Koho ČSSD a KSČM vlastně hájí??

Komentář Marka Ženíška

14. 3. 2010
V ústavě je napsáno, že zákonodárná moc je v rukou parlamentu, ne odborů.

Slovo stávka se v uplynulém týdnu stalo jedním z nefrekventovanějších slov v médiích. Odboráři se bouřili proti změně v zákoně o DPH, která danila zaměstnanecké benefity jako například závodní stravování, rekreace a rehabilitace, režijní jízdenky nebo bydlení na ubytovnách, a plánovali stávku. Ke stávce nakonec nedošlo, poslanecká sněmovna ustoupila odborářům a zrušila tuto daňovou výjimku v DPH.

Nejprve je zapotřebí připomenout, že tento typ zdanění, tedy zdanění zaměstnaneckých výhod v oblasti veřejná doprava, platil již v minulosti, a to do roku 2004. Nyní, kdy mělo dojít k opětovnému zdanění, se odbory rozhodly vzbouřit a vyhlásit stávku. Odbory zastupují velké množství lidí a to si uvědomují i obě levicové strany, které pro zrušení zdanění výhod hlasovaly v poslanecké sněmovně. Není tedy pochyb, že si tímto hlasováním získaly levicové strany náklonnost odborů, a tedy také velkého množství lidí, které odbory zastupují. Nemohu se proto ubránit myšlence, že levicové strany využily rozhodování o zdanění zaměstnaneckých výhod pouze v předvolební kampani a hájily zájmy monopolního podniku ČD tak, jak to dělaly vždy. Důkazem toho je i nedávné hlasování ČSSD a KSČM (na zasedáních krajských zastupitelstvech) pro zrušení výběrového řízení na poskytování drážní dopravy na vybraných železničních tratích a uzavření smlouvy o poskytování drážní dopravy s ČD na dalších 10 let.

O sociální smír v zemi usiluje každý rozumný politik, jednání tripartity před důležitým rozhodováním se ukazuje jako výhodné pro všechny tři strany - vládu, odbory a zaměstnavatele. V ústavě je však napsáno jasně, že zákonodárná moc je v rukou parlamentu, nikoliv odborů, jak si asi někteří jejich bossové myslí.

PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D

místopředseda TOP 09 a kandidát do PSP ČR 2010 za Plzeňský kraj
parlamentnilisty.cz, 14. 3. 2010, Rubrika: Politici voličům
Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme