Langšádlová: Evropa musí vědět, kolik přijímá uprchlíků

16. 10. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Moderátor

Hostem Studia 6 je Helena Langšádlová, předsedkyně sněmovního podvýboru pro migraci a azylovou politiku. Paní předsedkyně vítejte, hezký den.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Dobrý den.

Moderátor

Paní předsedkyně, až se premiér vrátí z tohoto summitu, co musí udělat, abyste řekla: „Dobrá práce pane premiére“?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Pro mne je zásadní, aby evropské země získaly kontrolu nad schengenskými hranicemi a nad migračními toky, a to s konkrétními kroky a s konkrétními termíny. Migrační krize už totiž trvá téměř dva roky. Tolik jsme to nepozorovali, protože se to odehrávalo na březích Itálie a netýkalo se nás to tak bezprostředně jako východní trasa, ale kritická situace trvá již téměř dva roky. Očekávám, že evropští lídři a představitelé Evropské unie přijdou s již konkrétními nástroji, jak získat pod kontrolu schengenskou hranici.

Moderátor

Jaké by ty konkrétní termíny měly být?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Maximálně v řádu několika málo měsíců. Má být ustanovena společná pohraniční stráž, která bude spolupracovat společně s národními pohraničními strážemi. Byly totiž velké otazníky nad tím, jak věci fungují v případě Řecka. Kolik se tam dalo prostředků, jak byly využity. Je proto důležité mít současně s navýšením prostředků také celoevropskou kontrolu nad tím, jak jsou využívány a jak je naše společná hranice kontrolována.

Moderátor

Jaké by ty konkrétní termíny měly být? Máte nějaké informace o tom, že by Řekové ty peníze nevyužívali efektivně?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Samozřejmě že máme.  Včera o tom hovořil i pan premiér. V tuto chvíli to nevidím jako prioritu. Má se samozřejmě vyšetřit a prověřit, jak byly peníze využity, ale myslím si, že Evropa má být v jakémsi krizovém řízení, kdy si má určit, co je prioritou. Do pozadí mají jít některé jiné otázky, které jsou diskutovány. Nechci podceňovat otázku společného digitálního trhu, ale Evropská unie musí mít hlavně kontrolu nad svými hranicemi. Hranice jsou jedním z hlavních atributů státu. My nemůžeme rezignovat na to, abychom věděli, kdo do Evropy přichází. Ale necháváme tomu v posledních měsících mimořádné živelný průběh.

Moderátor

Právě kvůli slovům premiéra se na to ptám. Na ty peníze, které „možná“ Řekové prošustrovali. Když se bavíme o tom, že další peníze do těchto zemí půjdou, nemáte obavu, že ty skončí využité stejně neefektivně?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Právě proto jsem říkala, že není možné, aby to bylo jenom na Řecích. V tuto chvíli tam má jít více peněz. My potřebujeme tu společnou hranici hlídat, ale má to být za účasti i dalších států. Proto se také počítá s takzvanými hotspoty, kdy by se účastnili i zástupci ostatních států.

Moderátor

Premiér by během dnešního dne měl s největší pravděpodobností oznámit, kolik peněz poslala Česká republika, tak jak bylo dojednáno na summitu v září. Víte to už Vy, kolik peněz Česká republika poslala?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Tuto informaci přesně nemám. Vím, že do potravinového fondu OSN poslala dvojnásobek toho, co posílala v přechozím období. Je důležité, aby všechny evropské státy plnily své závazky. Neplní je však ani v případě toho svěřeneckého fondu. Tam by mělo být vybráno z Evropské unie 500 miliónů euro a ze všech zemí Evropy dohromady dalších 500 miliónů euro. Toto nebylo naplněno. Chybí, tuším asi 225 miliónů euro. Další zdroje měly jít do potravinového fondu OSN. Tam mělo jít asi 2,8 miliardy euro a podle mých informací chybí ještě 1,8 miliardy. To je nepřijatelné. Musíme investovat do stabilizace situace a do podmínek v  uprchlických táborech, zejména v Turecku, Jordánsku a Libanonu.

Moderátor

Nesplněné sliby nejsou jenom u peněz, ale jak o tom hovořil Jean-Claude Junker v europarlamentu také u lidí. Frontex -  cituji jeho slova, potřebuje 775 lidí. Členské země, ale zatím nabídly jenom 48 odborníků. Překvapují Vás nesplněné sliby?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Toto mě překvapuje. Jsem přesvědčená, že je v zájmu všech evropských zemí, aby i ty země, které si mohou myslet, že se jich ta současná krize tak výrazně netýká, plnily své závazky. Je to otázka společné vzájemné odpovědnosti.

Moderátor

Kolik Česká republika nabídla svých odborníků?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Mám informaci, že je k dispozici několik desítek lidí. Uvidíme, jak se podaří je zapojit do celé akce. Určitě však budu apelovat na vládní politiky, aby naše pomoc v této oblasti byla co největší. Česká republika nabídla pomoc již v uplynulých měsících. Ještě předtím, než vznikl plán pana Junckera. My jsme nabídli pomoc Itálii. Pomoc jak finanční, tak personální. Bohužel nebyla přijata.

Moderátor

Bylo to bez odpovědi, abych citoval, tuším ministra vnitra?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Ano. Bylo to bez odpovědi.

Moderátor

Byť si teď nejsem úplně jistý, jestli to byla jeho slova. Každopádně ta odpověď údajně nedorazila. Zaměřme se prosím na Turecko, které Vy jste také zmiňovala, jako jednu z klíčových zemí, na kterých teď stojí ten největší nával uprchlíků, kteří míří především ze Sýrie. Z Vašeho pohledu mělo by být Turecko považováno za bezpečnou zemi celoevropsky?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

To by mělo. Je to země, která usiluje o vstup do Evropské unie. Je to náš spojenec v Severoatlantické alianci. Mělo by proto být považováno za bezpečnou zemi. Věřím, že za stávající situace k tomu takto přistoupí všechny členské státy. Jenom to příliš dlouho trvá. Jsou tam více než 2 miliony uprchlíků, kteří se tam začlenili do společnosti. Právě proto Turecko brzdilo ten migrační tok, který není ani zdaleka jenom ze Sýrie. Pouze asi 20 procent migrantů přichází ze Sýrie. Ten migrační tok je podstatně širší. Turecko proto bude mít bezpochyby své požadavky. To bude možná problém. Jedním z požadavků Turecka je totiž vznik bezletové zóny na severu Sýrie. Proti tomu se ohradilo Rusko, které se stalo v posledních týdnech velmi výrazným a nevyzpytatelným aktérem tohoto konfliktu.

Moderátor

Ještě jedna věc mě zajímá, na začátku tohoto týdne zveřejnila agentura Frontex statistiku, že se do zemí Evropské unie dostalo 710 tisíc migrantů od začátku roku až do konce září. Když se dívám na jejich tiskovou zprávu, která je k dispozici na webu, tak jsou v samotném závěru celkem čtyři řádky, které ukazují, že to může být tak trochu jinak, že někteří migranti mohli být započítání víckrát. Jak se díváte na ty to statistiky, když se o ně opírá Evropa?

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

To je právě to, co mě znepokojuje. Evropa nemá pod kontrolou migrační toky, které přichází. Zásadní podmínkou je, aby všichni, kteří přijdou, byli identifikováni a registrováni. Aby byli vráceni ti, u kterých je zřejmé, že jsou ekonomickými migranty. Těch je zhruba 40 – 60 procent. Ti by vůbec neměli být vpuštěni na území Evropské unie. To, co jste citoval, je opravdu znepokojující. Evropa tím, že nemá pod kontrolou své hranice a tím, že nemá pod kontrolou migrační toky, vlastně ani neví, kolik lidí do Evropy přišlo. To je nepřijatelné.  

zdroj: ČT24, Studio 6, 15. 10. 2015

Štítky
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme