Langšádlová: Dávky byly vyplaceny. To je rozhodující!

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

15. 2. 2012

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Hosty ve studiu jsou místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

A také členka sociálního výboru sněmovny z ODS Lenka Kohoutová. Vítám i vás. Dobrý večer.

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/, členka výboru pro sociální politiku

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

Paní Langšádlová, pan ministr dneska řekl, že by zvážil svou rezignaci, pokud by se masivně nedodržovaly termíny pro výplatu dávek. Co to znamená? Jak máme tomuhle prohlášení rozumět?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

To znamená, že by se musel výrazně zhoršit ten systém a průběh vyplácení oproti měsíci lednu, protože v průběhu ...

Jakub ŽELEZNÝ

Čili v lednu to běželo bez problémů.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

V průběhu ledna samozřejmě problémy byly, ale vyplatilo se téměř 1,5 milionu dávek a vyplatily se v zákonem daných termínech.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. Čili zkuste naznačit, kdy by tedy pan ministr zvážil. Víte, ono to zvážení, mě napadá, jestli to není něco jako nabídnutí funkce, což před skoro rokem učinil pan ministr Vondra a dodnes nikdo přesně neví, co to vlastně znamená. Jestli je to nějaká další ministerská varianta, jak mluvit o své demisi, ale přitom ji nepodat.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si myslím, že hlavním cílem toho systému je vyplácet dávky. Vím, že problémy v průběhu měsíce ledna byly, ale dávky byly vyplaceny a to je pro nás rozhodující.

Jakub ŽELEZNÝ

A pro pana ministra.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Předpokládám z toho, co řekl, že také je to rozhodující kritérium.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. A jaké kritérium by tedy bylo pro to případné zvážení demise? Na to jsem se ptal.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ze slov pana ministra vyplynulo, že by to bylo opravdu za situace, kdy by ve velkém množství došlo k selhání systému a nebyly dávky vyplaceny.

Jakub ŽELEZNÝ

Čili úplně v jiné situaci, než v jaké jsme teď.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ano.

Jakub ŽELEZNÝ

Vy jste dnes, paní poslankyně Kohoutová, po jednání vašeho výboru s panem ministrem řekla, že on, budu vás citovat, pokračuje v bagatelizaci problémů na úřadech práce a rozdává obecná ujištění, která ignorují konkrétní fakta. V čem pan ministr ignoruje konkrétní fakta?

Lenka KOHOUTOVÁ

V tom, že ten systém není plně funkční, v tom, že neproběhl souběh těch systémů v tom jednotlivém překlápění.

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, mluvila jste nebo mluvili jsme o konkrétních faktech, tak buďte, prosím, konkrétní. Zatím to je v obecné rovině, co říkáte.

Lenka KOHOUTOVÁ

Největším problémem je například, že ty jednotlivé aplikace se stále doprogramovávají. To znamená, že ony spolu nefungují a některé nebyly ani zaběhnuty a uvedeny v provoz. Když bysme se bavili úplně konkrétně, tak bych vám tady mohla říct, jak nefunguje modul mobilita, modul hmotná nouze a podobně, co tam s čím nefunguje.

Jakub ŽELEZNÝ

Čili když to řeknu pro nás laiky, největší problém je v tom počítačovém systému, v té novince, která byla ...

Lenka KOHOUTOVÁ

Ano, v současné době ano.

Jakub ŽELEZNÝ

... zavedena. Ale není právě ona věta o té možné demisi ze strany pana ministra docela jasné přihlášení se k odpovědnosti za problémy i za další vývoj? Připomínám, že pan ministr nepopřel, že ty problémy skutečně jsou nebo že byly.

Lenka KOHOUTOVÁ

Toho si velmi vážím, že to nepopřel, ale ani také neřekl a nepřipustil, že ty jednotlivé problémy tam jsou. Nechtěl slyšet a nepřipustil si, že ty jednotlivé moduly spolu nefungují, že data, která jsou vypočítávána, finanční prostředky, které jsou vypočítávány, tak jsou nepřesné, a že jednou nás bude možná někdo honit v rámci NKÚ k tomu, jakým způsobem a kdo bude honěn k odpovědnosti, protože částky jsou nejrůzněji zaokrouhlovány a podobně. My jsme už někdy v průběhu října chtěli a říkali jsme, jestli ten starý a ten nový systém spolu nějakým způsobem bude paralelně fungovat, aby došlo k přechodu dat, které bude pozvolné, a byli jsme ujišťováni, že tomu tak je a ...

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře a co byste navrhovali v případě, že by vám řekli třeba v tom říjnu nebo v listopadu, ne, ty dva systémy nebudou kompatibilní úplně plně od počátku. Co byste navrhovali? Zastavení té reformy nebo odložení?

Lenka KOHOUTOVÁ

Musíme rozdělovat reformu ... To tak úplně není. Musíme rozdělovat reformu, která je o zákonných normách a o těch jednotlivých systémech. A potom je tady kompetence pana ministra, a to je změna systému v IT. Ve chvíli, kdybychom se toto dozvěděli, tak bychom samozřejmě žádali pana ministra, ač to je jeho kompetence, aby nový IT systém neměnil, aby počkal.

Jakub ŽELEZNÝ

Otázka je, jestli by tím ale právě pak nebylo ohroženo to vyplácení dávek, paní poslankyně.

Lenka KOHOUTOVÁ

V podstatě nebylo, protože už v roce 2011 se jednalo s tou předešlou firmou o tom, že by mohla být změna.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já bych chtěla reagovat na změnu té firmy. Já neznám detaily, proč byla vybrána a další technické detaily. Co je pro mě rozhodující je, že v roce 2010 bylo té předchozí firmě vyplaceno přes 500 milionů korun, téměř přes půl miliardy a tato nová firma měla, by měla zajišťovat ...

Jakub ŽELEZNÝ

Počkejte, paní Langšádlová, a tam to také nefungovalo?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

... ten systém o 200 milionů levněji.

Jakub ŽELEZNÝ

Měla by, ale sice levněji, ale nezajišťuje stoprocentně.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já předpokládám, že nejpozději do konce března ten systém bude plně funkční.

Jakub ŽELEZNÝ

Ale ten systém měl být funkční od začátku ledna.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Víte, tady došlo k tomu, že jsme projednávali ten zákon ještě v prosinci. Žel, došlo k vrácení ze Senátu, opravdu došlo k velkému zpoždění příprav na reformě, ale věřím, že se v průběhu nejbližších týdnů opravdu podaří systém zcela doladit.

Jakub ŽELEZNÝ

Pan ministr Drábek se z dnešního vysílání Událostí, komentářů omluvil pro zaneprázdnění. Jeho rezort tak dneska reprezentuje Vladimír Šiška, jeho 1. náměstek. Pane náměstku, dobrý večer.

Vladimír ŠIŠKA, 1. náměstek ministra práce a sociálních věcí

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

Pan ministr lednové potíže nezastíral, vy jste ale dneska uvedl, že, cituji: "Hovořit o nefunkčním systému je nadnesené." Jaký je a byl tedy v minulých týdnech ten systém, když není nefunkční. Byl jenom částečně nefunkční nebo částečně funkční? Jak byste ho charakterizoval?

Vladimír ŠIŠKA

Tak podstata toho systému je v tom, že má napomáhat našim zaměstnancům v jejich práci. A pokud se bavíme o číslech, tak my jsme od začátku roku vyplatili více než 7 miliard korun na dávkách prostřednictvím nových systémů. Samozřejmě ty nové systémy je třeba rozdělit na 2 části. Ty části, které se týkají dávek rozhodnutých v roce 2011, které se vyplácejí z tzv. starých systémů, tedy ze systému modelu roku 2011, ale prostřednictvím jednotného výplatního místa, což je nová součást systém, a dávek, které se vyplatily již z nových systémů v roce 2012, kterých bylo téměř půl miliardy, to znamená 500 tisíc, pardon, půl milionu. 500 tisíc dávek z toho 1,5 milionu se vyplatilo z nových systémů a to ještě je třeba říct, že těch 500 tisíc dávek je navíc, které vyplácel úřad práce, protože jsme přejali agendu z obcí a to je dohromady 500 tisíc dávek.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. Pane náměstku, ale jak je to tedy s tou funkčností nebo nefunkčností toho systému? Přes všechny ty problémy, které se objevily, si stále myslíte, že ten systém byl a je funkční?

Vladimír ŠIŠKA

Pokud se vyplácí ze systému a podstata toho systému je, aby bylo možno vyplácet, tudíž systém je funkční. My nezastíráme některé dílčí vady v tom systému a samozřejmě jsme také řekli, že budeme s dodavatelem jednat o tom, abychom získali za lednovou fakturu slevu za ty části, které nebyly tak funkční, jak bychom si představovali.

Jakub ŽELEZNÝ

Vy jste také dneska řekl, že některé věci toho systému se opravují a doplňují, což prý není při zahájení neobvyklé. Co se tedy konkrétně opravuje a doplňuje?

Vladimír ŠIŠKA

Například to, jak tady už bylo uvedeno, že jsme museli začít se systémem na přelomu roku, to znamená do konce roku 2011, do pátku jsme pracovali ve starých systémech, se starým zákonem a od pondělí 2. ledna jsme pracovali v novém systému. A od toho pondělí už jsme v novém systému i vypláceli, to znamená dolaďovali jsme například přechod a migraci dat ze starých do nových systémů, protože ani nebylo možné převést data z výplat, které se prováděly až v lednu ...

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, já jsem to ... Promiňte, pane náměstku. Já jsem to pochopil tak, že se teď něco opravuje a doplňuje, proto jsem se ptal, co se teď opravuje a doplňuje na tom systému.

Vladimír ŠIŠKA

Tak například, například v těchto dnech se dolaďují některé funkcionality, které se týkaly, jak tady i uvedla paní poslankyně Kohoutová, aplikace, která se zabývá mobilitou, tak se tam doupravují některé funkcionality, které byly prostě v průběhu toho času bylo zjištěno, že nefungují tak korektně, jak bychom si představovali, a proto se doupravují.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. Kdy bude tedy ten systém plně funkční?

Vladimír ŠIŠKA

Plně funkční, anebo komfortní, tak, jak bychom si představovali pro uživatele. Plně funkční je, protože vyplácí dávky. Pokud se bavíme o komfortním přístupu, tedy o tom, řekněme, uživatelském pohodlí, jak bychom si představovali, tak my předpokládáme, že ta uživatelská, řekněme ten uživatelský komfort bude v březnu, protože doladíme všechny migrace a všechny tyhle ty sounáležitosti a samozřejmě úplně vymazlený, jak říkal v jedné reportáži pan generální ředitel Kubeša, předpokládáme, že bude do poloviny roku.

Jakub ŽELEZNÝ

Vymazlený znamená zcela bezchybný, chápu to správně?

Vladimír ŠIŠKA

Uživatelsky velmi přívětivý.

Jakub ŽELEZNÝ

Místopředseda mimosněmovní KDU-ČSL pan Bartošek podal podnět na antimonopolní úřad. Tvrdí, že subdodavatelem toho informačního systému je firma Vítkovice IT Solutions, ke které prý vede řada vazeb pana ministra i vás osobně, pane náměstku. Pan Bartošek uvádí, že jste byli podílníky firmy iDTAX, kterou koupili Vítkovice Machinery Group, a právě jejich součástí je tedy podnik, který získal subdodávku na tvorbu nového systému. Jak tohle vysvětlíte?

Vladimír ŠIŠKA

Tak toto jsou veřejné informace. My jsme společnost iDTAX prodali Vítkovicím, prodali jsme ji ještě před nástupem na ministerstvo nebo obchod byl dohodnut ještě před nástupem na ministerstvo s tím, že tato společnost realizovala jeden z projektů Mezinárodní obchodní komory a po ukončení té fáze, kdy byla tato společnost pro komoru důležitá, bylo rozhodnuto o jejím prodeji nějakému zájemci. Společnost Vítkovice akciová společnost byla jedním z těch zájemců, která tuto společnost koupila. Podotýkám ...

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, ale, promiňte, pane náměstku. Ale je skutečně vhodné, aby ministr a náměstek měli vůbec nějakou vazbu na firmu, která, byť v době, kdy už oni s ní nemají nic společného, potom nějakým způsobem realizuje nějakou zakázku v jejich rezortu?

Vladimír ŠIŠKA

Dovolte mi poznámku. My jsme prodali tuto společnost v době, kdy jsme nevěděli ani, jak dopadnou volby, ani jaké případné bude naše angažmá po volbách. A druhá věc ...

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, ale teď víte, promiňte, ale teď víte ...

Vladimír ŠIŠKA

... pokud se ...

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, pane náměstku. Ale teď víte, jaké je vaše angažmá a víte, co je to za firmu. Tak proč jste třeba neřekli "to by bylo nekorektní, aby tahle firma, se kterou my jsme měli něco v minulosti společného, nějakým způsobem pro nás pracovala".

Vladimír ŠIŠKA

Myslíte společného, že jsme této firmě něco prodali? My jsme za 20 let našeho podnikání ...

Jakub ŽELEZNÝ

Že jste s ní měli nějakou vazbu.

Vladimír ŠIŠKA

My za 20 let našeho podnikání máme obchodní vztahy v rámci České republiky, Evropy a světa s mnoha desítkami, stovkami a tisícem firem. To znamená, znamená to, že člověk, který má podnikatelskou minulost, by nesměl v žádném případě pracovat takovýmto způsobem. To je přece absurdní. Pokud se bavíme o společnosti Vítkovice, je to jedna z největších strojírenských firem na trhu, a že vlastní nějakou IT divizi, a že tato IT divize je náhodou subdodavatelem vybrané společnosti Fujitsu, tohleto přece jsou věci, které nejsou pro nás rozhodující.

Jakub ŽELEZNÝ

V pořádku, nejsou pro vás rozhodující. Řekl jste, že to je náhoda. V pořádku. Proč ale nezveřejníte všechny údaje, veškerou strukturu dodavatelů a subdodavatelů?

Vladimír ŠIŠKA

Pokud se týká struktury dodavatelů a subdodavatelů, tak tyto informace jsou na našich webových stránkách, jsou tam od té doby, co jsme požádali dodavatele Fujitsu, aby nám tuto subdodavatelskou strukturu zpřístupnil. V okamžiku, kdy ji zpřístupnil, tak ten den, dokonce bych řekl tu hodinu, byly zveřejněny na našich webových stránkách a zároveň jsme dneska připravili dopis na dodavatele Fujitsu, který jim zítra odejde, aby nám zveřejnili a zpřístupnili majetkové vazby na všechny dodavatele a subdodavatele, kteří pracují pro MPSV v rámci této zakázky.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane náměstku, děkuju vám za váš komentář a za vaši účast v Událostech, komentářích. Na shledanou.

Vladimír ŠIŠKA

Na shledanou.

Jakub ŽELEZNÝ

Jaký je váš komentář, dámy, k tomu, co říkal pan náměstek? Začnu u vás, paní Kohoutová. A nejprve, prosím, ty faktické věci. Tedy tím, že podle něj nejde o nefunkční systém, a že je normální, že při náběhu se některé věci musejí doplnit, to přece zní logicky.

Lenka KOHOUTOVÁ

To by znělo logicky, kdyby to tak skutečně bylo. Největším problémem je stále programující se aplikace, tak, jak už jsem uvedla. Nejsou ty jednotlivé aplikace hotové. Na dávkách hmotné nouze například nefunguje sehrávání dat, což je velký problém, špatně se zaokrouhlují částky. V podstatě není možné řádně stanovit výši dávky. Stejně tak u podpor v nezaměstnanosti a u některých uchazečů nelze zadat nabytí právní moci. Nefunguje souběh s finančním úřadem s Českou správou sociálního zabezpečení.

Jakub ŽELEZNÝ

Jinými slovy, čili zkrátka podle vás toho nefunguje víc, než by mělo, víc, než říká pan náměstek, víc, než je vhodné.

Lenka KOHOUTOVÁ

Samozřejmě, protože také 90 procent dávek bylo v minulém měsíci vyplaceno na starém systému.

Jakub ŽELEZNÝ

Vy jste dneska také kritizovala tu druhou věc, o které jsme se bavili teď s panem náměstkem, tedy to rozkrývání nebo nerozkrývání struktury dodavatelů a subdodavatelů. Teď to pan náměstek vysvětlil.

Lenka KOHOUTOVÁ

Pro mě určitě ne. Já jsem si vzala i příklad z předvolebních řečí a z předvolebních plánů TOPky, kdy říkali, že každý, kdo bude chtít jakoukoliv veřejnou zakázku, bude se muset svlíknout do naha a tady já jasně se domnívám, že by tomu tak mělo být. Pan ministr několikrát veřejně říkal, že firma iDTAX vznikla na základě požadavku Mezinárodní obchodní nebo hospodářské komory, ale pak se tedy ptám, proč 76 nebo 75 procent té firmy do 24. 1. 2011 patřilo společnosti Cone Advice, která 100 procenty patří panu náměstkovi Šiškovi. V tu chvíli já, to ve mně vzbuzuje velké ... nebo velké otazníky. Stejně tak mi je s podivem, že takovou firmu si koupí společnost Vítkovice, kde u iDTAXu nyní jsou dva lidé, jeden z toho má jak podíl ve firmě nebo funkce ve firmě Vítkovice a. s., tak Vítkovice IT Solutions. To je mnoho náhod najednou.

Jakub ŽELEZNÝ

Předpokládám, že vám naopak slova pana náměstka zněly věrohodně, paní místopředsedkyně Langšádlová.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak my se určitě budeme chtít seznámit s vlastnickou strukturou dodavatelů.

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, teď kdo je to to my.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Jako TOP 09, o tom není pochyb.

Jakub ŽELEZNÝ

Počkejte, tak ale váš ministr je z TOP 09.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já bych chtěla reagovat na to, co tady říkala paní poslankyně. Já jsem před několika měsíci s kolegy Farským, Polčákem a Gazdíkem podala pozměňovací návrh k zákonu o veřejných zakázkách, který požadoval naprosté odkrytí vlastnické struktury subdodavatelů, rozkrytí otázky akciových společností na majitele a kolegové z ODS ani z Věcí veřejných tento návrh nechtěli, zamítli ho a byl z toho koaliční konflikt. Já věřím, paní poslankyně, že budete zcela důslední i ve všech ostatních otázkách.

Lenka KOHOUTOVÁ

No samozřejmě. Ten zákon jsme mnoho diskutovali a měl mnoho chyb. Čili v tuto chvíli já říkám, že pokud přijdete s něčím rozumnějším, anebo se koaličně dohodneme na něčem daleko rozumnějším, tak my to samozřejmě rádi podpoříme.

Jakub ŽELEZNÝ

Teď dejme na chvíli slovo i opozici. Připojí se k nám Roman Sklenák, rovněž člen výboru pro sociální politiku, tentokrát z ČSSD. Pane poslanče, i vám přeji dobrý večer.

Roman SKLENÁK, poslanec /ČSSD/, člen výboru pro sociální politiku

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

Jak vy vnímáte současnou situaci s vyplácením dávek, i s ohledem na to, co dnes řekl pan ministr a i s ohledem na to, co teď řekl pan náměstek Šiška.

Roman SKLENÁK

No, tak, pane redaktore, pokud bychom se dostali v březnu do situace, kdy stát nebude plnit své zákonné povinnosti, jak o tom hovořil pan ministr Drábek, tak to není situace na to, aby pan ministr zvažoval, zda nabídne svoji rezignaci. To je situace na to, aby ministr, aby premiér Nečas podal demisi celé vlády. Co se týče pana ministra Drábka, tak, bohužel, musím konstatovat, že ten už selhal, protože ten systém měl být připraven v takovém stavu, aby od 1. ledna letošního roku mohl bez problémů začít fungovat. Měl být doladěn, odzkoušen a ten náběh měl být bezproblémový. Pokud se dnes ...

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, pane poslanče. Čili to, že ten systém při náběhu, teď to budu trošku parafrázovat lidově, má nějaké mouchy, jak říkal pan náměstek Šiška, tak to je argument, který vy neberete.

Roman SKLENÁK

No neberu, protože to jsou velké mouchy. Vemte si, a v té reportáži vaší to zaznělo, že tady jsou lidi přiváděni do velmi složitých životních situací. Jestli lidi byli zvyklí, že jim dávky chodily, dejme tomu, čtvrtého v měsíci a teď jim chodí 25., tak oni mají obrovské problémy. Jestliže musí zaměstnanci úřadů práce chodit do zaměstnání v sobotu a v neděli, to přece není normální stav. Pokud ten systém nebyl připraven k tomu, aby mohl být spuštěn, tak spuštěn prostě být neměl a mělo být, celý tento proces měl být odložen. My jsme jako sociální demokracie na to zavčas upozorňovali.

Jakub ŽELEZNÝ

Ano. Měl by tedy pan ministr Drábek podle vás teď podat demisi nebo být odvolán už v souvislosti s tím, jak ten systém zatím funguje či podle vás nefunguje, anebo až v té chvíli, kdy by se dlouhodobě ukázalo, že ty problémy přetrvávají, jak jste naznačoval s tím březnem, a pak s případnou demisí celé vlády.

Roman SKLENÁK

My jsme pana ministra Drábka vyzvali k demisi již v minulých týdnech. Já si myslím, že ty problémy jsou natolik závažné, že je potřeba k takovému kroku přistoupit.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. Promiňte, a konstruktivně ...

Roman SKLENÁK

A samozřejmě teď je otázka, jak se bude dál ...

Jakub ŽELEZNÝ

Ano, konstruktivně. Co by tedy mělo ministerstvo pod vedením pana Drábka podle ČSSD aktuálně udělat, aby se to vylepšilo? Co byste dělali vy, kdybyste vedli tenhle rezort?

Roman SKLENÁK

Já si myslím, že je potřeba, aby pan ministr přiznal skutečnou situaci, jaká je. Vidíte, že dnes už i koaliční poslanci na sociálním výboru jednoznačně se shodli na tom, že ta situace je vážná. Čili měl by přiznat tu situaci a skutečně zanalyzovat ten stav, co je v tuto chvíli potřeba udělat, jestli by možná nebylo nejlepší řešení jednat s původním dodavatelem, s OKsystemem a přejít zpět na jejich systém, případně udělat nějaká další opatření na základě nějaké skutečně objektivní analýzy. To si myslím, že je jediná možná cesta v tuto chvíli. Já nevěřím tomu, že ten systém bude  během několika týdnů funkční.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane poslanče, i vám moc děkuji za to, že jste se zúčastnil dnešního vysílání Událostí, komentářů České televize. Na shledanou.

Roman SKLENÁK

Taky děkuji. Na shledanou.

Jakub ŽELEZNÝ

Paní místopředsedkyně Langšádlová, vaše reakce na to, co říkal pan poslanec Sklenák. Prosím.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já chápu, že pokud původní dodavatel přišel o obchody ve výši několika set milionů ročně, tak že je silně motivován k tomu, aby se pokoušel o to, abychom se vrátili k původnímu systému. Já jsem přesvědčená ...

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, ale ten systém nebyl tak problémový, nebo alespoň se o tom nehovořil, že by měl tolik much.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já jsem přesvědčena o tom, že je potřeba setrvat v tom systému tak, jak je nastaven.

Jakub ŽELEZNÝ

Přes všechny ty mouchy?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

A odstranit ty nedostatky, které v tuto chvíli ještě má.

Jakub ŽELEZNÝ

Vy souhlasíte s opozicí v tom, co tady prezentoval pan poslanec Sklenák, protože on sám říkal, že s vámi souzní. Já bych tedy očekával, že budete spíš s koaličním partnerem souznít, ale teď to vypadá, že souzníte spíš s opozicí.

Lenka KOHOUTOVÁ

Oni s námi dneska souzněli i poslanci za TOP 09. My jsme se všichni shodli na tom, a o tom svědčí i usnesení, které zde mám, že skutečně jsme nespokojeni s těmi nedostatky, které jsou. Co se týká toho starého systému, já nejsem schopná hodnotit jeho kvality, protože jsem s ním nikdy nepracovala. Nicméně je zapotřebí říct, že úspora je uváděna někdy 200, někdy 300 milionů, ale v současné době je také zapotřebí říct, že tento systém, který je zaváděn nově, tak bude generovat tolik víceprací, že nás to bude stát víc než těch 200 nebo 300 milionů a navrch.

Jakub ŽELEZNÝ

Dámy, nepochybně tohle téma mnohokrát ještě otevřeme, protože je to téma velmi horké a aktuální. Snad jenom poslední otázka na vás. Měl by pan ministr podle vás odejít už teď nebo jak vy vnímáte to jeho zvážení rezignace?

Lenka KOHOUTOVÁ

Já se domnívám, že kdyby pan ministr odešel teď, že by to měl velmi jednoduché. Já se domnívám, že to má dotáhnout do konce a sám.

Jakub ŽELEZNÝ

Děkuju vám, že jste přišly, oběma. Na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Na shledanou.

Lenka KOHOUTOVÁ

Na shledanou.

ČT 24, 15. 2. 2012, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme