Langšádlová: Opozice zkresluje informace o církevních restitucích

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

14. 7. 2012

A u telefonu je teď místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Dobrý den. Levicový Senát pravděpodobně zákon zamítne. Jste si v tuto chvíli jistá, že v září budete mít dostatečnou většinu na přehlasování senátního veta?

S tím, že Senát zákon zamítne tento návrh, s tím počítáme. Ale já jsem přesvědčená, že tu většinu mít budeme, protože tato vláda žádala o důvěru před několika týdny. Tu důvěru dostala a to není důvěra pro ty osoby, osobnosti, to je vlastně vyslovení souhlasu s programem. Takže já předpokládám, že ti poslanci, kteří vyslovili důvěru této vládě současně se ztotožňují s tím programem a s jeho naplňováním. A je potřeba říci, že tato vláda přes ten ne úplně dobrý umělecký dojem bezpochyby zatím mnohé prosadila ze svého programu a není tam klíčová otázka, kterou by se jí nepodařilo v Poslanecké sněmovně prosadit.

Pokud se ohledně koalice budeme bavit čistě o TOP 09, máte záruku nebo jste si jistá, že pro zvednou všichni ruku?

Tak tím jsem si naprosto stoprocentně jistá.

Předseda KSČM Filip připustil, že se pokusí zastavit církevní restituce u Ústavního soudu. Co budete dělat, když soudci jeho stížnost vyhoví?

Obecně je potřeba říci, že my musíme jako občané, jako poslanci všichni respektovat nálezy Ústavního soudu, ať se nám líbí, nebo ne. Je to vlastně ta poslední instance. Ale v tomto případě mám opravdu vážné pochybnosti o tom, že by Ústavní soud mohl toto rozhodnutí Poslanecké sněmovny zvrátit, protože byl to právě Ústavní soud, na jehož základě jsme jednali a sestavovali tento návrh. Byl to ten Ústavní soud, který říkal, že Poslanecká sněmovna již nemá váhat, že má tuto otázku vyřešit. Několikrát vlastně tu existenci církevního majetku potvrdil a jakékoliv odkládání by bylo jenom prodražování tohoto vyrovnání.

Opozice se netají tím, že chce z církevních restitucí vytvořit téma pro podzimní volby. V tomhle případě asi budete v nevýhodě. A nebo jste na to připraveni a máte, dejme tomu, připravenou lepší argumentaci tohoto tématu?

Já si myslím, že ke krajským volbám patří krajská témata obecně, patří. Ale opozice a sociální demokracie se vůbec nediví, že se bude snažit vnést toto téma jako téma krajských voleb, protože pro ně je to určitě výhodnější, než se zodpovídat z toho, jak nekompetentně kraj spravovali, kolika korupčními aférami, tj. s kolika korupčními aférami je to spojeno a jak kraje zadlužily, takže chápu, že se o to budou snažit, ale já věřím, že zejména pravicoví voliči, naši voliči, kteří jsou vzdělaní a přemýšliví, na to neskočí.

Ale já jsem se ptal spíš na ty lidi, kteří ještě nemusí být úplně rozhodnutí. Máte plán, jak třeba to vyrovnání s církvemi vykomunikovat ještě do těch voleb?

Určitě. O tom budeme s našimi voliči mluvit, protože ona zaznívá spousta zkreslených informací, například to že stát daruje v této ekonomické situaci církvím 59 miliard. To přece není pravda. Státu zůstane právě státu obcím, krajům a i fyzickým osobám zůstane právě majetek ve vyšší částce, než je těch 59 mld. To je důvod toho vyrovnání. I to, že do budoucna stát nebude hradit mzdy duchovních. To není žádný dar církvím, jak se někteří opoziční politici snažili naznačovat.

Paní Langšádlová díky za rozhovor. Na shledanou.

Děkuji. Na shledanou.

Jiří Petrovič

ČT 24, 14. 7. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme