Korte podezírá v kauze Parkanové ministra Vondru

Poslanecký klub TOP 09 a Starostové není jednotný v otázce, zda vydat místopředsedkyni Sněmovny a svoji stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou policii.

19. 6. 2012

Pro většinu bude rozhodující, jak se k případu postaví imunitní a mandátový výbor Sněmovny. Ten o kauze začne jednat zítra. Část poslanců, hlavně ti, kteří jsou z hnutí Starostů a nezávislých, by pro nevydání hlasovali, jen pokud by se ukázalo, že je kauza politicky zmanipulovaná.

„Pokud by imunitní výbor shledal, že jde o politickou honbu, tak bych pro to nebyl. Ale protože jsme vydali již čtyři pět poslanců, není možné se chovat jinak,“ řekl Právu poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

Daniel Korte je proti vydání. Podle něj by měli být obviněni náměstci, kteří ten nákup měli na starosti. Korte si myslí, že za obviněním stojí ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Korte podezírá v kauze…

„On potřebuje vypustit hustý dým, aby odvrátil pozornost od svého průšvihu s Promoprem,“ řekl Korte Právu.

Na dotaz, jak ministr obrany může ovlivnit policii, dodal: „Pan Vondra se vyznačuje nadstandardními vztahy se Spojenými státy. Je náhoda, že trestní oznámení přišlo z USA? Je náhoda, že ta firma, která zpracovala posudek, zda je to předražené, je původem americká?“ Jednoznačně proti vydání je šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg i jeho první místopředseda Miroslav Kalousek. Místopředsedkyně strany Helena Langšádlová soudí, že podle dostupných informací není údajné provinění Parkanové takové, aby byla do rukou policie vydána.

„Pokud se ukázalo, že v uvozovkách pouze neudělala nějaký odhad, tak by mi to vydání přišlo značně nefér,“ uvedla pro Právo.

ČSSD včera znovu vyzvala Kalouska, aby resortní Finančně analytický útvar (FAÚ) rozkryl peněžní toky v souvislosti s nákupem letounů Casa, včetně zisku zprostředkovatele, společnosti Omnipol.

Kalousek reagoval, že ministerstvo nemá k dispozici smlouvy s Omnipolem a FAÚ nemůže prověřovat podezřelé finanční operace podle přání politiků.

„Místopředseda Zaorálek disponuje mimořádnou nestoudností k politickému nátlaku na nezávislé instituce jako je například FAÚ. Ten postupuje ve všech případech podle zákona, nikoli podle zbožných přání místopředsedy Zaorálka,“ řekl ČT Kalousek.

Omnipol na dnešek svolal tiskovou konferenci.

(dan, jov)

Právo, 19. 6. 2012, Rubrika: Titulní strany, str. 1