Konkurenceschopní budeme jen díky inovacím

29. 11. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Michalem Kučerou)   

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Do roku 2050 by Evropská unie měla být emisně neutrální, jinými slovy, kolik skleníkových plynů vyprodukuje, tolik by jich taky měla z ovzduší odstranit, uvedla to Evropská komise. Je to tedy sebevědomý plán, jak pomoci planetě, politická proklamace řečená krátce před klimatickou konferencí v Katowicích, a nebo je to prostě sen? Pane Zahradníku, z Vašeho pohledu, je to splnitelný, realizovatelný cíl?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/, místopředseda výboru pro životní prostředí, Poslanecká sněmovna

Podle mého názoru to není splnitelný cíl, je to jenom jakási reakce na to, že Pařížská dohoda nefunguje a nedaří se snižovat emise skleníkových plynů tak, jak bylo plánováno. Tak si Evropská komise vymýšlí takovéhle podobné nesmysly.

Michal KUČERA, místopředseda strany /TOP 09/

Já mám dlouhodobě odlišný názor od pana kolegy Zahradníka, osobně si myslím, že to je zejména příležitost. Na jedné straně je to příležitost pomoci našemu klimatu odlehčit od emisí, které naše ekonomika produkuje a na druhé straně je to příležitost pro naši ekonomiku. Je to příležitost investovat do inovací, příležitost investovat do průmyslu s vyšší přidanou hodnotou. Takže já tento krok vidím jako krok pozitivní.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

A nevidíte trochu protimluv v tom, že je reálné, jak řekl Maroš Ševčovič, že Evropa bude klimaticky neutrální a zároveň bude prosperovat?

Michal KUČERA, místopředseda strany /TOP 09/

Myslím, že to rozhodně není protimluv, naopak to dává velký smysl, protože pokud má být Evropa konkurenceschopná, tak nemůže být konkurenceschopná v tepelných elektrárnách nebo v těžbě uhlí. Evropa musí být konkurenceschopná v inovacích, musí být konkurenceschopná v průmyslu s vysokou přidanou hodnotou, a právě toto je velká příležitost, kdy se Evropa může tímto směrem vydat, pokud se tak samozřejmě rozhodnou i národní státy. Evropská komise dala pouze výzvu, ještě musíme jít směrem k Evropské radě, k Evropskému parlamentu, ale pokud se národní státy tímto směrem rozhodnou jít, já si myslím, že to je obrovská příležitost.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane Kučero, nežijeme tak trochu v době diktátu obnovitelných zdrojů? Není síla dejme tomu nějaké společné evropské energetické politiky spíš v její rozmanitosti?

Michal KUČERA, místopředseda strany /TOP 09/

Rozhodně si nemyslím, že žijeme v diktátu obnovitelných zdrojů. My si musíme uvědomit, že právě energetika založená na fosilních zdrojích, je skutečně na ústupu a musíme se naučit hledat nové zdroje. Čím dříve k tomu přistoupíme, tím lépe. Pokud ten proces bude řízený, jak teď nabízí Evropská komise, tak tím to bude jedině prospěšné pro naši ekonomiku. Chci jenom říct, že toto není postavené pouze na energetice, tam je samozřejmě těch bodů více, je jich tuším 7 a je tam zmiňována energetická účinnost. Energetická účinnost je třeba pro náš průmysl velice významný prvek. V okamžiku, kdy dokážeme zvýšit energetickou účinnost, dosáhneme velice významného úspěchu. Je tam samozřejmě elektrická mobilita, je tam konkurenceschopný průmysl, oběhové hospodářství a tak dále. To znamená, je to propojený celek, který sám o sobě může přinést obrovské výhody.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Vy jste, pane Kučero, mluvil o příležitosti pro českou ekonomiku, ale v této fázi, ve které se teď nacházíme. My jsme země, která je založená na automobilovém průmyslu a ten je někdy označován za jednoho z hlavních viníků. Samozřejmě, že doprava je jenom jeden ze zdrojů znečištění a vypouštění skleníkových plynů, ale někdy to trochu odnáší za všechny ty další a pokud by byly přijaty například takové emisní limity, které navrhl Evropský parlament, tak si myslím, že by to na český automobilový průmysl mělo velký dopad, a tudíž na celou českou ekonomiku. Takže nebylo by to v této fázi kontraproduktivní?

Michal KUČERA, místopředseda strany /TOP 09/

Chtěl bych upozornit, že už jisté trendy sledujeme. Právě dnes v současné situaci můžeme sledovat, že se k nám do České republiky přesouvá výroba standardních modelů se zážehovými či vznětovými motory a právě ve starých evropských zemích se začíná místo těch tradičních modelů, investovat právě do elektromobilů a do nových technologií. Pokud jako Česká republika nepůjdeme touto cestou, tak nám tady skutečně zůstanou montovny na staré dieselové automobily a ty nové výrobky budou právě v těch zemích, které se k tomuto trendu přidají. Takže já skutečně vyzývám, pojďme touto cestou, nezůstaňme stát pozadu, pojďme ruku v ruce s Německem, s Francií a nezůstaňme stát na těch starých technologiích.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pojďme se na to teď podívat ze širšího kontextu. Evropská unie je v součtu třetí největší znečišťovatel a vyvíjí jisté snahy, byť si o nich může každý myslet, co chce. Ale ti dva větší znečišťovatelé, tedy Čína, která vypouští 28 % skleníkových plynů a Spojené státy si s žádnými protiopatřeními příliš hlavu nelámou a Spojené státy nakonec ohlásily, že od Pařížské dohody odstupují. Pane Kučero, v souvislosti o čem jsme mluvili, tak podotýkám, že je tady ještě Afrika, která má potenciál růst, takže to je další potenciální velký znečišťovatel?

Michal KUČERA, místopředseda strany /TOP 09/

Tak dvě věci, já už jsem tady zmiňoval, že naše cesta ke konkurenceschopnosti je skutečně v inovacích. My nemůžeme Číně nebo Africe konkurovat v tepelných elektrárnách nebo v těžbě uhlí, to skutečně nemůžeme. My můžeme konkurovat jedině tehdy, když budeme inovativní, to je ta cesta, to zaprvé. Zadruhé, my nemůžeme jít cestou „oni od toho odstoupili, tak my utečeme taky.“ Naopak Evropa musí jít příkladem, musí být tím tahounem, tím motorem a musí i ty ostatní třeba diplomatickou cestou právě na tuto cestu přivést.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 28. 11. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme