Langšádlová: Vláda nejen šetří, ale potřebným i přidává

Komentář poslankyně Heleny Langšádlové

25. 11. 2010

Současná pravicová vláda si zaslouží ocenění ze to, že v návrhu státního rozpočtu pouze neškrtá, ale například dokázala najít peníze na zvýšení důchodů, které v příštím roce vzrostou v průměru o 371 korun, což je v současné Evropě ojedinělým zjevem. Například španělský Parlament ovládaný levicovou socialistickou stranou v příštím roce penze v této zemi zmrazil a ještě hůře dopadli staří lidé v Lotyšsku, kde už letos dokonce důchody klesly o deset procent proti minulému roku. My jsme dali najevo, že nejsme žádní asociálové, jak nám předhazuje opozice a opravdu nechceme, aby na složitou ekonomickou situaci dopláceli senioři.

A polepší si i jiní! Dále jsme totiž slíbili,  že prioritou vlády bude podpora vzdělání a rovněž  tento slib TOP 09 a další strany vládní koalice plní. O tom, že mladí začínající učitelé berou nízké nedůstojné mzdy, se po léta jen mluvilo a ani vlády sociální demokracie to za osm let, kdy byly u moci, nezměnily. Teprve v příštím roce se nástupní platy pedagogů razantně zvýší z necelých 15 tisíc na 20 tisíc korun, tedy o více než čtvrtinu! I to je velký rozdíl oproti mnoha evropským zemím, které učitelské platy často i drasticky snižují.

Takže strany vládní koalice dělají všechno proto, aby reformy byly též sociálně únosné a v případech, kdy je to skutečně potřebné, peníze přidaly.

Helena Langšádlová
poslankyně

Parlamentní listy, 25. 11. 2010, Rubrika: Politici voličům

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme