Kubata: Gordický uzel radních České televize

Komentář poslance Václava Kubaty

16. 9. 2011

Kdo bude novým generálním ředitelem České televize? Tento gordický uzel musí rozetnout 21. září na svém zasedání Rada ČT. A nutno říci, že roztínání jednoduché nemá. Jsou zde bývalí vysocí manažeři soukromých televizí, jejichž kvality jsou prověřeny praxí. Je zde zastoupen i vysoký manažer ze současného vedení ČT nebo ředitel významné společenské instituce.

Bohužel se ale rojí neuvěřitelné množství „zaručených“ informací, ale i pomluv a fám směřujících do politických sekretariátů. Absurdní korunu tomu celému nasadili odboráři, kteří se postavili proti jakési abstraktní tendenčnosti výběru. A otevřeně tak vyvinuli nový směr tlaku, který podle nich na členy Rady ČT působí. Taková situace je nesnesitelná. Nesnesitelná proto, že se neustále spekuluje o zájmech nejrůznějších skupin, nyní i odborářské, a zapomíná se na jedinou skupinu skutečně důležitou. Ta navíc nemá jediný nástroj, jak by mohla „svého“ kandidáta propagovat. Tou skupinou jsou plátci televizních poplatků.

Skutečná podstata volby se vytrácí. Má být totiž vybrán člověk, který bude umět řídit podnik s rozpočtem téměř sedm miliard korun. Člověk, který má poskytovat zákonem definovanou veřejnou službu, což bude moci jen ve chvíli, kdy bude Česká televize zdravá ekonomicky, dostatečně umělecky schopná, ambiciózní, nezávislá, objektivní a nestranná. Proto chci věřit, že při volbě zvítězí zdravý rozum, že radní zvolí nejlepšího kandidáta a skončí fámy co pro koho a za co. Jak říká legenda o gordickém uzlu, složitou situaci lze vyřešit pouze rozhodným způsobem. Protože potřebujeme Českou televizi především sebevědomou a profesionální, věřím, že na počátku bude přesně taková volba jejího ředitele.

Václav Kubata, místopředseda Volebního výboru PSP pro mediální rady

Hospodářské noviny, 16. 9. 2011, rubrika: Názory, strana: 8

Štítky
Osobnosti: Václav Kubata
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme