Kučera: Ministr financí řeší ekologické závazky pozdě

20. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Michalem Kučerou)

ZUZANA TVARŮŽKOVÁ, moderátorka 

Dokážete ocenit postup Ministerstva financí, které říká, že díky tomu, jak plánuje jednotlivé sanace a zakázky, dokáže ušetřit a být efektivnější?

Michal KUČERA, poslanec a místopředseda klubu /TOP 09/

Ministr financí Andrej Babiš tuto závažnou problematiku ekologických zátěží se státní garancí dlouhodobě neřešil. Během jeho funkčního období kleslo plnění závazků státu z 3,4 miliardy v roce 2012, až na 0,7 miliard v roce 2015. Tímto tempem by ekologické závazky stát vypořádal až někdy po roce 2070. S tím se nedokázala smířit sněmovna, konkrétně hospodářský výbor a výbor pro životní prostředí. My poslanci jsme na to velice důrazně Ministerstvo financí upozornili. Proti tomu se postavila i Hospodářská komora a Česká asociace odpadového hospodářství. Dnešní reakce ministra Andreje Babiše je právě kvůli jeho dlouhodobému neřešení problému.

ZUZANA TVARŮŽKOVÁ, moderátorka 

Náměstek ministra financí říká, že díky čerpání dotací ve výši 30 miliard korun by mělo znamenat, že by všechny sanace a zakázky neměly trvat déle než 80 let. Snažil se také říci, že se Hospodářská komora bojí neprávem. Tvrdí, že by poslední zakázka měla být vypsaná na podzim roku 2026. Tomu nevěříte?

Michal KUČERA, poslanec a místopředseda klubu /TOP 09/

Ministr Andrej Babiš na této tiskové konferenci řekl, že za deset let budou vybrány firmy na likvidaci škod. Dnes máme rok 2017, za deset let 2027. I na této tiskové konferenci možná bezděčně potvrdil termín, který je podobný právě termínu, který řekla Hospodářská komora. Jsem realista. Vycházím z reality tohoto volebního období. V tomto volebním období razantně poklesly částky, které stát do sanací investoval -  z 3,4 miliard v roce 2012, na 0,74 miliard v roce 2015. Věřím, že se nejedná o pouhý předvolební slib z dílny Andreje Babiše, a že se skutečně bude snažit ekologické zakázky a částky do nich už konečně podstatně zvýšit.

ZUZANA TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jak by se to dalo dělat lépe? Byla tam i poznámka, že tady existovala také zakázka na odstraňování starých ekologických škod z roku 2008. Tu vypisoval ještě ministr Miroslav Kalousek. Vláda Petra Nečase ji zrušila v roce 2011. Nemohlo to mít také příliš pozitivní vliv na urychlení?

Michal KUČERA, poslanec a místopředseda klubu /TOP 09/

Myslím, že je ze strany ministra financí naprosto naivní vracet se neustále k tomu, co bylo v roce 2011. Dneska máme konec čtyřletého volebního období. Teprve v tuto chvíli Ministerstvo financí přichází s nějakou strategií. Zmínil bych to, co rozporoval právě hospodářský výbor a výbor pro životní prostředí. Upozorňovaly na nejasný zdroj financování a strategie státu k plnění závazků, a také na to, že stát neplní povinnost a jeho přístup je částečně diskriminační. To jsou všechno námitky, které měly hospodářský výbor a výbor pro životní prostředí ze sněmovny. Teď po čtyřech letech se snaží Ministerstvo financí reagovat. Jsem samozřejmě rád, že si bere za své naše připomínky a snaží se s tím něco dělat. Budu věřit, že sliby nakonec splní, i když zatím realita byla úplně jiná.

ZUZANA TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Když Ministerstvo financí vystihuje jako pozitivní, že nezadává jedinou zakázku v rámci jednacího řízení bez uveřejnění, vypovídá to o něčem funkčnějším?

Michal KUČERA, poslanec a místopředseda klubu /TOP 09/

Mysím, že by to mělo být naprostou samozřejmostí. Měly by se zadávat  zakázky otevřené, ve veřejném výběrovém řízení. Tato vláda šla zatím vždy opačnou cestou. Zakázky zadávala z první ruky. Zadávala je napřímo. Otevřeným výběrovým řízením se často vyhýbala. Nárůst je za této vládní koalice naprosto dramatický. Pokud se rozhodne tento negativní trend, který nastolila, měnit a bude chtít dělat výběrová řízení otevřená, tak to naprosto podporuju.

ZUZANA TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Bylo zmíněno, že jsou nejasné závazky v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Také se zabýváte těmito regiony, kde je ekologických škod velká řada?

Michal KUČERA, poslanec a místopředseda klubu /TOP 09/

To jsou dva nejpostiženější regiony. Tam to už vyplývá z typu průmyslu, který v té době byl. Ano, jsou tam samozřejmě nejasnosti. Vím, že se v poslední době řešil případ na Brněnsku, kdy musela obec dokonce areál vykoupit, aby závazky přišly na ní, aby mohla probíhat likvidace, aby proběhla dekontaminace, nedošlo k tomu, aby životní prostředí bylo dramaticky zhoršené pro místní občany. Takže vím o tom. Samozřejmě se to všechno řeší případ od případu. Bohužel na to nelze nastavit jednotný metr.

Zdroj: ČT24, 20. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme