Kubata: Co v exportu nefunguje

Komentář poslance Václava Kubaty

(Ad Českým stavbařům uniká tučné uzbecké sousto, E15, 6. 5. 2013, str. 1)

15. 5. 2013

Deník E15 přinesl zprávu o velkých příležitostech pro stavební firmy a další české exportéry v Uzbekistánu. Zároveň uvedl, že Češi se nezúčastnili obchodních misí v této zemi, kam naopak zamířila konkurence od našich nejbližších sousedů.

Nedostatek informací pro naše podniky ukazuje na slabá místa v oblasti podpory exportu. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) neustále vyhazuje miliony z kapes daňových poplatníků na propagační materiály a inzerci, kde se holedbá, co všechno pro exportéry dělá. Když se ale koná významná akce, jako by mechanismy předávání informací a hledání příležitostí nefungovaly. Přitom ministr průmyslu a obchodu sliboval ve své exportní strategii „zpravodajství pro export“ a „snížení bariér plynoucí z nedostatku informací“.

Stejné pocity mám z osobní návštěvy brazilského strojírenského veletrhu, u kterého je příběh podobný. Jedná se o perspektivní teritorium i odvětví, které naše firmy „umí“. Přesto se organizátoři divili, že Česko má velmi slabou účast politických a ekonomických špiček. Nelze pouze něco proklamovat, je potřeba věci dělat. Nemůžeme se vymlouvat na „zlou“ Evropskou unii, která nám o akci v Uzbekistánu údajně neřekla. Informace si máme zjišťovat sami.

Koneckonců za to si státní aparát čeští exportéři z daní platí. Ne za výmluvy, nečinnost či ministrovu reklamu.

Václav Kubata
poslanec

E15, 15. 5. 2013, rubrika: Názory, str. 19

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme