Kučera: V tuto chvíli u nás povědomí o recyklaci roste

Rozhovor s poslancem TOP 09 Michalem Kučerou

23. 6. 2014

Toto je pouze zkrácená verze rozhovoru, celý si můžete pustit ZDE.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Pane Kučero, podle vás dělá stát dost pro to, aby lidem ve chvíli, kdy po nich chce, aby víc platili za takový ten běžný směsný odpad, aby prostě měli možnost bez nějakých velkých obtíží třídit?

Michal KUČERA, poslanec /TOP 09/
Já si myslím, že by tam jednoznačně měl odpovědět právě ten připravovaný zákon o odpadech. A proto jsem rozporoval právě ten, zejména způsob, jakým ministerstvo životního prostředí předkládá jednotlivé zákony po těch jednotlivých částech, protože neodpovídá na to, co bude za b), co bude za c). A já si myslím, že se jednoznačně musíme odpíchnout od toho, kolik chceme, jakým způsobem chceme odpad likvidovat. To znamená, za a) chceme recyklovat. Za b) pravděpodobně budeme muset odpad spalovat, protože ten mix recyklace a spalovny je v evropských zemích asi nejběžnější. To, že v nějaké době přestaneme skládkovat, je jasné, to už přichází i z Evropské unie a to datum tady skutečně musí zaznít. Ale to datum tady zazní v okamžiku, kdy budeme mít jasno, jak budeme recyklovat, za kolik budeme recyklovat, jak budeme pálit a kde budeme pálit. To znamená, my se musíme odrazit od míry recyklace. Víme, že v dnešní době míra recyklace v České republice je někde kolem 30 procent, někde 31 procent. Ve vyspělých evropských zemích to je 60 procent. Dokonce v těch špičkách to je 70 procent. My musíme samozřejmě cílit na ty vyspělé země, někde kolem těch 60 procent a musíme našim občanům dát možnost skutečně kvalitně recyklovat a tam, kde tu možnost mít nebudou, tak jim dát možnost s tím odpadem nakládat směrem právě ke spalovnám.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
To jste, pane Kučero, řekl všechno hrozně hezky a já se teď vrátím k té otázce, kterou jsem vám položil, to jest, jestli stát dělá dost pro to, alespoň tak, jak to říkal pan ministr, jak to tak znělo, jestli dělá dost pro to, aby lidi mohli bez problémů recyklovat.

Michal KUČERA, poslanec /TOP 09/
Tak v tuto chvíli u nás to povědomí o recyklaci roste, já si myslím, že už od těch základních škol, a tam se skutečně musím ministerstva pro životní prostředí zastat, že tam se skutečně už dělá práce na těch nejvyšších úrovních. A samozřejmě, že jednodušší to je v těch velkých městech, kde recyklace je dostupnější a čím je obec menší, může se recyklace zdát být hůře dostupnou, i když to není úplně pravda, že v menší obci se dá hůře recyklovat, protože já mám třeba kolegu ve sněmovně, starostu Bolatic, to je obec, tuším, kolem 2 tisíc obyvatel, teď se nechci dotknout Bolatických, pokud to není úplně správné číslo, a tam ta recyklace skutečně pracuje velice kvalitně.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
To znamená, že je to chyba těch konkrétních obcí, jestli prostě, já nevím, kontejner na plastové lahve odvážejí jednou za týdny, když je plný za týden.

Michal KUČERA, poslanec /TOP 09/
Samozřejmě je to otázka samosprávy, ta hraje velkou roli, ale v každém případě ministerstvo jim musí otevřít ten prostor, aby mohla recyklace probíhat v rámci, ve kterém si ji představujeme.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Pane Kučero, podle vašich zkušeností jste expertem TOP 09 na životní prostředí, je to tedy tak, jak říká pan ministr, že prostě na tom ministerstvu se o těch věcech diskutuje dlouho a teď holt bylo potřeba to nějak rozštípnout?

Michal KUČERA, poslanec /TOP 09/
Budu ten poslední, který se tady bude zastávat bývalého pana ministra Chalupy, teď přeskočím tu úřednickou vládu, ale bývalého ministra Chalupy z ODS, bývalého stranického kolegy tady pana Brabce. Tam skutečně ta práce na ministerstvu životního prostředí je poměrně dost složitá. A tady musím dát zapravdu panu ministrovi, jednoznačně je třeba nepodlehnout právě lobbistickým tlakům. Odpady jako takové, to je miliardový byznys, a samozřejmě víte, že to, co se tady odehrávalo například na tom portfóliu, na té platformě toho zákona o odpadech, to šlo o klasický střet skládkářů proti spalovnám. Jedni tlačili jeden návrh, druhý tlačili druhý návrh. Jsem opravdu velmi rád, že sněmovna tento zákon, nebo tuto novelu neschválila, že zatáhla za záchrannou brzdu a dala skutečně možnost ministerstvu životního prostředí připravit naprosto kvalitní novelu zákona o odpadech, komplexní. A samozřejmě to, jestli běží na ministerstvu životního prostředí nějaké pracovní skupiny, jak funguje, jak fungují jednotlivé aparáty, jak fungují jednotliví náměstci, tak to je zodpovědnost pana ministra. Věřím, že se jich zhostí a že se lobbistickým tlakům skutečně neotevře. Já to samozřejmě jako opoziční politik budu velice bedlivě sledovat, protože víme například, že dnes na trh vstupuje firma, která hospodaří s odpady a kterou spoluvlastní i pan Babiš, má tam 20 procent. A já samozřejmě budu velice pečlivě sledovat, jestli právě této firmě se nedávají nějaké nadstandardní výhody.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Jak to poznáte?

Michal KUČERA, poslanec /TOP 09/
Pracuji ve výboru pro životní prostředí, jsem předseda podvýboru pro ochranu krajiny a přírody. To je aparát, který skutečně může vstupovat do toho legislativního procesu.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
To by byla celkem novinka, protože já od opozičních poslanců pořád slyším, že umí maximálně interpelovat a někdy se nic nedozvědí a nic nedotáhnou.

Michal KUČERA, poslanec /TOP 09/
Já si myslím, že bych to takhle úplně nepostavil. Opoziční poslanec samozřejmě má tu nevýhodu, že za sebou nemá ten aparát, jako má poslanec koaliční. To znamená, že vládní poslanec, který může využívat stranický, nebo vládní aparát, ale v každém případě koaliční poslanec, pokud chce, tak se skutečně k těm informacím dostane a může s nimi pracovat.

Jan Punčochář
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme