Korte: Rozčiluje mne démonizování Kalouska

Rozhovor s poslancem Danielem Kortem

3. 6. 2011

Pro celou tuzemskou pravici je jediným jednoticím tématem strach z komunismu. Není to dnes už málo?

Ono to až tak hloupé téma není. Když se podíváme na přítomnost, tak komunistická strana není zdánlivě nebezpečná, protože ztratila mezinárodní zázemí a oporu SSSR. To se ale může změnit a fakt, že jsou na změnu připraveni, je neoddiskutovatelný. Z vystoupení poslankyně Marty Semelové, kde k zákonu o třetím odboji velebila statečné pohraničníky, kteří stříleli na hranicích do lidí, kteří chtěli ze socialistického „ráje“ odejít, je to zřejmé. Oni se v ničem nezměnili.

Co si myslíte o zákazu KSČM?

Měla být zakázána už v roce 1990. Opak byl chybou. Fakt, že k tomu nedošlo, byl dán tím, že tehdejší politická elita se rekrutovala veskrze z prostředí Charty 77, kde se spolu stýkaly a naučily žít různé proudy, ať už životní antikomunisté, anebo komunisté. Pak je to těžké, když tam byli lidé jako třeba Petr Uhl, s nímž v ničem nesouhlasím, ale choval se statečně a své si odsloužil. Problém komunistické strany je navíc v tom, že blokuje část politického spektra a vytváří vládní nestabilitu. Doposud s ní nikdo nespolupracoval. I když předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že s nimi už spolupracovat bude, takže Pán Bůh s námi a zlé pryč. Nicméně těch třináct procent voličstva a hlasů, které mají, prostě schází. Nevím, jestli by dnes jejich zákaz něčemu pomohl. Kdyby došlo ke zrušení, tak se stejně přejmenují a pojedou dál pod jiným praporem se stejnou ideologií.

Jak posuzujete současnou pokračující vládní krizi?

Nejsem z ní překvapen. Věděli jsme, co jsou Věci veřejné za partu. Celý rok předvolební kampaně jsme říkali, že nejde o politickou stranu, ale o podnikatelský záměr. Nyní se to jasně ukazuje, tak proč se divit. Přesto se, ač tak stár, trochu divím. Představa, že jsem v partě, kde se lidi špiclují, udávají, urážejí a nahrávají, je pro mne naprosto nepředstavitelná. Nicméně hlouběji vzato je to problém české politiky. Ta se od konce devatenáctého století vyznačuje třemi základními rysy. Kverulantstvím, furiantstvím a neschopností dohody. Politiku jsme za posledních dvacet let svobody obohatili taky o buranství. Podtrženo a sečteno, Češi si neumějí vládnout. Člověk si pořád říká, že to horší být nemůže. A prásk ho, může.

Nicméně to buranství v české politice je připisováno i Vám. Vyzpívat podporu vládě, to ve sněmovně ještě nebylo…

Nezpochybňuji legitimitu opozice, že se snaží svrhnout vládu a zaujmout její místo. To je v pořádku, ale při jednání o podpoře vládě nešlo o tento případ. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka předem veřejně prohlásil, že jestli bude jejich krok úspěšný, ČSSD vládní zodpovědnost nepřijme. O co tedy šlo? O zcela vyprázdněné jalové divadlo a producírování se před televizními kamerami, které trvalo sedm hodin. Když chtěli divadlo, dostali divadlo.

Nálepku podnikatelského subjektu má do jisté míry i TOP 09. Teď mluvím o vztazích Miroslava Kalouska s Richardem Hávou z Omnipolu a dalšími lidmi. Co Vy na to?

Neustále opakovaná lež není pravdou! Jestli se pan Kalousek přátelí s panem Hávou, no a co? Má snad Kalousek nějaký finanční podíl v Omnipolu? Nemá. Rozčiluje mě, jak je Mirek Kalousek na naší politické scéně dvacet let

démonizován. Podle mě je nejschopnějším, nejchytřejším politikem, kterého dnes v politice máme. Je démonizován za své působení na ministerstvu obrany, kde byl náměstkem před patnácti lety. Kdyby procento z toho, co se na něj hází, byla pravda, tak už je to dávno venku. A ne, že by se nikdo nesnažil. Miloš Zeman, když nastoupil předními dveřmi do Strakovky, tak podle očitých svědků křepčil po chodbě a tleskal, že do tří měsíců má Kalouska v teplákách. V nich skončil jeho ministr financí Svoboda s náměstkyní Snopkovou. Shrnuto, vše, co se hází na hlavu Miroslava Kalouska, jsou hospodské kecy.

Filozof Václav Bělohradský hází TOP 09 s Věcmi veřejnými do stejného pytle. Míní, že jde o podivné subjekty. Jak se k tomu stavíte?

Cokoli praví pan Bělohradský, je špatně. Jsme mladá strana, nicméně v regionech jsme dobře zakotveni. A s těmi tradicemi? Jde o problém konzervatismu v českých zemích. Tady nikdy žádná konzervativní strana nebyla. Možná i proto, že jsme plebejský národ, jenž byl systematicky připravován o své elity. Zejména v posledních padesáti letech.

Podle Vás je tedy TOP 09 jedinou konzervativní stranou v české historii?

Jde o pokus postavit zde konzervativní stranu, která má ve štítě nikoli staromilství, ale uchovávání konzervativních hodnot, které vyrůstají z naší křesťansko-židovské civilizace. ODS se deklaruje jako konzervativně-liberální, což je nesmyslný blábol, protože jde o protiklady. Co do praxe jsou podle mě stranou národně-sociální. Jistá snaha o vybudování konzervativní strany byla ODA, což bylo také zvláštní. Směsice různých lidí, různých směrů. Pohlíželi jsme na sebe jako na konzervativce, ale veřejnost nás brala jako liberály.

Co si myslíte v tomto kontextu o multikulturalismu?

Jsem konzervativec bytostně spjatý s evropskou civilizací, která vyrůstá z židovsko-křesťanských tradic. Muslimská civilizace je k ní historicky i aktuálně nepřátelská a nikdy jiná nebude. Problém „multikulti“ je v tom, že lidé přicházející z těchto oblastí k nám se nechtějí začlenit. Jediné, co Evropu spojuje, je křesťanská tradice, a jestliže tento tmel vyškrtneme, pak nemáme společnou minulost, a tudíž nemáme ani společnou budoucnost.

 

Jan Rychetský

Parlamentní listy, 3. 6. 2011, Rubrika: Rozhovor, str. 64

Štítky
Osobnosti: Daniel Korte
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme