Kvapil: Novela zákona o soudnictví nesmí zapadnout

Komentář starosty Kmetiněvsi Luďka Kvapila

19. 4. 2011

Vrah z Kmetiněvsi, který kvůli sadistické úchylce v roce 2004 znásilnil a zavraždil třináctiletou spolužačku, zřejmě přerušil léčbu. Nechal si změnit jméno a příjmení, pobývá v Praze a přerušil styky i se svými blízkými. Píše to server iDnes.cz

 

"Nic konkrétního vám říct nemohu. Jen doufám, že se brzy objeví," uvedl pro server ošetřující lékař Slavoj Brichcín.

 

Případ sexuálního devianta Robina poukázal na diskutovaný problém, že ústavní dohled nad pachatelem končí jeho osmnáctým, výjimečně devatenáctým rokem. Poté záleží na pacientovi, jestli se rozhodne pokračovat v léčbě, nebo ne. "Nepřekvapuje mě, že se ten mladík jednou přestane léčit, když nemusí. Teď můžeme jen čekat, kdy granát vybuchne," řekl iDnes.cz starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil. Navíc pachatelé nemají za čin, který spáchali jako nezletilí, záznam v trestním rejstříku.

 

To by měla změnit novela zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Její přijetí ale ohrožuje krize vlády. Novela, která umožňuje soudu, aby nezletilého pachatele násilného činu dostal pod trvalý dohled, byla schválena v únoru. Pokud ji odsouhlasí i poslanci a prezident, mohla by platit od července.

 

"Už to vypadalo slibně, návrh prošel prvním čtením ve sněmovně. Teď mám ale strach, aby to vzhledem k zemětřesení v politice nezapadlo a my nemuseli celý proces nastartovat znovu," poznamenal starosta Kvapil.

 

Cílem této novely je zabránit pachatelům v opakování násilných činů. "Devianti mohou být nebezpeční celý život, léčba toto riziko ale významně sníží," uvádí primář bohnické léčebny Jiří Schwarz, který se na novele podílel jako odborník z oboru psychiatrie a sexuologie. "Závažná sexuální deviace zletilostí samozřejmě nekončí," dodává i lékař, který před lety léčil Robina na svém oddělení v Bohnicích.

 

tyden.cz, 18. 4. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme