Langšádlová: Je i v ekonomickém zájmu státu dokončit církevní restituce

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

22. 12. 2011

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09 a taky sněmovního rozpočtového výboru. Dobrý den.

Dobrý den.

Paní poslankyně, slyšeli jsme vysvětlení Karolíny Peake. Podle vás, co brání uzavřít na vládní úrovni otázku církevní a také vyrovnání s církvemi?

Já jsem přesvědčena, že tomu opravdu nic nebrání, je to zásadní bod naší koaliční smlouvy a je to, je to dohoda, která byla uzavřena se 17 zástupci církví. Jsem přesvědčena, že to je zásadní morální závazek této vlády a že tomu nic opravdu bránit nebude.

To určitě, ale Věci veřejné alespoň včera to paragrafované znění nepodpořily. Jaké k tomu vy máte vysvětlení?

Já musím přiznat, že k tomu žádné vysvětlení neznám, protože abychom hovořili o konkrétních poměrech státního rozpočtu a těch požadavků navýšení vlastně na státní rozpočet, tak náš státní rozpočet je nyní ve výši asi jednoho bilionu 200 miliard korun a to navýšení ve vztahu k vyrovnání s církvemi je asi ve výši 2 miliard. To je jako když máte příjem 12 tisíc korun a meziročně se vám navýší výdaje o 20 korun. To opravdu podle mě není poměr, který, a není to částka, která by mohla zabránit tomuto naplnění, tomuto, tohoto závazku.

Věci veřejné ale zdůrazňují, že chtějí mít přehled i pro nejbližší roky. Myslíte si, že by jim to nemohl poskytnout takový přehled? Miroslav Kalousek ale přece nějakou představu mít musí.

Nepochybně má pan ministr nějakou představu, ale ještě jednou, jedná se přibližně o navýšení o necelé 2 miliardy korun, a to v rozpočtu, který je 1 200 miliard korun, takže již z této proporce vidíte, že to není částka, která by jakkoli bránila stavení, sestavení rozpočtu. Navíc je potřeba zdůraznit, že státům, krajům a obcím zůstane majetek ve výši několika desítek miliard korun.

Podle vás tedy není pravděpodobné, že by se v rozpočtu ty peníze nenašly a nebojíte se toho?

Ne, toho se opravdu nebojím. A navíc, pokud by tato dohoda nebyla uzavřena, tak do budoucna se mohou přihlásit podle stanovených zákonů stávajících nové církve a nedojde, dojde vlastně k dalšímu navýšení výdajů státního rozpočtu na platy duchovních a ty částky, které bude vyplácet, dlouhodobě vyplácet státní rozpočet, mohou být ještě vyšší a vlastně nedojde k tomu vyrovnání, majetkovému vyrovnání s církvemi, takže já věřím, že je i v ekonomickém zájmu České republiky, aby, aby tato otázka byla již dořešena.

Upozorňuje místopředsedkyně rozpočtového výboru a TOP 09 Helena Langšádlová. Já vám přeju hezký zbytek dne. Na shledanou.

I vám na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 22. 12.  2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme