Kubata: Co radí mediální Rady?

4. 5. 2011

Včera skončil termín pro podání návrhů na obsazení uvolněných čtyř míst v Radě České televize a čtyř míst v Radě Českého rozhlasu. Opomenu-li v úvodu zásadní otázky o samé podstatě Rad – jejich potřebnost, možnost sloučení apod. – nabývají na nejvyšší důležitosti samotné nominace jejich členů. Z mnoha nyní hledisek problémové.

Jednak považuji za podivný fakt, že přestože právo nominovat mají v podstatě všechny společenské organizace, spolky a sdružení, nadace apod., historicky jej využívá jen velmi omezený počet subjektů. A zde je první problém volby! Je mnoho organizací s vysokým společenským kreditem, které nepřicházejí s vlastními kandidáty, již by mohli v Radách zasednout. Ztrácejí tak možnost pozitivního vlivu na dění v našich veřejnoprávních médiích. A to je škoda.

Druhým problémem je pak samotná volba, která je z minulosti opředena různými „démony“. Mnozí kandidáti a následně členové Rad byli spojováni s politickými stranami a označováni za jejich vyslance. Rozhodování těchto radních, především o personálním obsazení ředitelů, vedlo následně nejen ke spekulacím o politizaci vedení, ale celých veřejnoprávních medií. Co horšího by se nezávislému subjektu tohoto typu mohlo stát…

Naše veřejnoprávní média potřebují fundované profesionály, kteří jsou schopni je vést k politické neutralitě a k naplňování veřejnoprávního poslání. Navíc by mělo jít o schopné manažery, kteří umějí řešit nejsložitější otázky řízení podniku typu krizový management, strukturální změny, zefektivnění činnosti aj.  A abychom takové lidi do našich médií získali, musíme mít i v mediálních radách široké spektrum odborníků, kteří chápou svoji odpovědnost a zajistí kvalifikovaný a nadčasový pohled na celou problematiku. Radní musí být jak kvalifikovaným oponentem a dozorcem, tak především partnerem.

Během posledního měsíce se však vyrojily i otázky, zda vůbec rady potřebujeme či zda je nemůžeme sloučit. A nebo zda nemáme jít stejným modelem jako britská BBC, která má společnou hlavu jak pro veřejnoprávní televize, tak pro rádio. Veškeré tázání tímto směrem je naprosto na místě a bude nutné jej v budoucnu brát v potaz. V tomto okamžiku však máme platnou legislativu dávající nám povinnost volit nové členy Rad. Její změna je procesem na několik měsíců a pro letošní rok tedy nerealizovatelná.

Doufám, že volební výbor bude moci tentokrát vybírat z kvalitních kandidátů a doufám, že i Sněmovna bude mít při volbě šťastnou ruku.

Václav Kubata
místopředseda Volebního výboru pro mediální rady

blog.iDNES.cz, 4. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Václav Kubata
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme