Kolář: Žiju s policií za zády, Rusové nemají zábrany

Nebojím se o sebe, ale o naši republiku, Rusové se vměšují do našich záležitostí, trestní stíhání je prapodivná ruská hra, vypověděl bych jejich velvyslance, říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Byla mu přidělena policejní ochrana poté, co nechal odstranit sochu maršála Koněva. Pokud jsou ruské tajné služby schopny otrávit Skripala ve Velké Británii, mohou to udělat i na území Česka, dodává.

28. 4. 2020

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Byl Vám přidělena policejní ochrana se samopaly, jste kvůli soše v ohrožení života?

Ondřej KOLÁŘ, starosta Prahy 6 /TOP 09/

Já se obávám, že detaily ochrany ani důvody, kvůli kterým mi byla přidělena, nemůžu úplně komentovat, protože jsem s policií podepsal mlčenlivost. Ty věci se týkají důvěrné informace, kterou mám teď díky podepsání mlčenlivosti povinnost chránit. Detaily Vám bohužel říct nemůžu a mohu se omezit pouze na to, že ano, ochrana mi byla přidělena. Nebylo to tak, že já bych o ní žádal. Tentokrát mi byla přidělena na základně zjištění našich tajných služeb.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Jak tedy žijete? A jak dlouho to bude trvat?

Ondřej KOLÁŘ, starosta Prahy 6 /TOP 09/

Žiju s policií za zády. Jsou se mnou 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Jak dlouho to bude trvat, to zatím nevím. To je na policistech, aby vyhodnotili ve spolupráci s našimi tajnými službami, zda to riziko trvá nebo už pominulo. A po vyhodnocení bychom se zařídili společně dál.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Podle týdeníku Respekt přicestoval na Česka Rus, který by mohl být pro Vás nebezpečný. 23. dubna jste napsal na facebook Podstatné je to, že já, Zdeněk Hřib - primátor Prahy i Pavel Novotný musíme být chráněni kvůli laxnímu přístupu našich autorit. Podstatné je to, že na ambasádě v Korunovační ulici se shromažďují agenti cizí mocnosti, kteří mají jasný úkol – likvidovat české občany. A proto se ptám – jak je možné, že naše vláda mlčí? Jak je možné, že takové chování tolerujeme? Proč nejsou brána vážně varování našich tajných služeb?!“ To jsou likvidací, není to přetažené za vlasy?

Ondřej KOLÁŘ, starosta Prahy 6 /TOP 09/

Jak říkám, já nemůžu komentovat detaily, které jsou v tom zjištění. Vezměte si třeba bývalého ruského agenta Skripala, který byl v Británii a ruská rozvědka GRU se neváhala vydat do Velké Británie, aby ho otrávila. Jiný případ je pana Litviněnka a tak dále. Myslím si, že Rusové nemají jakékoliv zábrany, aby takto jednali po celém světě a těch případů je opravdu mnoho. A věřím našim tajným službám, na rozdíl od některých našich autorit, které je označují za čučkaře a podobnými hanlivými výrazy. Myslím si, že naše služby odvádí velmi dobrou práci a jestli ony mi řeknou, že je tady riziko, na které je potřeba takto reagovat, tak já jim věřím a podřídím se jejich pokynům.

Podívejte se na celý rozhovor se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem. 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme