Kostřica: Turecko se referendem od EU vzdaluje

24. 4. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Romem Kostřicou)

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Tento týden je orámován referendem v Turecku a před námi je zítřejší první kolo francouzských prezidentských voleb. Turecký plebiscit dal, byť velmi těsně, zelenou ústavním změnám, které značně uvolňují ruce stávajícímu prezidentovi Erdoganovi.

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

Dívám se na to se znepokojením. Je zde nebezpečí, že dojde ke koncentraci velké moci u jednoho člověka. Nejedná se pouze o současného prezidenta. Jeho následovník bude mít tytéž pravomoci. Srovnání s Francií a Spojenými státy není relevantní, protože nikdo ve Spojených státech nezavírá novináře za to, že něco řekli. Nikdo ve Spojených státech nepřipravil bez důvodu o zaměstnání milion tři sta tisíc lidí. Je to problematické i proto, že výsledek referenda je tak těsný, že mohlo převládnout velmi malé množství hlasů. Některé části jihovýchodního Turecka neměly možnost hlasovat. Jednalo se přibližně o 500 tisíc obyvatel.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Zpochybňujete, stejně tak jako OBSE, samotné volby a jejich výsledek? Dovedete si představit, že by se referendum opakovalo na základě mezinárodního tlaku?

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

Dovedu si to představit. Bylo by to jistě vhodné, ale vycházejme z toho, jaká je také v Turecku vnitřní situace. Je tam výjimečný stav.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Turecko je údajně před ekonomickým krachem. Mimo jiné proto, že Erdogan zcela účelově vyměnil státní peníze za předvolební politické body.

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

Myslím, že je to pro něj ideální situace. Někdo je zvolen lídrem, aby vyvedl zemi z krize a on tyto problémy ještě zveličuje. Pak se řekne: „On je ten správný. Potřebujeme ho.“ Velká většina hlasů pro byla z chudých oblastí. Naopak ekonomicky schopnější části země volily proti referendu. Myslím tím hlavně velká města jako Istanbul, Ankara a podobně. Tam byla podpora jeho systému mnohem nižší, než v méně vyvinutých a informovaných oblastech. Obávám se, že skončila doba demokracie a pro západního kursu Turecka. Rozhodně se zvětší rozdíl mezi Tureckem a EU. Naopak to přiblíží Ankaru k Moskvě.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Začne se teď Erdogan vyjadřovat k Evropě úplně jiným způsobem? Můžeme to tolerovat?

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

Nemůžeme to tolerovat. Prezidentovi musí být jasné, že když referendum prosadil, tak si tím zavírá dveře do Evropské unie. Myslím, že to byl promyšlený krok. Těžko to může změnit. Nebrali by to jeho voliči, kteří pro něj hlasovali. Turci neměli tolerovat jeho nařčení Německa a Nizozemí z nacismu, když tyto země nacismem nesmírně trpěly. Je to naprostá nevychovanost, která by neměla být tolerována nikým, tím spíše jako slova prezidenta.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Proč si myslíte, že si to Angela Merkelová, nizozemská diplomacie i Evropská unie jako taková nechávají líbit?

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

Jsem tím sám překvapen. Možná, že je to vnitřní dohoda mezi politiky Evropské unie, aby při problémů nepřilila ještě do ohně. To je jedno z možných vysvětlení. Nizozemsko se ohradilo docela jednoznačně. Churchill kdysi řekl, že demokracie je velmi slabá a nedokonalá. Ale pokud jde o ohrožení demokracie, tak si to lidé uvědomí a za demokracii se zasadí. Doufám, že to bude i v tomto případě.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Možná chtěl oslovit 5 % voličů, kteří volili mimo Turecko. V západní Evropě jsou jich miliony.

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

S tím plně souhlasím. Věděl, že na to Angela Merkelová nemůže příliš reagovat, protože byla jednou z těch, kteří mu otevřeli hranice Evropy. Nebyl to šťastný krok. To si v Evropě uvědomujeme všichni. Merkelová měla v tomto svázané ruce.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Co bude dál s uprchlickou dohodou, která se týká bezmála tří milionů uprchlíků, kteří jsou v Turecku? Jak se zachová Erdogan v návaznosti na své vítězné referendum? Bude dál držet prst na spoušti, což je pro něj stranu samozřejmě výhodné, nebo ho povolí? 

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

Myslím, toto není Erdoganův triumf. Je to zatím zavřený křivák v kapse někoho, kdo čeká, až ho bude moci otevřít. Pořád bude mít ale možnost neočekávaně zasáhnout s velkým drtivým účinkem na evropskou vůli. Zejména na milion lidí, kterých se to přímo týká.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Francii začíná první kolo ostře sledovaných prezidentských voleb. Favorizujete Emmanuele Macrona, Melanchona, Fillona nebo Marine Le Pen? 

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

Myslím, že do druhého kola postoupí Emmanuel Macron a Marine Le Pen. 

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Scénář, který slýcháme je, že Le Pen postoupí do druhého kola. Tam také ale skončí.

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

To nemůže nikdo vyloučit. Domnívám se, že ten, kdo postoupí do druhého kola s Marine Le Penovou, tak vyhraje.

Tomáš PROCHÁZKA, moderátor

Domníváte se, že se voliči všech ostatních kandidátů spojí proti Le Penové?

Rom KOSTŘICA, poslanec /TOP 09/

Le Pen má ve své kampani řadu nesrovnalostí. Rozešla se se svým otcem. Nechala ho vyloučit ze strany. Teď si od něj půjčuje peníze. Snažila se získat peníze v První česko-ruské bance. Domnívám se, že její schválení anexe Krymu vedlo k tomu, aby od Putina dostala peníze. Myslím, že nemůže v politicky vyspělé zemi uspět.

Zdroj: Názory a argumenty, ČRo Plus, 22. 4. 2017

Štítky
Osobnosti: Rom Kostřica
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme