Langšádlová: Čerpání evropských fondů se musí zjednodušit

7. 4. 2017

V minulém programovacím období byla okolo čerpání fondů bouřlivá diskuse a kritika úřadujících vlád. Dnes je ticho, žádná debata ani kritika, a to přesto, že čerpání je po třech letech programovacího období výrazně slabší, než tomu bylo v období minulém. Čísla hovoří jasně, v letech 2007–2009 bylo proplaceno 70 mld. Kč a za období 2014–2016 pouhých 29 mld. Kč.

Velké rozpaky budí nejen enormní zpoždění v čerpání, ale i to, jaké operační programy a na co prostředky čerpají. Slušně čerpá operační program Zaměstnanost, avšak při pohledu dovnitř zjistíme, že většina těchto prostředků směřuje k posílení počtu úředníků na úřadech práce. Na druhou stranu operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vyčerpal pouhých 0,1 % alokovaných prostředků. S tímto přístupem se z České republiky moderní a konkurenceschopná společnost, tak jak o ní hovoříme v dokumentu Vize 2030, jen tak nestane.

Za tento stav nese odpovědnost celá vláda, která navzdory naši protestům nastavila nefunkční systém pro čerpání evropských prostředků. Často se Česká republika vymlouvá na EU, ale současné komplikace jsme si způsobili sami.

Monitorovací systém nevyhovuje požadavkům projektů. Již Jednotné metodické prostředí (jakási příručka) má desítky stran, oproti tomu například ve Skotsku pouhých patnáct. Nastavená univerzální struktura žádostí je mnohdy nelogická a plná balastu. Budete-li například žádat o prostředky na vysázení aleje, pak budete muset uvést i finanční přínosy projektu a budete muset udělat až tři tisíce „kliků“, než celou žádost řádně vyplníte.

Monitorovací systém je nezvladatelný i pro úředníky, kteří s ním pracují. Schválení i malé změny projektů dříve trvalo týdny, nyní celé měsíce i závěrečné proplácení prostředků vázne. Výsledkem je neschopnost evropské peníze čerpat.

Na neformálních jednáních na naše selhání upozorňují již i zástupci Evropské komise. Čísla jsou jasná, jsme nejhorší i v rámci zemí V4. Podle čerpání v této etapě se bude nastavovat i čerpání pro následné programovací období. Za takto vážné situace by vláda neměla strkat hlavu do písku, premiér by měl urychleně sestavit pracovní skupinu složenou ze zástupců operačních programů a příjemců a neprodleně náš zbytečně komplikovaný a těžkopádný systém zjednodušit. Jde o hodně, chybí nám vyčerpat ještě 581 mld. z celkové částky 609 mld. Kč.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 7. 4. 2017

Štítky
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme