Korte: Zákon o boji proti komunismu. Malá splátka velkého dluhu

Komentář poslance Daniela Korteho

23. 6. 2011

Poslanecká sněmovna schválila zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu. Je to výraz úcty a vděku těm statečným mužům a ženám, kteří se aktivně postavili na odpor komunistické zvůli. Zajisté si byli vědomi rizik perzekuce, dokonce i ohrožení života svého i svých blízkých, ale nedali se zastrašit násilím, protože ideálů svobody a demokracie si cenili víc, ideály mravní jim kázaly postavit se proti komunistické totalitě ať už se zbraní v ruce, či jinak významnou činností.

Těmto hrdinům, dnes často zapomenutým či vůbec neznámým, přináší schválený zákon vedle ocenění morálního a formálního též ocenění materiální: kromě jednorázového peněžního příspěvku budou účastníkům odboje a odporu proti komunismu podprůměrné důchody vyrovnány na celostátní průměr. Je to náprava jedné z velkých křivd komunistického režimu, který své odpůrce nejen věznil a popravoval. Ve své mírnější podobě pak „pouze“ různě šikanoval, takže v důsledku své protirežimní činnosti nemohli vykonávat svá povolání a mnozí nesměli ani vystudovat. Protože se celý život protloukali v podřadných, špatně placených zaměstnáních, mají dodnes nízké důchody. Schválený zákon se též vyrovnává s ostudným reliktem tzv. zbytkových trestů za činy, jichž se dopustili kvůli represi za svou protirežimní činnost (např. odpor při zatýkání), které jim nejenže nebyly - ostudně! -při rehabilitacích zrušeny, natožpak odškodněny.

A proč tedy až dnes, po více než dvaceti letech od pádu komunismu? napadne asi leckoho. Ano, zvláště když zákon o protiprávnosti komunistického režimu, který definuje režim založený na komunistické ideologii jako „zločinný, nelegitimní a … zavrženíhodný“ a uznává, že „odpor občanů proti tomuto režimu … byl legitimní, spravedlivý, a je hodný úcty,“ byl přijat již v roce 1993. Přesto se k tomu až dodnes jaksi … nenašla politická vůle.

O to více je třeba ocenit, že dnes se politická vůle ke schválení zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu konečně našla, a to nejen jednohlasně v koalici, ale i v řadách opozice z ČSSD. Protože oněm statečným mužům a ženám vděčíme za naši dnešní svobodu všichni.

Daniel Korte
poslanec

Hospodářské noviny, 23. 6. 2011, Rubrika: Názory, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme