Langšádlová: Daňová reforma ušetří

Komentář poslankyně Heleny Langšádlové

28. 3. 2011

Jiří Štický označil reformu přímých daní a odvodů za „rošádu, která tu čtyřicet korun vezme, tu stovečku přidá“, a ptá se, k čemu vlastně je. Škoda, že takto návrh reformy odsoudil ještě před jejím představením.

Kdyby vydržel několik hodin, dostalo by se mu odpovědi.

Hlavním smyslem komplexní daňové reformy je snížit administrativní náklady státu a daňových poplatníků. Nejde o  žádné drobné - jedná se o desítky miliard korun jen na straně plátců daně, nemluvě o dalších miliardách výdajů z veřejných rozpočtů. Snížení nákladů práce, které pozitivně ovlivní zaměstnanost, pak představuje vládní prioritu. Celkově by mělo dojít k mírnému snížení celkového daňového zatížení, což jasně popírá titulky v médiích, že pravicové vládní strany porušily své předvolební sliby.

Vraťme se ale k hlavnímu cíli - zjednodušování a zprůhledňování daňového systému. Ráda bych objasnila reformní snahu vlády a ministra financí Kalouska: - Sjednocení základů daně z příjmů a pojistných je nejdůležitější systémová změna od počátku 90. let minulého století. Usnadní výpočet odvodů, které všechny ve své podstatě představují daň z  práce.

- Sjednocení základů umožní odvod na jednom inkasním místě. Nebude už potřeba obíhat pět správců daně, ale na jednom místě se vyřídí veškerá odvodová agenda.

- Odstranění téměř tří desítek výjimek značně zjednoduší zákon o daních z příjmů i správu daně.

- Sjednocení výše odvodu zdravotního a sociálního pojištění pro zaměstnance i OSVČ zjednodušuje daňovou legislativu.

- Jedna sazba daně bez ohledu na formu podnikání. Je jedno, jste-li živnostník nebo založíte s. r. o., vztahuje se na vás sazba daně ve výši 19 procent, což omezí možnost daňové optimalizace.

- Zjednodušení tvorby opravných položek k nepromlčeným pohledávkám přináší nahrazení současného komplikovaného systému šesti pásem pouhými dvěma.

- Sjednocení odpočtu darů u právnických osob. Bez ohledu na účel budou dary daňově uznatelné do 10 procent daňového základu.

Vidíme tedy, že výše uvedené změny přinášejí podstatné snížení administrativy. Nebo pan Štický považuje uspořené miliardy na administrativních nákladech za prkotinu?

Helena Langšádlová
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme