Langšádlová: Sazba DPH bude známa do svátků

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

18. 12. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Na nejistotu kolem zvyšování daně z přidané hodnoty si tuzemské firmy stěžují už delší dobu. A dnes varoval taky zástupce obchodníků Zděnek Juračka, že nevyjasněná výše DPH může příští rok dokonce zvednout ceny zboží. Obchodním řetězcům totiž kvůli neschopnosti politiků shodnout se na konečné podobě dani údajně rostou náklady. Sněmovna má znovu hlasovat o koaličním návrhu, který zvyšuje DPH v obou sazbách o procento před Vánocemi. Po tom, co růst na 15 a 21 procent zamítla horní komora. Jestli tato varianta do konce roku neprojde, začala by zřejmě platit dříve schválená rovná daň ve výši 17,5 procenta. Pozvání do večerních Ozvěn přijal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Dobrý večer.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru sněmovny Helena Langšádlová. Dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Juračko, proč by mělo kvůli změnám DPH podražit zboží, kvůli tomu, že to ještě není jisté, jak bude daň vypadat?

Zdeněk JURAČKA

Obchodník se musí rozhodnout, a moc času na to nemá, jak bude hospodařit v příštím roce. Zejména se to týká tržních akcí a vůbec akčních cen pro první čtvrtletí, protože ty se plánují a třeba letáky se tisknou na čtvrtletí dopředu. Pokud ten obchodník nemá tyto informace, tak buďto tržní akci neudělá, potom neudělá tu tržbu, čili prodělá, je to prostě komplikovaný. A účetnictví v maloobchodě se nebo výhled a marketingu se v maloobchodě se plánují minimálně na kvartál dopředu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Je to tedy tak, pane Juračko, že spíše si tam nechají obchodníci raději rezervu, protože neví, jak to bude vypadat, a proto by mohly jít ceny nahoru?

Zdeněk JURAČKA

I to je samozřejmě jedna z možností, protože samozřejmě obchodník nechce, aby od platnosti nového DPH on byl první, který zvedne ceny, jo, to není, to není ani populární, ani to není žádný, žádný velký marketingový úspěch. Takže jako jakákoliv spekulace kolem toho vývoje cen může být pravdivá, podle toho, jak se ten obchodník k tomu postaví.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní poslankyně Langšádlová, vy jako zástupkyně koalice, jak vnímáte protesty, tedy teď obchodníků, také firmy si stěžují, že neví, z čeho mají vycházet a že za to můžou politici.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak v každém případě za to, že v tuto chvíli ještě není známa výše daně z přidané hodnoty, je potřeba se všem omluvit, že k tomuto došlo, byť vláda vlastně ten fiskální balíček poprvé projednávala na jaře tohoto roku, byl včas předložen, ale díky rozporu v ODS, díky známým peripetiím, kdy byl vrácen zákon Senátem již jednou a poté si tu někteří, někteří koaliční poslanci rozmysleli, tak opravdu jsme se dostali do veliké časové tísně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A když tedy říkáte časová tíseň, dokdy se to může celé vyřešit?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já předpokládám, že fiskální balíček, jehož součástí je i navýšení daně z přidané hodnoty, bude schválen zítra, protože na tento fiskální balíček je navázán státní rozpočet, a my dneska opravdu stojíme před několika špatnými řešeními a jedno z těch špatných řešeních, ale ještě nejméně špatných je přímo fiskální balíček a přijmout rozpočet a nebýt rozpočtové provizorium, protože toto riziko je ještě větší a přivedlo by celou zemi do větších nesnází.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A paní poslankyně, je teď pravděpodobnější ta varianta, že bude schválena to jaksi zvýšení o jedno procento v obou sazbách, 15 a 21 procent, nebo že bude zachovaná ta rovná.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ta možnost, že by byla zachována ta sazba už v podstatě není, protože, protože my už musíme hlasovat o tom návrhu tak, jak, tak, jak byl původně schválen sněmovnou a tak, jak byly připravený parametry státního rozpočtu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Juračko, slyšel jste, že teď by to měla být otázka možná i několika hodin, kdy se rozhodne o tom, jak bude daň vypadat. Myslíte si, že ani to by nestačilo, že by bylo jasné, jak to bude od ledna vypadat?

Zdeněk JURAČKA

Čím samozřejmě dříve, tím lépe. Pokud to bude během zítřka, my to jenom uvítáme, já jsem psal sám dopis do Senátu, aby Senát zbytečně nezdržoval předání toho balíčku zpět Poslanecký sněmovně, protože nám bylo naprosto jasný, jak to v Senátu dopadne, čili čím dřív, tím líp. Ale ukazuje se tady jedna zkušenost, já jsem jí říkal po dobu dva roky, za prvé jsem říkal, nehýbejte daní z přidané hodnoty, protože to zvýšení stejně nevyberete, což se ukázalo jako první pravda. Druhá pravda, jsem říkal, proč se dohadujete o snížení o jeden procentní bod, za prvé ho stejně zase nevyberete. A za druhý, děsíte obyvatelstvo, jo, to je špatná zpráva pro naše nakupující zákazníky. A to se taky ukázalo, protože ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Nenakupují?

Zdeněk JURAČKA

Ne, ty základy jsou opatrní, říkají, co se děje, jo, jako zdražuje se, bude se zdražovat, je to prostě špatnej psychologickej moment. Zákazník začne víc šetřit. Berte si, že jsou miliardový úspory, rostou úspory a přitom tržby klesají, jo, čili spotřeba domácnosti klesá a spotřeba domácnosti drží tuhle tu republiku nebo bude držet, jo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní poslankyně Langšádlová, když teď slyšíte pana Juračku, on není jediný, kdo to tvrdí, nemyslíte si zpětně, že není chybou ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Za prvé je třeba říci, že vliv daně z přidané hodnoty na reálné, reálné ceny je poměrně malý, protože do toho se promítají marže, do toho se promítají ceny ...

Zdeněk JURAČKA

To není pravda.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ano, věřte mi, že je. A potom ta složená daňová kvóta u nás je pořád průměrná oproti ve srovnání s ostatními zeměmi v Evropě. A pokud vláda stojí před tím, jestli více zdaňovat spotřebu nebo výkon, tak pravicová vláda opravdu přistoupila k tomuto mírnému zvýšení zdanění spotřeby. Je to samozřejmě nepříjemné, žádná vláda, žádná vláda nezvyšuje daně ráda, žádná vláda nedělá tyto kroky ráda, které jsou ve fiskálním balíčku, ale pro konsolidaci veřejných rozpočtů to byl v tuto chvíli nezbytný krok. A jsem přesvědčena, že konsolidace a stabilizace veřejných rozpočtů je předpokladem naší budoucí prosperity, nikoliv další zadlužování.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Juračko, právě to, že by se zvýšením DPH, tedy nejenom, ale také jím mohlo zabránit zvýšení dluhů, to není argument, který by vás přesvědčil, že i přes ty věci, které jste zmínila, které jistě nejsou úplně komfortní ani pro obchodníky, ani pro zákazníky, že se to vyplatí?

Zdeněk JURAČKA

S paní poslankyní souhlasím pouze v jedný věci, to je, když se teda zvyšují daně, ať se zvyšují nepřímý a ne přímý, ona to řekla trošku jinak, ale takhle je to, prostě to má logiku. Ale prosím vás, lepší je než zvyšovat daně, je lepší je vybrat, vždyť my jsme spočetli, že daňových úniků je v této republice jenom mezi /nesrozumitelné/ nějakých 40 miliard a protože jsou tady tak děravé zákony, tak /nesrozumitelné/ výběr té daně je zbytečný zvyšovat tu daň, protože se nadále nevybere, nebo, paní poslankyně, ještě jednu chybu v tom, v těch závěrech, v tom, že se, že se ... to promítne ty ceny do marží, nepromítnou, ziskovost maloobchodu je do jednoho procenta a celý zvýšení DPH se promítne do cen, na konečného spotřebitele. Takže nemá pravdu v tomhle tom. Má jenom pravdu v tom, že ano, my jsme zajedno s podnikatelskými svazy, že pokud vůbec zvyšovat daň, tak nepřímé a ne přímé. A lepší je nezvyšovat ji, ale vybrat si ji, tu další.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní poslankyně.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Vláda připravuje opatření, které se, kterou budou zaměřeny na zlepšení ve výběru daní, například u spotřební daně, u pohonných hmot, tam se připravují velmi rozsáhlé změny, které budou bránit daňovým únikům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A nebylo by lepší soustředit se na ně prvotně, tedy ještě, než se zvedne DPH, když slyšíme, jak je špatně přijímaná tato ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ

... prvních jsme přijali několik legislativních změn, které jsou zaměřeny na boj s daňovými úniky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Třeba?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

... a věřím, že i finanční správa, například ten princip /nesrozumitelné/, který vlastně nastavuje, nastavuje zdanění tak, aby bylo bráněno daňovým únikům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Juračko, jaksi stačí vám toto ujištění, že ruku v ruce se zvýšenou DPH půjde i, půjdou i opatření, která budou podporovat výběr daně?

Zdeněk JURAČKA

Bohužel jsem skeptik jako, protože tyhle ty opatření se slibují už, pokud my se bavíme o DPH 2 roky, a tak účinnost, jako vždyť my se bavíme o registračních pokladnách, sami chtějí poctiví podnikatelé tu registrační pokladnu, ta je, jak když mávneme v tripartitě červeným hadrem před panem Nečasem, to prostě, to prostě není možný projít. A přitom poctiví podnikatelé chtějí platit daně, ale bohužel ti nepoctiví ty daně neplatí a ti poctiví platí čím dál tím větší ty daně. Čili ta opatření jsou prostě lichý, jsou mimo moderní Evropu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Takže jste skeptický. Říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Já děkuji taky místopředsedkyni TOP 09 a rozpočtového výboru sněmovny Heleně Langšádlové, že si udělala čas, na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Hezký večer. Na shledanou.

Zdeněk JURAČKA

Dobrý večer, dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ozvěny dne končí.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 18. 12. 2012, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme