Kubata: Hlasování o Ázerbájdžánu dvakrát jinak

Komentář poslance Václava Kubaty

Na právě probíhajícím plenárním zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku jsme včera projednali dvě klíčové rezoluce o Ázerbájdžánu.

24. 1. 2013

Dokument 13084 – Plnění povinnosti a nasazení Ázerbájdžánu,  vyplývající z monitoring procesu demokratizace země. Druhým dokumentem byl pak Dokument 13079 – vývoj situace politických vězňů v Ázerbájdžánu.

Prvním dokument, připravený zpravodajem panem Pedro Agramuntem ze Španělska, věrně monitoruje vývoj situace v Ázerbájdžánu, detailně popisuje plnění doporučených změn v legislativě, procesu demokratizace a i jasně pojmenovává otázku dodržování lidských práv a charakterizuje problematiku politických vězňů. Tento dokument byl bez problémů po otevřené diskusi odsouhlasen

Druhý dokument, připravený panem Christophem Strässerem z Německa, vyjmenovává krom jiného podrobný seznam tzv. politických vězňů. Samo o sobě by toto nemuselo být na závadu, právě naopak, ale má dvě zásadní pochybení. Za prvé v době zadání ještě nebyla shoda nad definicí politický vězeň a za druhé je seznam mimořádně nepřesný. Obsahuje celou řadu osob, které již dávno nejsou ve vězení, dokonce je na seznamu i osoba, která byla propuštěna a již nežije a zřejmě i některé osoby, které by bylo zřejmě možné klasifikovat jako zločince.

Domnívám se, že v otázce lidských práv a politických vězňů obzvláště, si nemůžeme dovolit nejen nejasný postoj, ale ani nepřesnosti, které by poškodili jednotlivce či samotné státy. Dnes je již jasné, že v době před závěrečným projednávání, byly známy chyby v seznamech politických vězňů a teprve den před závěrečným projednáváním se pokusil zpravodaj seznam zpřesnit. To je ale málo! Postavil nás do velmi kontroverzního postavení, kdy jsme museli volit s vědomí, že to „možná není v pořádku“. To jsem nemohl a proto jsem tuto zprávu nakonec nepodpořil.

Podle mne selhal nejen zpravodaj, který měl šanci projednávání zastavit, resp. posunout až do doby zpřesnění, a to naprosto důvěryhodným způsobem. Zároveň selhalo vedení samotného Parlamentního shromáždění Rady Evropy včetně vedení příslušných výborů. Tito vůbec neměli připustit, aby paralelně vznikly dva dokumenty řešící  to samé a to jinými zpravodaji a nebo měli prostě konat a projednání dokumentu, kde bylo známo, že jsou pochybnosti o jeho přesnosti, prostě zastavit.

Naše země vždy stála a stojí na straně ochrany lidských práv, nespravedlivě stíhaných a vězněných politických vězňů, ale nemůžeme dopustit nespravedlnost a nepřesnost. Stojíme při všech nespravedlivě stíhaných politických vězních a to bez rozdílu z které země pocházejí. Jsou-li pochybnosti o věznění politických vězňů v Ázerbájdžánu, je třeba se tomuto dále věnovat, a to naprosto transparentním a nezpochybnitelným způsobem.

Václav Kubata
poslanec