Korumpoval mě člen ČSSD, netají poslanec TOP 09

5. 2. 2011

Viděl korupci, ale neohlásil ji. Dnes je poslancem a vypráví o tom na přednáškách. Odborníci se nemohou shodnout, jestli je lepší jí čelit, nebo ne.

Jeden z politických nováčků vládní koalice, která si dala za cíl tvrdě bojovat proti korupci, otevřeně přiznává, že před lety stejnou věc neohlásil. Poslanec TOP 09 Jan Farský dává k dobrému případ, jak se coby starosta setkal s korupcí. Podle jeho slov se od něho pokusil získat úplatek poslanec za ČSSD.

„Stalo se to před několika lety, když jsem starostoval v Semilech," vzpomínal minulý týden na případ před publikem veřejné diskuse. Na téma „Korupce v České republice - pokrok, nebo status quo?" ji pořádalo občanské sdružení Archa. V publiku přitom seděla řada známých osobností, jako jsou třeba poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek, bývalý šéf bezpečnostního výboru sněmovny Vladimír Šuman, bývalý poslanec Libor Kudláček. Poslouchají také další řečníci - šéf Transparency International David Ondračka či generální sekretář ministerstva obrany a ředitel sekce správy majetku ministerstva obrany Jan Vylita.

Příběh Jana Farského není překvapivý. Semily se tehdy snažily získat dotaci ze státního rozpočtu. Ale nakonec o ni přišly. Od Farského se totiž pokusil získat úplatek za příslib dotace jeden ze sociálnědemokratických poslanců. Schůzku, která se prý odehrála v restauraci Hybernia (sídlí v Lidovém domě, hlavním stanu ČSSD), popisuje bývalý starosta detailně. Poslanec údajně po Farském žádal deset procent z přidělené částky s tím, že sedm procent půjde pro něho za to, že dotaci zařídil, a tři procenta pro jeho stranu. S politikem si Farský nakonec domluvil další schůzku, ale na tu už nedorazil a dotace se raději vzdal.

Co dělat, když nemám důkazy

„Nemám žádné důkazy, žádné nahrávky, abych s tím mohl něco dělat. Nechci o tom mluvit. Případ se stejně nemůže opakovat, protože porcování medvěda už se zrušilo. A ten poslanec už není poslancem," odmítl prozradit další podrobnosti politik, který se do parlamentu dostal loni. Jako starosta se snažil profilovat Semily jako striktně antikorupční město, i za cenu toho, že město přichází o různé dotace, které za úplatek slibují zařídit různí lidé.

Farský by mohl být trestně stíhán za to, že korupci neoznámil. To by se ovšem příběh musel odehrát nejpozději v loňském roce, kdy začal zákon platit. Státní zástupci i nezávislí odborníci se shodují, že Česko má velký problém právě v oznamování korupce. „Jsou to ucpané trubky. Lidé mají strach, když vidí, jak dopadli ti, kteří korupci ohlásili," řekla pro TÝDEN bývalá státní zástupkyně Marie Benešová.

„Právní ochrana je minimální. To ukázal i případ Drobil - Michálek. Přitom potřebujeme posílit postavení oznamovatelů," míní  šéf Transparency International Ondračka, který pochopení pro Farského má. „Měl bych hájit postoj, aby se takové věci ohlašovaly, ale když se vcítím do jeho kůže, jako starosta má primárně jiné cíle. Je otázka, zda se proslavit jako volavka. Dotaci si město nevzalo - a to také musel nějak vysvětlit," dodal.

Tyden.cz, 5. 2. 2011, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme