Langšádlová: DPH nemá zásadní vliv na růst potravin

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

23. 5. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Vláda dnes odsouhlasila změny v zákonech, které mají platit od roku 2013a jejíž úkolem je udržet schodek státního rozpočtu pod hraničí 3 %. Balíček úsporných opatření obsahuje například nárůst obou sazeb DPH, větší zdanění lidí s vyššími příjmy,, zrušení zelené nafty, omezení výdajových paušálů u živnostníků nebo zrušení stropů u zdravotního pojištění, návrhy musí ještě schválit parlament a podepsat prezident, rozpaky přitom už teď neskrývají ani někteří pravicový poslanci včetně bývalých poslanců ODS Michala Doktora a Pavla Béma. Hosty večerních ozvěn jsou místopředsedkyně TOP 09 a rozetového výboru sněmovny Helena Langšádlová, dobrý den.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Do studia přišel stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, dobrý den.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní Langšádlová, na plány, které dnes přijala vláda, jak už jsem zmínila v úvodu, se nedívají s velkým pochopením ani někteří zákonodárci ODS, ti bývalí, ale ani ti současní, podle vás je v pořádku, že vláda, která se považuje za pravicovou tímto způsobem zvyšuje daně.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak z toho, že zvyšujeme daně, nemá nikdo radost. Ten soubor opatření je opravdu velice široký a věřte mi, že kdybychom neviděli tento krok jako nezbytný, tak žádný politik pravicový nebo levicový nedělá taková opatření, ale musím říct, že v tuto chvíli to považuji za krok zodpovědný a za krok správný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A je nutné paní poslankyně tlačit ten rozpočtový schodek opravdu pod 36 % za každou cenu, i za tu, že třeba neporoste ekonomika nebo se zbrzdí její růst?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já bych chtěla říct, že jsem měla tu možnost  v letošním roce vést delegaci rozpočtového výboru Mezinárodním měnovým fondem a na harmonogramu snižování schodku našeho rozpočtu jsme se shodli všichni, byli tam zástupci,l jak koaličních stran, tak zástupci sociální demokracie  a komunistů myslím, si že by mělo být naším společným cílem dosáhnout vyrovnaného rozpočtu v roce 2016. Já jsem přesvědčená, že není možné podporovat růst na úkor dalšího zadlužování.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Já tady zástupce sociální demokracie mám, pane Mládku, tedy myslíte si, že je to nutné udržet ten schodek rozpočtu pod 3%?

Jan MLÁDEK

Takhle ta otázka nestojí. Já se to pokusím vysvětlit, ČR se zavázala, že bude snižovat deficity veřejných financí a to až k nule. Vláda má rok 2016, sociální demokracie rok 2017. Co je ovšem velmi sporné a co ukazuje neschopnost současné vlády a je to nebezpečné pro ČR, že ta vláda z nějakých nepochopitelných důvodů přeplňuje plán a ona to, co mělo být dosaženo v roce 2013 už dosáhla loni. Cenou za to byl propad ekonomiky, ztratili jsme minimálně procento hospodářského růstu. Letos první čtvrtletí ekonomika klesá. Neschopnost vlády dělat rozumnou politiku, nás připravuje asi tak 2 procentní body HDP. Není normální, že česká ekonomika ve středoevropském prostoru, je jediná země, kde klesá HDP. Není to způsobeno žádným vnějším vlivem, problémy s exportem, je to způsobeno politikou vlády a ten problém není v tom, že by neměl být plněn cíl fiskální konsolidace, ale ony bohužel existují, také další cíle hospodářské politiky, a zejména tedy strana TOP 09 ta to vůbec nechce připustit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Podle vás jsou to jaké cíle?

Jan MLÁDEK

No ty cíle jsou, ty já jsem nevymyslel, ty jsou obecně dané.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Které vy považujete za důležité.

Jan MLÁDEK

To je v každé ekonomické učebnici, to je samozřejmě hospodářský růst, zaměstnanost, nízká inflace, sociální soudržnost a samozřejmě také fiskální konsolidace, ale podotýkám fiskální konsolidace nejí jediný cíl sám o sobě, ale je to jeden z pěti cílů, protože když to budou dělat, tak jak to dělají teď, tak možná dosáhnou fiskální konsolidace, ale pouze dočasné, protože pokud začne klesat HDP, tak ty procenta neudržíme.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní Langšádlová, neobáváte se toho, že za cenu udržení rozpočtu, tedy schodku rozpočtu v určitých mezích opomíjíte kritéria, která právě zmínil pan Mládek a která jsou pro ekonomiku taky důležitá.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ta kritéria, která pan Mládek zmínil jsou samozřejmě důležitá, my je samozřejmě sledujeme, ale je potřeb a říct, žen ten náš rozpočet pro letošní i pro příští rok, ještě pořád je se schodkem kolem sta miliard korun, ještě pořád platíme, za náš dluh v rámci dluhové služby téměř 80 miliard korun a jistě jsou to prostředky, které by se daly vynaložit lépe, určitě platí to, že kdyby tady v době hospodářského růstu, v době, kdy tady byla u vlády sociální demokracie, byly sestavovány přebytkové rozpočty, jistě bychom si dneska mohli dovolit jinou politiku a musím připustit, že třeba i s nějakými fiskálními impulsy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Mládku, jak vy se díváte.

Jan MLÁDEK

Já musím opravit paní poslankyni. Především, ano, má pravdu v jedné věci, je narozpočtováno 80 miliard na obsluhu dluhu, ale reálná částka, pokud nedojde k nějaké zvláštní události je kolem 60 miliard, čili vláda tam má připravenou vatu, tak netřeba..

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tady na těch číslech se tříštíte, ale já sem se vás spíš chtěla, pane Mládku, zeptat, co si myslíte o tom, že vláda chystá zvyšování daní, jestli sociální demokracie by šla touto cestou?

Jan MLÁDEK

Tam je to komplexní, samozřejmě my k některým těm daním pokud bychom vládli, tak bychom ponechali progresivní zdanění fyzických osob, protože vláda je sice pokrytecká a klame veřejnost, když vykládá to jako solidární daň. Fakticky zavádí dvě sazby pro fyzické osoby, což je prakticky progresivní zdanění fyzických osob a to bychom jsme samozřejmě zachovali, co se týká stropů, tak v případě stropů na zdravotní pojištění, tam bychom to ponechali trvale bez nějakého stropu, v případě sociálního pojištění, je to pouze současné opatření po dobu hospodářské krize, k tomu ten čtyřnásobek jaksi dlouhodobě je samozřejmě to správné číslo. Na straně druhé, myslím si, že vláda už to přehání s tím DPH, protože ona strašně podceňuje domácí poptávku, kterou tím dále.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Podvazuje?

Jan MLÁDEK

Podvazuje. Problém je v tom, že vláda je dost chaotická a málo zaznělo ve sdělovacích prostředcích, protože ona vlastně napravuje svoji vlastní chybu, protože pokud by to náhodou neprošlo, tak od 1.1. příštího roku máme DPH jednotnou ve výši 17,5 %, což by byla docela katastrofa, protože by byli naštvaní úplně všichni.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Od čehož vláda ustoupila.

Jan MLÁDEK

No ještě neustoupila, teď je to teprve v procesu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Myslím, to co schválila vláda dnes, tak podle toho to tak vypadá.

Jan MLÁDEK

Ona napravuje to, co sama spáchala.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní Langšádlová, řekněte, pokud jde o DPH, která rozhodně zasáhne všechny skupiny obyvatel, neobáváte se skutečně podvázání té domácí spotřeby, která bude mít dopad na ekonomiku nebo by měla.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si myslím, že dopad zvýšení DPH má jenom podružný vliv například na ceny. Když se podívám na statistické údaje, které tady mám v tuto chvíli před sebou, tak je zřejmé, že při zvýšení té snížené sazby, tak jak byla na přelomu roku o 4 %, tak došlo u některých potravin k navýšení o 20, 30, ale i 60 %. Z toho vyplývá, že zvýšení DPH na ceny má pouze podružný vliv, že je tam noho dalších faktorů, ať jsou to energie, ať už jsou to marže, ať už jsou to ceny komodit a další faktory, které mají vliv na spotřebu a na ceny.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tolik poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová, také stínový ministr financí Jan Mládek, díky oběma nashledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Nashledanou.

Jan MLÁDEK

Nashledanou.

Český rozhlas 1, 23. 5. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme