Korte: Alena Hanáková ukázala, že nelpí na funkcích

Rozhovor s poslancem Danielem Kortem

12. 6. 2013

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Dobrý podvečer. Po roce a půl končí dlouho kritizovaná ministryně kultury Alena Hanáková. Proč právě teď, je tím pravým důvodem blížící se supervolební rok 2014? Poslanec za stranu TOP 09 Daniel Korte, je naším hostem v Interview ČT24. Vítejte.

Daniel KORTE, poslanec /TOP 09/

Pěkný podvečer, konečně zdá se letní.

Daniela DRTINOVÁ

No, a později odpoledne vystoupila sama odvolaná ministryně kultury Alena Hanáková, členka Starostů a nezávislých. Do resortu dosazená na konci roku 2011 spolu se stranou TOP 09.

Alena HANÁKOVÁ, odstupující ministryně kultury /TOP 09/

Práce ve vládě České republiky, jak jsem ji za 18 měsíců ve své funkci poznala, vyžaduje plné nasazení, ale také pevný politický mandát. Na své funkci nelpím, a jelikož se mi do této chvíli podařilo dokončit většinu důležitých politických úkolů, před kterými ministerstvo kultury stálo ve chvíli, kdy jsem do této funkce nastupovala. Zároveň necítím... a v této chvíli také zároveň necítím dostatečnou podporu ze strany Karla Schwarzenberga a Petra Gazdíka, v jejichž rukou post ministra tohoto resortu leží, rozhodla jsem se k 30. červnu na svoji funkci rezignovat. Mé rozhodnutí bylo usnadněno faktem, že svému nástupci či nástupkyni zanechávám resort ministerstva kultury v dobré kondici. Za rok a půl se nám podařilo dokončit schvalování historicky snad nejdůležitějšího zákona této vlády, vyrovnání státu s církvemi, kterého nebyla Česká republika na rozdíl od jiných postkomunistických států 20 let schopna dosáhnout. S novým šéfdirigentem se výrazně zlepšilo postavení České filharmonie a k výrazným posunům došlo i v letitých kauzách z oblasti památkové péče. Rovněž filmový průmysl může dík přijatým zákonům počítat s pobídkami a vůbec s ucelenou formou podpory české kinematografie a živého umění. I přes všechny nebo veškeré nutné úspory právě živé umění získalo letos dotace v téměř stejné výši jako v roce předchozím. Před finalizací stojí také stěžejní zákon o památkové péči. Karel Schwarzenberg i vedení hnutí Starostů a nezávislých byli o mém rozhodnutí dnes informováni a přijali jej. Každému kandidátovi, který po mně ministerstvo převezme, přeji mnoho sil, přeji mu chuti do práce a dovolte mu, abych mu také popřála méně procesů.

Daniel KORTE

To přece řekla moc hezky.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane poslanče, proč musela ministryně Hanáková skončit právě teď. Sám říkáte, že to řekla moc hezky, tak to vypadá, že i mediálně se nakonec vylepšila. Proč musela skončit právě teď?

Daniel KORTE

Já nevím, jestli musela, to bych to takhle neviděl, že musela. Ona se tak...

Daniela DRTINOVÁ

No, tak, pane poslanče, to snad nemyslíte vážně. Přece je jisté, že paní ministryně se dnes ráno neprobudila a neřekla si: tak já skončím. Je jisté, že to samozřejmě jde to rozhodnutí z vedení stran a že sama cítila tu nepodporu. To ona řekla.

Daniel KORTE

To, ano, ona řekla: necítila jsem dostatečnou podporu ze strany předsedů TOP 09 a Starostů a nezávislých. To je, prosím, výrok velmi subjektivní, k němuž se těžko lze vyjadřovat, co ona necítila, co necítila, že jo.

Daniela DRTINOVÁ

No, tak teď přece žádná zjevná příčina k jejímu odchodu nebyla, žádná mediální blamáž, žádné procesy, žádné špatně nastavené procesy a paní ministryně dál "posouvala" ty věci, jak sama říkala a ostatně TOP 09 i Starostové a nezávislí s tím doteď souhlasili, s tou její prací, doteď jim to nevadilo. Tak co se stalo?

Daniel KORTE

Já osobně tedy, teď mluvím sám za sebe, si paní ministryně Hanákové velmi vážím. Vážím si ji nejen po stránce lidské, to je člověk ryzího a pevného charakteru, vážím si ji za její skutky.

Daniela DRTINOVÁ

Tak proč musela skončit ve funkci?

Daniel KORTE

Já se k tomu třeba dostanu. Třeba se dostaneme k tomu, co se jí povedlo také, že nebudete jenom negativistická jenom, doufám.

Daniela DRTINOVÁ

No, já jsem paní ministryni nedoporučila k odvolání, já vůbec nejsem negativistická, já se naopak ptám, proč musela skončit paní ministryně.

Daniel KORTE

Je třeba, je třeba vidět také, také pozitivní stránky jejího, jejího působení. Já si vážím i tohoto jejího činu, řekněme, posledního, neboť dokázala, že nelpí na své funkci v době, kdy si může odfajkovat většinu úkolů, kdy by mohla možná klidně sedět v té funkci v docela pohodlí do konce volebního období, tak se takto rozhodla. Zároveň nepřenechá svému nástupci něco nedodělaného. Takže neutíká od nedodělané práce. Je to, myslím, významný čin. Otázka je proč. Víme, že paní ministryně měla jistý problém v komunikaci s uměleckou a kulturní veřejností. Ne všechna její mediální vystoupení byla vždy nejšťastnější. Ono já bych jí to zas tak úplně nevyčítal, jak jí to vyčítáte, protože ono to není jednoduché.

Daniela DRTINOVÁ

Novináři poukazují na to, co se děje, ale skutečně ji nepřiměli k odvolání.

Daniel KORTE

Ta umělecká veřejnost je poměrně taková jako velmi emocionální, snadno excitovatelná, protože jsou to lidé známí, dostanou se do médií a vytvářejí velký tlak. Ten stres, který na ní byl, byl enormní a ona se rozhodla ho ukončit. Takhle já to vidím.

Daniela DRTINOVÁ

Vy to malinko hážete na novináře, pane poslanče, ale samozřejmě že ten hlavní tah vyšel ze strany TOP 09 a Starostů a nezávislých.

Daniel KORTE

Ne, ne, vůbec to nehážu, ne, ani trochu bych to neházel na novináře. Já tvrdím, že prostě tlak na ni byl vyvíjen z té kulturní obce, protože tam ona nedokázala s nimi docela dobře komunikovat. A je to čin záslužný, že uvolňuje prostor pro toho, kdo dokáže obnovit důvěru mezi touto institucí, ministerstvem kultury a ostatními kulturními institucemi a veřejností.

Daniela DRTINOVÁ

Dobře, ale řekněte mi proč teď? Před půl rokem se řešila její výměna, nestalo se to. Co se změnilo od té doby, co se změnilo za ty 4 měsíce, že najednou se to stalo?

Daniel KORTE

Nezměnilo se nic. Prostě se ona tak rozhodla.

Daniela DRTINOVÁ

Tak proč je to teď?

Daniel KORTE

Prostě se tak rozhodla, že to udělá.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, přece si nebudeme hrát, že se rozhodla sama znovu, pane poslanče. Ona se rozhodla pod tlakem stran, které ji do té funkce dosadily. Proč ten tlak přišel zrovna teď, co si o tom myslíte?

Daniel KORTE

Já si o tom vůbec nic nemyslím.

Daniela DRTINOVÁ

Je za tím politika?

Daniel KORTE

Proč zrovna... prosím?

Daniela DRTINOVÁ

Je za tím politika, že se blíží volby, že by Alena Hanáková svoji mediální neobratností kazila obraz TOP 09 a Starostů a nezávislých?

Daniel KORTE

Prosím, neumím říct, já tohle neumím říct, proč je to zrovna dneska.

Daniela DRTINOVÁ

Nevíte to?

Daniel KORTE

No, vím, že měla rozhovor s předsedy s panem Karlem Schwarzenbergem a Petrem Gazdíkem.

Daniela DRTINOVÁ

Což je možná rozhodující pro to její rozhodnutí.

Daniel KORTE

Což bylo rozhodující. Předpokládám, že tam pánům sdělila své důvody, já jsem u toho nebyl, takže já k tomu nemůžu bohužel vám nic říct.

Daniela DRTINOVÁ

Možná jí nejdříve oni dva sdělili své důvody, proč už ji v té funkci nechtějí a že bude lepší, když rezignuje.

Daniel KORTE

Já o tomhle nemohu spekulovat.

Daniela DRTINOVÁ

Dobře. Proč tedy nebyla podle vás odvolána už před rokem, kdy jste o tom mluvili ve stranách poprvé?

Daniel KORTE

A proč by...

Daniela DRTINOVÁ

Anebo proč ne před půl rokem, když se o tom mluvilo podruhé.

Daniel KORTE

Proč by měla být? Podívejte se, upřímně řečeno, víte, kolik bylo ministrů kultury od roku 89?

Daniela DRTINOVÁ

Takhle vám je teď rychle nazpaměť nespočítám.

Daniel KORTE

14. 14. Alena Hanáková je třetí v pořadí, vydržela nejdéle. Pan Tigrid, pan Dostál a pan ona zhruba stejně s panem Talířem. Z hlediska toho, co udělala, je to jedna z nejúspěšnějších ministryní.

Daniela DRTINOVÁ

Nejúspěšnější ministryně dnes skončila pod tlakem stran, které už ji ve funkci nechtěly.

Daniel KORTE

Ano, nebyl důvod, nebyl důvod.

Daniela DRTINOVÁ

Podle vás nebyl důvod.

Daniel KORTE

Podívejte se, její největší...

Daniela DRTINOVÁ

Znamená to, že tedy nesouhlasíte s tím tlakem stran, které jako poslanec i zastupujete?

Daniel KORTE

Ale já, o tlaku hovoříte vy, já jsem, podívejte se, já jsem dokonce v předsednictvu, v republikovém předsednictvu TOP 09. Já jsem žádný tlak proti ní nepozoroval.

Daniela DRTINOVÁ

Možná proto, že nejste ministr kultury, ale ministryně kultury byla pod tlakem jednak kulturní obce a samozřejmě potom v důsledku i pod tlakem stran, které už ji v čele nechtěly. Vy jste řekl, že nebyl důvod, to znamená, že byste byl rád, kdyby Alena Hanáková zůstala dál v čele ministerstva kultury?

Daniel KORTE

Z mého hlediska Alena Hanáková klidně mohla zůstat i dále, protože svoje si odpracovala. Zákon o majetkovém vypořádání státu s církvemi, který byl například osobně mou prioritou, proč jsem vstoupil do politika, byla to priorita TOP 09 a koneckonců celé vlády, byl přijat po 22 letech, kdy to nešlo, když Alena Hanáková byla předsedkyně. To je velký úspěch. Alena Hanáková dokázala zklidnit situaci v České filharmonii, která byla leta rozhádaná, byla příšerná, a díky tomu, že se podařilo jmenovat šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, dirigenta světového formátu, tak filharmonie jde nahoru a vyrovnává se evropským špičkovým orchestrům. To jsou neskonale úspěchy.

Daniela DRTINOVÁ

Tak to vypadá na skvělé hodnocení úspěšné ministryně. Znamená to, že tedy nesouhlasíte ani s tím, že by Alena Hanáková mohla škodit svým mediálním obrazem obrazu Top 09 a Starostů a nezávislých v těch volbách v příštím roce?

Daniel KORTE

Já už jsem vám řekl, že její mediální vystoupení nebyla šťastná, nedokázala se s tím stresem, který je na tomto exponovaném křesle zřejmý, také jsem řekl proč, dost dobře vyrovnávat. A proto se rozhodla tu situaci vyřešit tímto způsobem a zaslouží si můj obdiv.

Daniela DRTINOVÁ

A je to důvod vlastně k tomu jejímu konci v čele ministerstva kultury? Jestli si myslíte vy třeba sám osobně, že ten její mediální obraz nebo respektive její mediální působení bylo tak špatné, že by mohlo v tom příštím roce strany, jež zastupovala, v resortu ministerstva kultury poškodit?

Daniel KORTE

Jak jste mě zeptala, zeptala jste se mě kondicionálem, připustíme-li, že se budeme bavit v kondicionálech, bavíme se, pohybujeme se v naprostí irealitě.

Daniela DRTINOVÁ

No, tak můžeme to klidně zpřítomnit tu otázku.

Daniel KORTE

Tak ji položte sama.

Daniela DRTINOVÁ

Škodí, tak se vás tedy zeptám znovu, škodí ministryně kultury, dosavadní ministryně kultury TOP 09 a Starostům a nezávislým svým mediálním působením natolik, že je dobré, že odešla?

Daniel KORTE

Domnívám se, že neškodí. Vážím si toho, že si situaci vyhodnotila takto. Samozřejmě si dovedu představit komunikaci ministra, ministryně kultury s kulturní veřejností zejména lépe.

Daniela DRTINOVÁ

Zrovna v tom únoru jí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vlastně překotně ujišťoval, že je s její prací je spokojen, že de facto nemá výhrady. Myslím po té blamáži s jejím odvoláváním, kdy vlastně o tom nevěděla ani ona sama, nevěděl o tom ani lídr Starostů a nezávislých Petr Gazdík a předseda tedy poslaneckého klubu TOP 09 zároveň. Co špatného podle lídrů těchto dvou stran, jestli to víte, ona udělala kromě toho mediálního obrazu, jestli udělala podle lídrů obou stran něco nevratného a zásadně špatného v resortu kultury?

Daniel KORTE

Domnívám se, že nikoliv. Já o ničem nevím takovém.

Daniela DRTINOVÁ

Takže jí byla vytýkána jen ta mediální neobratnost?

Daniel KORTE

Myslím si.

Daniela DRTINOVÁ

A není podle vás pak nehezké, že ji vlastně teda Karel Schwarzenberg de facto chválil, ale vlastně po celou dobu se v tom politickém těle toho podvědomí vlastně odehrává jednání a řešení, kdy skončí? Vždyť to všichni vědí, vědí to všichni novináři, umělci, i vy politici to víte.

Daniel KORTE

No, vědí, vědí, vědí.

Daniela DRTINOVÁ

No, tak dělo se to a děje.

Daniel KORTE

Tak řeči se vedou, voda teče, že jo. To ještě neznamená, že se něco děje.

Daniela DRTINOVÁ

No, tak to, že něco dodělo, je vlastně vidět už podle toho, takže dodělo se ale něco, co se dělo. Tak jestli třeba, když Alenu Hanákovou vlastně chválíte, tak jestli se vám to hezké od politiků? Nebo se nedají čekat jen hezké věci od politiků?

Daniel KORTE

No, víte, v politice nemůžete počítat s tím, že všechno je spravedlivé a čestné a že máte nějaké zásluhy a že si něco zasluhujete. To tak, prostě v té politice to tak nefunguje, to je poměrně dost bezohledný obor, že. Ale co jsem to chtěl říci, vy jste mě přerušila.

Daniela DRTINOVÁ

Jestli byste třeba vyčítal lídrům stran to, jak se zachovali k Aleně Hanákové?

Daniel KORTE

Já jenom tak, tak, ne, podívejte se, já vám na to těžko mohu odpovědět, protože my máme nějaké nepsané dohody a zásady. Pravidlo, nepsané pravidlo je, že ve věcech personálních má první a nejvyšší a poslední slovo předseda Karel Schwarzenberg. Druhé pravidlo je nebo dohoda, že křeslo ministra vnitra navrhují naši partneři, hnutí Starostové a nezávislí. Co Petr Gazdík a Karel Schwarzenberg dohodli a co dále dohodnout, to jest, co Petr Gazdík navrhne, Karel Schwarzenberg schválí, je, prosím, na nich. Mě se na to neptejte, protože já to nevím.

Daniela DRTINOVÁ

Jo, já jsem se jen ptala na to, jestli se vám zdá hezké, jak se tedy zachovali v průběhu toho posledního půlroku a třeba roku přímo k samotné osobě Aleny Hanákové.

Daniel KORTE

Alena Hanáková...

Daniela DRTINOVÁ

Jestli byste jim v tomto směru něco vytknul?

Daniel KORTE

Alena Hanáková sama říká, že necítila podporu nebo necítila dostatečnou podporu, myslím, tak nějak to říká.

Daniela DRTINOVÁ

Něco takového.

Daniel KORTE

Já to neumím posoudit, protože já nechodím na vládu, nevím, co se tam odehrávalo, nevím, jaká byla komunikace mezi nimi, já to opravdu jako, těžko do toho.

Daniela DRTINOVÁ

Co tedy podle vás udělala dobře? Ona byla dosti kritizovaná odborníky specialisty na kulturu, kteří tomu resortu rozumějí. Co podle vás udělala dobře kromě toho, co už jste nastínil?

Daniel KORTE

V čem propánajána co neudělala dobře tedy?

Daniela DRTINOVÁ

Vy jste řekl, že budeme mluvit také o pozitivních věcech, proto se vás ptám.

Daniel KORTE

No, ne, že říkáte, že odborníci na kulturu ji kritizují. Já teda upřímně řečeno nevím v čem.

Daniela DRTINOVÁ

Tak jen odvolávala, odvolávala bez nějakých koncepčních dlouhodobějších vizí, odvolala řadu šéfů velkých příspěvkových organizací, přitom o koncepci těch příspěvkových organizací se moc nemluvilo.

Daniel KORTE

K tomu měla patrně nějaké své důvody, to je v pořádku. Když je někdo jmenován, může být odvolán a patří to do kompetence ministra a samozřejmě.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, a je to jednoduché, je to jednoduché odvolávat, odvolávat. Tak to vlastně dokazovat aktivitu, ale třeba netransformovat.

Daniel KORTE

Prosadila například zákon o podpoře...

Daniela DRTINOVÁ

Kinematografie myslíte?

Daniel KORTE

Kinematografie a audiovize, což je poměrně značný přínos. A myslím, že se jí podařila i řada dílčích věcí v resortu, uvnitř resortu, kdy poměrně jakési rozhárané poměry například v památkářích, tak docela dala dohromady. Takže já vidím to pozitivnější, toho pozitivního více než toho negativního, respektive o ničem konkrétně negativním, abych řekl: tak tohle jsi, holka, zpackala, tak o tom, prosím, nevím.

Daniela DRTINOVÁ

Tak TOP 09 stojí o podporu umělců ve volbách, umělci jsou jejich silná stránka. Paradoxně ti umělci, kteří podporovali Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách, tak ti samí protestovali proti ministryni Aleně Hanákové v tom slova smyslu, že živá kultura je dnes už jen v jogurtech. Ono to vidíte, že za vším vlastně stojí politika.

Daniel KORTE

Počkejte, ale to přece není pravda, protože ona, ačkoli všechny resorty šly s rozpočtem dolů o 10 procent a tak dále, tak ona získala zrovna na živou kulturu prakticky stejný objem peněz jako v minulém období.

Daniela DRTINOVÁ

Toto já nezpochybňuju. A ona skutečně těch 92 milionů potom sehnala. Já jsem mluvila o tom, že vlastně ti samí umělci, kteří podporovali Karla Schwarzenberga, tak protestovali proti Aleně Hanákové. Já jsem nezpochybňovala samotné meritum té věci, shánění peněz na živou kulturu. Spíš jsem vám tím chtěla jakoby ukázat, že skutečně za vším je politika a samozřejmě že TOP 09 jde o to nepohněvat si umělce. Ale jestli toto z vašeho pohledu není nefér vůči tomu resortu?

Daniel KORTE

V čem myslíte?

Daniela DRTINOVÁ

Když se v únoru řešila její výměna, tak se Petr Gazdík naštval, že vlastně Ivo Mathé prozradil, že jednal s Karlem Schwarzenbergem.

Daniel KORTE

To bylo přinejmenším neloajální, ano.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, a Petrovi Gazdíkovi přišlo, že by tím se ukázalo, že TOP 09 nařizuje nebo že sama TOP 09 rozhoduje o tom...

Daniel KORTE

Ano, tehdy to takto... Starostové to takto vnímali.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, a proto se na to ptám, jestli to nefér vůči tomu resortu? Že vlastně se neudělá výměna ve chvíli, kdy má nějaký důvod, protože zatím je to politikaření, buď shánění podpory umělců, nebo aby to nevypadalo, že Petr Gazdík je ve vleku TOP 09 a poškodilo by to obrazu Starostů a nezávislých, o to mi jde. Jestli to není nefér vůči tomu resortu, že vlastně to politikaření vždycky má prim? Co si o tom myslíte jako politik, jako poslanec?

Daniel KORTE

To nevnímán jako politikaření. Já nevnímám, že by se situace za 4 měsíce nějak dramaticky změnila.

Daniela DRTINOVÁ

No, právě.

Daniel KORTE

Že by byla jiná v únoru než teď, popřípadě jiná než v prosinci loňského roku. Já osobně si myslím, a já jsem teda po té její rezignací s kolegyní Hanákovou nemluvil, že prostě ta míra stresu na ní byla už příliš a že to vlastně docela uvítala.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, o tom nepochybuji v tuto chvíli. Ale jestliže TOP 09 a Starostům třeba delší čas vadily některé kroky, protože kdyby jim nevadily, tak by tam dodnes ministryně kultury v tom postu sedí. Pokud jim to nějakým způsobem vadilo...

Daniel KORTE

Jaké kroky?

Daniela DRTINOVÁ

Může to být třeba jen ten mediální obraz, byť si myslím, že ty...

Daniel KORTE

To neumím obhajovat samozřejmě, to uznávám.

Daniela DRTINOVÁ

Ale ta oponentura ze strany umělců se netýkala jen mediálního obrazu. Pokud toto vadilo lídrům těch politických stran, jestli není nefér vůči tomu resortu, že neudělali tu výměnu už dřív, aby ten resort dostal to, co si zasluhuje, na to se vás ptám?

Daniel KORTE

Každá věc pod sluncem má svůj čas. Je čas rozmítání kamení, je čas shromažďování kamení.

Daniela DRTINOVÁ

Jak to myslíte?

Daniel KORTE

Tak jak to říkám, to je kazatel.

Daniela DRTINOVÁ

Tak mi to vysvětlete. Ano, já vím, ale vysvětlete mi to, jak tato kazatelova slova tedy navazujete na tu stávající situaci, pokud jde o ministryni?

Daniel KORTE

Ty věci musejí nějak dozrát. Lidé musejí k něčemu dospět a říct si: ano, teď bude lepší řešení třeba toto. To prostě se nedá lámat přes koleno.

Daniela DRTINOVÁ

A podle vás ten čas nastal dnes ráno nebo možná včera, protože už včera večer se o tom spekulovalo, teď to dokapalo.

Daniel KORTE

Podle mého mínění nastal dnes po poledni, zhruba tak mohlo být třičtvrtě na jednu.

Daniela DRTINOVÁ

Pane poslanče, copak opravdu věříte tomu, že teď vaši voliči uvěří, že za odvoláním Aleny Hanákové není jen nějaké předvolební gesto, které by mělo udržet přízeň umělců, ale že za tím je snaha o dobré koncepční řešení, které by mělo prospět tomu resortu jako takovému?

Daniel KORTE

Vy stále naznačujete svými otázkami, že ten...

Daniela DRTINOVÁ

Já se snažím zjistit vaši odpověď na ni.

Daniel KORTE

Že ten resort je v nějakém rozvalu, ale on není.

Daniela DRTINOVÁ

Tak když není, tak proč tam nemůže být dál ministryně kultury Alena Hanáková?

Daniel KORTE

Protože domnívám se, a už jsem to řekl...

Daniela DRTINOVÁ

A jsme zpátky u toho, jestli je to předvolební gesto.

Daniel KORTE

Já to nevidím jako předvolební gesto, volby budou za rok, tak to by bylo tak jako možná příliš brzké plácnutí do vody. Já se domnívám, že míra stresu překročila hladinu, kterou byla schopna snášet a vyhodnotila si věci takto, jak to řekla. A myslím, že to řekla upřímně, poctivě a já si jí za to vážím.

Daniela DRTINOVÁ

Dobře, a vy byste tomu jako volič věřil? Věřil byste tomu, že nejde tedy o...

Daniel KORTE

Já tomu věřím samozřejmě.

Daniela DRTINOVÁ

A kdybyste byl v roli voliče, vy jste teď v roli politika, ale kdybyste byl tím, kdo má volit v příštím roce TOP 09 a Starosty a nezávislé a došlo k takovéto změně, protože mediální obraz ministryně nebo jednoho z ministrů škodí tedy obrazu stran, tak věřil byste tomu, že skutečně jde o dobré koncepční řešení pro ten resort, že jde o kulturu?

Daniel KORTE

Ovšemže.

Daniela DRTINOVÁ

Věřil byste tomu?

Daniel KORTE

Ovšemže.

Daniela DRTINOVÁ

Kdyby nebyly volby, kdyby nebyly volby, tak asi by tam paní ministryně ale dál byla, viďte? Co myslíte? Kdyby nebyly v příštím roce volby?

Daniel KORTE

Neumím odpovědět.

Daniela DRTINOVÁ

No, ale asi ano.

Daniel KORTE

Kdyby, jsme zase u toho kdyby, že jo.

Daniela DRTINOVÁ

No, tak budou volby, aby tam nebyl ten kondicionál, budou volby, tak co myslíte, seděla by dál paní ministryně ve svém křesle, pokud je tím důvodem odvolání mediální obraz nebo mediálně špatné působení?

Daniel KORTE

Paní ministryně Hanáková podle mého mínění klidně mohla zůstat sedět ve svém křesle. Ale to je moje osobní mínění.

Daniela DRTINOVÁ

Co bude moct nový ministr do voleb stihnout?

Daniel KORTE

Já se omlouvám, já nejsem, byť jsem chtěl být členem kulturního výboru, takže já nemám přesně přehled o agendě, ale vím, že tam je ještě jedna poměrně velká důležitá věc, a to je památkový zákon.

Daniela DRTINOVÁ

No, a jsou tam pak věci, které se právě týkají tedy transformací nebo koncepčních změn těch velkých příspěvkových organizací, Národní galerie.

Daniel KORTE

To je dlouhodobý problém, samozřejmě. České filharmonie, Národní divadlo a tak dále. Což mělo být učiněno už dávno, transformovat je tak, jak je to zvykem v civilizovaném světě, jsou tam ty správní rady a tak dále. Já se domnívám, že to se do konce volebního období už nestihne.

Daniela DRTINOVÁ

A bylo tedy rozhodné...

Daniel KORTE

Protože ten legislativní proces trvá rok, takže to se prostě nestihne.

Daniela DRTINOVÁ

Tak pokud nebyla špatná ministryně, tak jestli bylo vlastně i z hlediska strategických rozhodnutí v rámci toho resortu vhodné přepřahat vlastně uprostřed toho volebního období, než se rozkouká nový ministr, tak skutečně budou volby.

Daniel KORTE

Ale to zase se stále točíme v bludném kruhu, paní Drtinová.

Daniela DRTINOVÁ

Přijde nový ministr a nový ministr bude něco dělat a rok je poměrně dlouhá doba na to, aby třeba některé strany byly ochotny ten čas promarnit, přesto to TOP 09 a Starostové a nezávislí udělali, rozhodli se tak.

Daniel KORTE

Já věřím, že když přijde nová ministryně nebo nový ministr, tak že ten rok nebude promarněný.

Daniela DRTINOVÁ

No, ale než se rozkouká, nějaký čas to vždycky chce. Podle vás některé věci stihne?

Daniel KORTE

Tady nebude mít na rozkoukávání čas. Musí skočit do vody a plavat.

Daniela DRTINOVÁ

Je favoritem bývalý děkan Hudební a taneční fakulty AMU Jiří Hlaváč, anebo jsou to ještě i ta další jména, nejsou stále mimo hru Ivo Mathé, senátor Šesták, i poslanec Stanislav Polčák, který ostatně i dnes se poměrně v resortu dost angažoval?

Daniel KORTE

Já jsem slyšel během odpoledne Petra Gazdíka, že pro něj je favoritem pan profesor Hlaváč. Tak vzhledem k tomu, že ten mechanismus je takový, jaký jsem vás popsal, že Starostové navrhují, tak je patrně favoritem profesor Hlaváč.

Daniela DRTINOVÁ

Takže profesor Hlaváč od 1. července?

Daniel KORTE

Já tomu věřím a myslím, že to je dobrá volba.

Daniela DRTINOVÁ

Tak já vám děkuji za rozhovor, na shledanou.

Daniel KORTE

Na shledanou, děkuju.

ČT 24, 12. 6. 2013, rubrika: Interview ČT 24

Štítky
Osobnosti: Daniel Korte
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme