Kučera: Zvýšení minimální mzdy zadluží další generace

21. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou klubu poslanců TOP 09 Michalem Kučerou)

Martina Spěváčková, moderátorka

Lidé s minimálním výdělkem si opět polepší. Od ledna najdou na svých výplatních páskách částku 12 200 korun. Navýšení dopoledne schválila vláda. Jak se díváte na dnešní rozhodnutí vlády?

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Bylo by velmi naivní domnívat se, že navýšení minimální mzdy bude mít výraznější dopad na růst mezd v České republice. Minimální mzdu spíše vnímám jako nástroj, který má vazby směrem k odvodům, daním a dalším sociálním aspektům. Co se stane po dnešku? Pravděpodobně pár lidí přijde o místo. To je jasné.

Martina Spěváčková, moderátorka

Z čeho vycházíte?

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Za minimální mzdu většinou dělají lidé, kteří například pracují v sezónních provozech. Mzda je vždy oboustranný vztah. To znamená vztah nabídky, toho, kdo práci nabízí, a vztah poptávky, toho, kdo práci dává. Můžu říct konkrétní případ z obce nedaleko našeho města. Je tam koloniál, který má jedna dáma a zaměstnává svoji sousedku. Dává jí minimální mzdu a ta paní tam je spokojená. V sezóně si samozřejmě přivydělá. Když je zima, tak bere minimální mzdu. V tuto chvíli jí pravděpodobně propustí, protože nebude mít na to, aby ji po celý rok platila.

Martina Spěváčková, moderátorka

Jistý si ale nejste.

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Stát se může cokoliv, ale tyto skupiny tím budou zasaženy. Pokud se máme bavit o tom, abychom hledali nástroj, kterým poroste mzda, tak jsme navrhovali opatření. A to bylo celkem jednoduché. Navrhovali jsme snížení odvodů na sociální pojištění o 8 procent, 4 procenta na straně zaměstnance a 4 procenta na straně zaměstnavatele. To by mělo okamžitý dopad na všechny vyšší čisté mzdy. Nemusely by se měnit žádné smlouvy. Neměnila by se žádná hrubá mzda. Pouze by se odvádělo méně státu. Snížit cenu práce v České republice je správná cesta.

Martina Spěváčková, moderátorka

Neobáváte se, že by se zvýšení minimální mzdy mohlo obrátit proti zaměstnancům? Že by nakonec mohli přijít o místa, protože menší podniky už nebudou mít na to, vyplácet jim minimální mzdu?

Jaroslav Zavadil, poslanec /ČSSD/

Musíme si položit otázku, kolika lidí se to týká. Když se podíváte na strukturu našich firem, tak to je minimum lidí, kterých se to bude dotýkat. Myslím si, že ty firmy se s tím vyrovnají. Rozumím, že se tomu brání. To je logické, že když má někdo zaplatit víc peněz, tak se tomu vždycky brání. Nakonec dnes lidi na trhu nejsou, ani tito nízkokvalifikovaní. Proč zemědělci volají po tom, aby do zemědělství přišlo 1 500 lidí? Protože je nemůžou sehnat ani na sezónní práce. Zaměstnanci nejsou a v okamžiku, kdy se ekonomice daří, vůbec nevidím žádný problém, aby se zvyšovala i minimální mzda.   

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já s tím musím zásadně nesouhlasit. Vždyť to je přece úplně opačně. Když se ekonomice daří, tak nemůžeme dělat opatření, která můžou ekonomiku zásadně ohrozit v době, kdy půjdeme do hospodářské krize. Vidíme, že ekonomický cyklus běží v sinusoidách. To snad uznáme všichni. Až se do krize zase časem dostaneme, tak první zaměstnanecké skupiny, které budou nejvíce ohroženy, budou nízkokvalifikovaní zaměstnanci. Například různé ostrahy a vrátné, uklízečky, které dělají za minimální mzdy. Ty jdou z podniků vždycky jako první. Podnik, nemyslím velký podnik, ale firmu o 30 nebo 40 lidech, se snaží v době krize uchovat svoje jádro, to znamená technologa, mistra, vedoucího výroby. 

Jaroslav Zavadil, poslanec /ČSSD/

A ty platí minimální mzdou?

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ty právě ne, ale ti s minimální mzdou odcházejí. Když jsem se díval, jak platí ministerstva, respektive Úřad vlády, například ostrahy, tak je platí v minimální mzdě. Když prohlašoval ministr Zaorálek, že jsou podnikatelé darebáci, že dobře neplatí své zaměstnance, tak Úřad vlády platí v minimální mzdě. Nechci mezi to dát rovnítko. Opravdu to nechme na poptávce a nabídce. Ještě chci upozornit na jednu věc. Jednoznačně kladu za vinu současné vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL, že v době hospodářského růstu neudělala nic pro změnu struktury našeho průmyslu. Naopak dále podporovala montovny, které jsou závislé na nízké cenně práce. Můžu říct konkrétní příklad. U Žatce je obrovská průmyslová zóna. Je tam historicky největší dotace několik miliard na to, aby tam vůbec byla fabrika zřízena. To všechno v době hospodářského růstu, kdy má Česká republika jednu z největších závislostí na automobilovém průmyslu v Evropě.

Jaroslav Zavadil, poslanec /ČSSD/

To je pro mě zajímavá informace. Určitě se přeptám, proč zrovna vláda vyplácí minimální mzdu na profesích, o kterých si myslím, že by měly být placené lépe. Jestliže pan kolega téhle vládě vyčítá to, co vyčítá, tak já vyčítám Nečasově vládě, že změnila svůj postoj k minimální mzdě. Absolutně vůbec nepřidávala.

Martina Spěváčková, moderátorka

Byla ale doba ekonomické krize.

Jaroslav Zavadil, poslanec /ČSSD/

Tady bych se zarazil. Řada lidí vůbec neví, že v době ekonomické krize Polsko, Německo a Rakousko šli do plusu v HDP a naše republika byla i v roce 2012 v minusu. Jsem přesvědčen, že to bylo hlavně spotřebou. Tím, jak se snížily platy v různých vrstvách, u policie, armády, zdravotníků, školáků, zmrazily se důchodcovské mzdy, to všechno mělo vliv na spotřebu a ta klesla. Proto jsme měli negativní růst HDP. To byla největší chyba té vlády.

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Je naprosto mylné se domnívat, že k prosperitě se projíme, že budeme víc utrácet. To je úplně naopak. Ano, dnes ekonomiku táhne spotřeba. Ale proč? Protože máme jistotu zaměstnání. Drtivá většina lidí je zaměstnaná, mají slušné mzdy a mají tedy ochotu více utrácet a investovat. Přemýšlejí o tom, že si pořídí vlastní bydlení, že někam pojedou na dovolenou. Tak se projevuje jistota. V okamžiku, kdy jste v krizi a vaše zaměstnání je ohroženo a nevíte, co bude zítra a pozítří, tak i kdybyste dostal o 1 000 korun více, tak je vezmete a každá rozumná zodpovědná rodina si je schová na horší časy.

Martina Spěváčková, moderátorka

Může to udělat člověk s minimální mzdou?

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

U minimálních mezd se to chová samozřejmě jinak. Kolega Zavadil tu ale mluvil o platech obecně. Minimální mzda umožňuje podnikům přežít horší časy. Jsou schopni se dohodnout se zaměstnancem a minimální mzdu vyplácet. Pokud bude minimální mzda vysoká, tak se stane to, že podnik zaměstnance v krizi propustí.  Nemyslím, že by minimální mzda byla vyplácena na základě toho, že to určil stát. Zaměstnavatel si práci hodnotí na 12 200. Několikrát jsem říkal, že je to přece otázka nabídky a poptávky. Když se zaměstnanec cítí, že může vydělávat 20 000 korun, tak poptává práci za 20 000 korun. Podívejme se, jak se budou chovat ostatní skupiny, i třeba státní zaměstnanci. Vezměte si, za kolik dnes pracují učitelé a jak se jim minimální mzda přibližuje k jejich mzdě. Minimální mzda tlačí na ostatní skupiny v sektoru. 

Martina Spěváčková, moderátorka

Česká minimální mzda je na chvostu Evropské Unie. Jak by to řešila TOP 09?

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Rozhodně bychom nenavyšovali minimální mzdu skokově. Pokud ten institut uznáme jako potřebný, zejména směrem k daním a sociálním dávkám, protože to se přepočítává na základě minimální mzdy, tak tam určitě zaměstnavatelé potřebují jistotu a dlouhodobý výhled. Rozhodně bychom nenavyšovali o 1 200 korun. Otázka je, proč zrovna o 1 200 korun, proč ne třeba o 1 500 nebo 800. To není ničím podloženo. To číslo je vycucáno z prstu. Je samozřejmě před volbami, takže je to krásné socialistické gesto směrem ke svým voličům. Nemá to vůbec nic společného s nějakou koncepcí a stabilitou, kterou potřebují naši podnikatelé, zaměstnanci a živnostníci. Koho se to zejména týká jsou živnostníci, ne velké fabriky.

Martina Spěváčková, moderátorka

Prohlášení vlády je dohledatelné. Nepřesvědčilo Vás, že to nemusí být populismus?

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Rozdává se velice lehce, když to je z cizího. V každém případě bych vnímal, kdyby to bylo alespoň rozloženo v nějakých letech. Teď se dluh přesouvá zase na další vládu, v které pravděpodobně sociální demokracie nebude. Toto je snaha zadlužit další generace. Znova varuju před tím, že se můžeme dostat do období, kdy budeme řešit úplně opačnou otázku, a to je propouštění a nezaměstnanosti. A budeme přemýšlet, jak ty lidi znova zaměstnat a budou se dávat dotace, vymýšlet nové programy, jak ty lidi dostat znova do práce. Úřad práce bude znova doplácet nějakou část mzdy, jenom aby ti živnostníci si někoho zaměstnali. Zvyšovat hranici minimální mzdy nepovažuju za příliš šťastné a souhlasím s tím, že ta částka je velmi malá na to, aby s tím mohli lidé slušně žít. Jak bychom to mohli řešit je snížit cenu práce, to znamená snížit o 8 procent sociální pojištění. To se okamžitě dají lidem peníze na ruku. Samozřejmě dlouhodobě měnit strukturu průmyslu. Odcházet od montoven, které měly význam v 90. letech a jít k inovacím a firmám, které mají vyšší přidanou hodnotu.

Martina Spěváčková, moderátorka

Měla by o navyšování minimální mzdy rozhodovat vláda? To například kritizuje Hospodářská komora.

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Rozhodně to musí být vláda, pokud to nebude sněmovna.

Zdroj: Duel, Seznam.cz, 21. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme