Korte: Reorganizaci policie provází mediální hysterie

5. 9. 2016

(editovaný přepis rozovoru s poslancem TOP 09 Danielem Korte)

Moderátor

Ministr vnitra Chovanec řekl, že zodpověděl všechny dotazy, které dnes při tom jednání dostal. Jak jste byl spokojený s těmi odpověďmi?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Já jsem byl spokojen, pan ministr opravdu odpovídal na všechny dotazy. Odpovídal věcně a konkrétně, zejména co se týkalo geneze a realizace reorganizační změny v policii tzn. sloučení útvarů ÚOOZ a ÚOKFK.

Moderátor

Takže rozptýlil všechny vaše případné pochybnosti o té reorganizaci a o jejím účelu?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Já se přiznávám, že já osobně jsem zas tak velké pochybnosti neměl. Pochybnosti spíše byly vneseny a vnášeny do veřejného prostoru z venku tou hysterickou mediální reakcí.

Moderátor

V té věci šlo jen a pouze o zefektivnění práce policie? O nic jiného?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Ano, já se domnívám, že to tak je. Jde o zefektivnění systému velení v policii a systému řízení v policii.

Moderátor

Ta rychlost, se kterou došlo ke změně. Mimo jiné to, že dřív se o tom sloučení nemluvilo myslím v bezprostřední minulosti před několika lety. To není nic, co by vás zneklidňovalo?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

To mě přímo nezneklidňuje, protože o té organizační změně se v policii jedná již asi osm let.

Moderátor

Chápu, ale kupříkladu to, co předtím schvalovala vláda… nic takového nebylo v té koncepci?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Míníte koncepci rozvoje policie na léta 2016 až 2020. Ta byla zaměřena a zpracována za jiným účelem. Byla zpracována na žádost ministerstva vnitra, aby bylo jasné, jaké prostředky má na toto období vyčlenit. Koncepce nepojednává o organizační změně, kdy se prostě sloučí nebo příště třeba rozloučí nějaké dva útvary. To není žádná zásadní reforma.

Moderátor

Jak podle zjištění komise zatím funguje nová národní centrála boje proti organizovanému zločinu?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Podle tvrzení kompetentních osob, ať už to je pan ministr, ať je to policejní prezident, ať je to jeho náměstek generál Laube, funguje dobře, funguje tak jak má. To svědčí o tom, jak jsem řekl, že tu reorganizační změnu provází spíše mediální hysterie. Z útvaru ÚOZ odešly asi čtyři osoby. Nekoná se žádný naprostý rozpad tohoto útvaru tak, jak se hrozilo.

Moderátor

Dnes Vás čeká výslech radního kancléře Vratislava Mynáře. Přiznám se, že si nedovedu představit, že by pan Mynář dokázal vnést světlo do organizace policie. Chápu správně, že vás bude zajímat v tomto případě kauza Vidkun?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Nikoliv, Mě bude zajímat, proč a jak pan kancléř Mynář probíhá v takzvané Šlachtově zprávě.

Moderátor

To je ta věta, která už prosákla do médií, tedy, že je potřeba řešit bezpečnostní prověrku pro Vráťu? To bylo v tom odposlechu...

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Ano, bylo to v médiích takto formulováno.

Moderátor

A bylo to správně, bylo to korektně? Takto to zaznělo v těch informacích, které komise měla.

Daniel Korte, poslanec TOP 09

To nemohu potvrdit.

Moderátor

Jakým problémem, koneckonců komise o tom jednala na tom posledním zasedání, jsou úniky informací? Skutečně informace neunikají přímo z komise?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

O tom jsem naprosto přesvědčen, protože spis, který vlastně není zprávou, je to jenom snůška odposlechů, které jsou nějakým způsobem zpracovány, sestříhány, vytrhány z kontextu, je bezpečně uložen v sejfu komise. A informace, které unikly do veřejného prostoru, byly vždy nějakým způsobem zkreslené.

Moderátor

Jak si potom vysvětlujete to, že informace, které do veřejného prostoru unikají, jsou vcelku komplexní. Jinými slovy není to pouze informace, které by mohlo mít například olomoucké vrchní státní zastupitelství nebo jenom určitá složka policie. Je to jednoduše mix informací různých složek.

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Tyto komplexní informace má k dispozici olomoucké státní zastupitelství a nepochybně je má k dispozici zpracovatel, což byl vedle pana plukovníka Šlachty, plukovník Komárek, oba bývalí pracovníci ÚOOZ .

Moderátor

Byly odtud tedy z vašeho pohledu ty úniky?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Já netuším, odkud mohou být. Doufám, že se tím generální inspekce bezpečnostních sborů zabývá, že to šetří a vyšetří.

Moderátor

Na jednání padla podle dostupných informací taky jména potenciálních lidí, kteří by mohli vypovídat před komisí konkrétně ministra Pelikána nebo bývalého ředitele generální inspekce bezpečnostních sborů pana Bílka. Byl byste pro, aby předstoupili před komisi?

Daniel Korte, poslanec TOP 09

Rozhodně ano, pan ministr Pelikán se velmi angažoval v mediální kampani. Když byla organizační změna vyhlášena, tak dokonce prohlašoval, že bude-li realizována, odstoupí z funkce. Takže přinejmenším se ho chci zeptat, proč ještě neodstoupil.

zdroj: ČT24, 5. 6. 2016

Štítky
Osobnosti: Daniel Korte
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme