Kubata: Stát už zase jedná, až když je už pozdě

Komentář poslance Václava Kubaty

Když na konci roku 2010 oznamoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek záměr spustit fond rizikového kapitálu, reakce byly vesměs pozitivní. Podle ministra měl fond začít fungovat v průběhu roku 2011. Nyní se chýlí k závěru rok 2012, a fond stále nevyvíjí žádnou činnost. Velká škoda.

10. 12. 2012

Fond má totiž za úkol vyhledávat a financovat perspektivní projekty především začínajících podnikatelů. Financování se odehraje formou přímého vstupu do firmy s tím, že v případě úspěšného projektu bude státní podíl prodán. Teoreticky se tak prostředky daňových poplatníků vrátí se ziskem. Ale samozřejmě nelze čekat, že všechny firmy se svým projektem prorazí. Fond by měl do roku 2015 rozdělit asi půldruhé miliardy korun z evropských fondů a další peníze přidají soukromí investoři (minimálně 30%). Celý fond bude řídit správce dosazený na základě výběrového řízení. Právě lhůta pro podání nabídek ve výběrovém řízení byla ale posunuta až na poslední den tohoto roku. Tím se oproti původním plánům fungování fondu o dva roky zpozdí. A ačkoli mám ke koncepci fondu řadu kritických poznámek, jistě by dokázal zaplnit určitou„díru“v oblasti podpory inovativních firem, kde státu dosud chyběly jisté nástroje. V roce 2012 se přitom naše ekonomika dostala zpět do recese, a pokud by fond zahájil činnost podle původních plánů, mohl pozitivně ovlivnit vývoj hospodářství již v letošním roce.

V Oxfordu nás přednášející upozorňovali, že pokud dnes firmy nepřichází se zásadními inovacemi alespoň každé dva až tři roky, dochází ke ztrátě konkurenceschopnosti. Stát nelze s firmou beze zbytku srovnávat, nicméně případ seed fondu dobře ilustruje problém české státní správy – pomalá reakce a zkostnatělost. S podobným přístupem jen těžko přeměníme naše hospodářství na vysoce inovativní znalostní ekonomiku. Jeden z argumentů kritiků státních zásahů do ekonomiky také poukazuje na skutečnost, že stát většinou jedná tehdy, když už je pozdě. V případě oddalovaného počátku fondu si tedy můžeme povzdechnout, že mají pravdu. Doufejme však, že projekt se v roce 2013 rozběhne a přispěje k vyšší míře inovací pro českou ekonomiku a nalézání perspektivních podnikatelů.

Václav Kubata
poslanec

Hospodářské noviny, 10. 12. 2012, rubrika: Názory, str. 8

Štítky
Osobnosti: Václav Kubata
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme