Kubata: Odbory volí absurdní postup

Reakce Václava Kubaty na snažení odborů zasáhnout do volby ředitele České televize

16. 9. 2011

V minulých dnech vydala Nezávislá odborová organizace ČT tiskové prohlášení, které označuje volbu generálního ředitele ČT za netransparentní. Odbory vybízejí politiky, aby zasáhli. A právě to je zcela nepřípustné.

Toto je dle litery zákona naprosto nepřípustné zasahování do kompetencí Rady ČT, která je zákonem určena k provedení volby. Ačkoliv by si to možná leckdo přál, a hodně se snažím neptat se na opravdové důvody proč, tak Parlament ČR a jeho řádně zvolení poslanci a senátoři nemohou v tuto chvíli do procesu zasahovat.

A to prostě proto, protože by porušili zákon, který sami schválili a který musí vždy hájit. Chápu, že každá volba vyvolává nejistotu a pravděpodobně i strach. Ale strach koho a o co? Chtějí snad odbory samy volit, kdo má být ten správný ředitel. Předpokládám, že nikoliv.

Odbory jistě mají právo vyzývat k ostražitosti a reagovat v případě porušování zákona, ale nikoliv vyzývat k porušování zákona. Dalším krokem by pak, ad absurdum, mohla být výzva politikům, aby odvolali nebo přímo Radu svrhli. A to nikdo nejen že nechce, ale hlavně nesmí připustit. Jsme kultivovaná země, kde zákony jsou proto, aby se dodržovaly a bychom se jimi řídili.

A je-li zákon špatný nebo zastaralý, tak o tom odborně debatujme a navrhněme změnu. Ale ne revoltu a už vůbec ne revoltu vedenou přímo politiky ruku v ruce s odboráři!

Václav Kubata

16. 9. 2011, Alžběta Plívová

Štítky
Osobnosti: Václav Kubata
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme