Kolář: Daň z nemovitosti nezvýšíme, ani kvůli ministryni

3. 7. 2019

„Zdroje tu jsou“ je dnes už legendární hláška, okřídlená jako „motýle“. Vládě ale překvapivě peníze na sliby opět došly. Znamená to i méně peněz na rozvoj obcí. A tak nám – starostům a starostkám – ministryně financí Schillerová radí, abychom zvýšili daň z nemovitosti. To je totiž jediná daň, která jde přímo do obecní pokladny. Rada naší městské části Praha 6 s tím nesouhlasí – v tomto případě paradoxně plně v souladu s programovým prohlášením Vlády České republiky – zvyšování daňové zátěže, kterou na podnět ministryně financí navrhuje Magistrát hlavního města Prahy zvýšit obecně závaznou vyhláškou. 

Kdyby pan premiér s jeho ministry potřebovali nebo jen chtěli ukázat, jak odpovědně hospodařit a šetřit, aby pak nemuseli odírat lidi o jejich peníze, tak se mohou přijít přiučit k nám. U nás zdroje opravdu jsou, ale ne díky tomu, že bychom s úsměvem a nataženou rukou okrádali naše vlastní občany. Naše městská část se navíc dlouhodobě snaží podporovat malé a střední podnikatele a dá se předpokládat, že zvýšení daně z nemovitosti by právě tuto skupinu významně zasáhla.

Odmítám praktiky, které připomínají chování gamblera – peníze došly, tak se podívám, co bych ještě mohl prodat, v případě státu zdanit. Tak se řádný hospodář opravdu nechová, to je neakceptovatelné.

Na závěr ještě několik čísel, kdybychom daň zvýšili, znamenalo by to v případě městské části Praha 6 cca 20 milionů Kč, v případě celé Prahy cca 300 mil. Kč. Praha 6 přitom na letošní rok hospodaří s příjmy kolem tři čtvrtě miliardy a hlavní město s téměř 60 miliardami! Člověk nemusí vynikat v matematice k tomu, aby mu bylo jasné, že dopad na zvýšení příjmů je velmi malý, a navíc spojený se značnými administrativními náklady. V této souvislosti je třeba zmínit, že občané platí i další majetkové daně, a to zejména nemravnou daň z nabytí nemovitosti nebo připravované zdvojnásobení poplatku za zápis do katastru. My k tomu nebudeme rozhodně přidávat další zatížení občanů. 

Ondřej Kolář, starosta Prahy 6

Zdroj: Forum24, 3.7.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme