc teď řešit?

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

V  delším časovém horizontu by měla česká diplomacie zredukovat rozsah diplomatického zastoupení na zastupitelském úřadu Ruské federace.

moderátorka

Jakou čekáte reakci Moskvy nejen k České republice, ale vůbec k Evropské unii?

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Vypovězení diplomatů, případně stažení velvyslance ke konzultacím a odvolání velvyslance z cizího státu jsou naprosto standartní diplomatické kroky. Samozřejmě lze předpokládat, že ze strany Ruské federace to bude mít nějakou protireakci. Pravděpodobně to také bude znamenat snížení počtu diplomatů na zastupitelských úřadech, které tyto kroky ve vztahu k Ruské federaci učinily. Jsem ale přesvědčená, že ve chvíli, a to také zaznělo ze strany pana Kmoníčka, kdy je přesvědčení, že to není ojedinělý útok a existuje podezření na smrt asi 14 Rusů na území Velké Británie, tak byl tento krok ze strany zemí Evropské unie a Spojených států nezbytný.

Zdroj: ČT24, 26. 3. 2018

Štítky
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme