Langšádlová: Nesouhlasíme se zavedením třetího pásma daně z přidané hodnoty

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

3. 7. 2014

Toto je pouze zkrácená verze pořadu, plnou verzi si můžete pustit ZDE.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Vláda dnes odsouhlasila zavedení druhé snížené sazby DPH ve výši 10 procent na knihy, kojeneckou výživu a léky. Nakonec nezahrnuje dětské pleny, o kterých hovořila koalice na počátku svého funkčního období. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůvodňuje toto opatření snahou pomoci rodinám s dětmi, seniorům a nemocným lidem, protože prý zlevní vybrané zboží. Součástí novely je i znovuzavedení daňové slevy pro pracující důchodce, vyšší slevy na druhé a třetí dítě a dvoumilionová hranice u daňových paušálů pro živnostníky. Kromě toho by mělo přibýt rodin, které budou mít nárok na porodné vyplácené nově i na druhé dítě. 

Paní Langšádlová, jak vy hodnotíte dnešní rozhodnutí koaličního kabinetu?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Jako nesystémové rozhodnutí, my nesouhlasíme se zavedením třetího pásma daně z přidané hodnoty, zvýší to výkazy. Ona totiž zkušenost v Evropě je taková, že když dochází ke snížení sazby daně z přidané hodnoty, tak velmi často to vůbec žádný vliv na cenu jako takovou pro konečného spotřebitele nemá. Oni jsou to totiž produkty, které mají rabat desítky procent. A to snížení o jednotky procent daně z přidané hodnoty velmi často vůbec žádný dopad na cenu pro spotřebitele nemá.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Nemyslíte, že je alespoň nutné to zkusit, protože to prostě rodiny s malými dětmi a senioři v Česku potřebují?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Ono velmi pravděpodobně to vůbec rodinám s dětmi a seniorům nepomůže a bude tím efektem pouze propad příjmu státního rozpočtu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně Langšádlová, myslíte si například u těch knih, že by to mohlo mít, protože i knihkupci samozřejmě tvrdí, že by to mohlo mít takový efekt, že lidé budou více číst, více kupovat levnější knihy a že to potřebujeme.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Podle množství vydaných titulů ta změna v dani z přidané hodnoty neměla vliv na počet vydaných titulů, ale především chci reagovat na pana kolegu Votavu, velká část opozičních poslanců, tehdy opozičních poslanců, uznala, že v době, kdy vedl ministerstvo financí Miroslav Kalousek, se výrazně zvýšil výběr daní a chtěla bych zmínit některá opatření, která se týkala jak výběru daně z přidané hodnoty, jako byl reverse charge, tak i z výběru spotřební daně, kde v případě alkoholu a pohonných hmot se přijala konkrétní opatření, která zvýšila výběr daní, ale především se nemůžeme koukat na tyto kroky izolovaně, nicméně je potřeba se ně podívat v souvislostech. Vláda navrhuje výrazné snížení příjmu rozpočtu, to znamená, snižuje poplatky, snižuje DPH. A na druhé straně vlastně navrhuje zvýšení platů státních zaměstnanců v objemu prostředků.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Tedy tvrdíte, že na to nebudou peníze ve státním rozpočtu? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Já jenom tvrdím, ono na to už nejsou dneska. My jsme dlouhodobě se schodkem kolem 100 miliard korun a každý, kdo vede i rodinný rozpočet, ví, že když se mu sníží příjmy a výrazně zvýší výdaje, takže zkrátka se musí půjčovat a to půjčování peněz něco stojí.

Veronika Sedáčková

ČRo Radiožurnál, 2. 7. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme