Kaslová: Vidět stíhaného Ratha bylo zvláštní

Rozhovor s poslankyní Janou Kaslovou

22. 5. 2012

První host Událostí, komentářů místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Jana Kaslová. Dobrý večer, paní poslankyně.

Dobrý večer.

Davida Ratha zná Česká republika jako sebevědomého muže, který nejde daleko k osobnímu slovnímu útoku, zejména v Poslanecké sněmovně, a který je rozhodně zdatný rétor. Jaký byl, paní poslankyně, dneska před členy mandátového a imunitního výboru?

Já musím říct, že bylo to velice rozpačité zpočátku, nicméně ten jeho proslov, ta jeho výpověď nebo to jeho vyjádření bylo velice klidné. Musím říct, že tak, jak já ho znám z Poslanecké sněmovny, tak je normálně nebo byl normálně takový, jakého jste ho popsal, to znamená velice rázný, razantní a někdy až urážel i ostatní poslance a to samozřejmě něco takového se dnes, nic takového jsme nezaznamenali, nic takového jsme neviděli.

Jaké to vlastně osobně je vidět se s člověkem, kterému jednak hrozí několikaletý kriminál, možná konec kariéry a o jehož osudu de facto máte za malou chvíli rozhodnout?

Já opravdu musím zopakovat, že to bylo velice rozpačité pro mě osobně. Opravdu já nejsem v Poslanecké sněmovně tak dlouho, takže pro mě veškeré tady ty pocity jsou všechny nové a musím říct, že o to to bylo emotivnější pro mě vidět opravdu někoho, kdo byl ještě před týdnem ve své podstatě můj kolega z lavice poslanecké a nyní je vazebně stíhán pro takovýto závažný trestný čin.

Čím se vás, paní poslankyně, nemyslím teď vás osobně, ale vás, členy výboru, snažil David Rath přesvědčit, že byste ho neměli pro dané trestní stíhání zbavit poslanecké imunity?

Já musím říct, že on se o toto ve své podstatě vůbec nesnažil. On to řekl už ze začátku, že ani to není jeho cílem, že jeho cílem je, aby nám sdělil jeho úhel pohledu, jeho pohled na věc, na to, jak on vnímá celou tu kauzu, celou tu situaci, nikoliv nás nějakým způsobem přesvědčit o tom, abychom jej nevydali k trestnímu stíhání.

To je zvláštní, paní poslankyně, protože v tom případě se lišíte v interpretaci toho, co se v té místnosti ve Spiritce vlastně dělo, protože někteří jiní členové mandátního a imunitního výboru říkají, že se snažil o to, abyste akceptovali jeho verzi.

Tak samozřejmě, abysme akceptovali jeho verzi, to samozřejmě. On se snažil nás, být věrohodný v té jeho výpovědi, ale nicméně neměla jsem pocit toho, že by nás chtěl přesvědčit, abychom nějakým způsobem jednali. Myslím si, že i ze začátku jasně zdůraznil, že si myslí, že jsme rozhodnutí. Nebo aspoň takto já jsem to chápala.

Rozumím. Dokážete popsat atmosféru, která v té místnosti panovala?

Já vím, že se možná budu opakovat, ale ta rozpačitost tam podle mě ze začátku dost byla.

Tak v tom případě, pardon, paní poslankyně, zkuste mi popsat více, co to je rozpačitost, protože vy jste správně řekla, David Rath byl ještě před týdnem váš kolega, vy jste ve sněmovně relativně krátce, ale byli tam lidé, kteří s Davidem Rathem strávili mnoho let v Poslanecké sněmovně. Tak proto se ptám na atmosféru.

Já opravdu nemohu mluvit za ty ostatní. Já mohu mluvit pouze za sebe. Já jsem seděla takřka vedle pana Ratha, takže já mohu vyjadřovat své pocity, nemohu vyjadřovat pocity ostatních. Já jsem měla pocit, že ta nálada zpočátku opravdu byla taková zdrženlivá, všichni očekávali, co se vlastně bude dít. Bylo to samozřejmě za přítomnosti policie. Takže všechno bylo takové velice, v takových i potemnělých prostorách, řekla bych, takže všechno bylo takové prostě zdrženlivé ze začátku, nicméně poté se mi zdálo, že ta situace se relativně uklidnila, a když se začalo hovořit, tak už si myslím, že to bylo relativně v pořádku všechno.

Vy jste, paní poslankyně Kaslová, poté, co jste vyslechli Davida Ratha, tak jste ještě zhruba dvě hodiny jednali na mandátovém a imunitním výboru. O čem jste jednali?

Tak tam samozřejmě probíhaly diskuse. Každý má právo se, každý člen mandátového a imunitního výboru má právo se vyjádřit a dá se říci, že každý člen tohoto práva využil. Každý řekl, co si myslí o této kauze, jaký měl pocit z vystoupení pana poslance Ratha, jaký by měl být postup, a také se diskutovalo o usnesení mandátového a imunitního výboru, které bylo přijato. Tedy technicky o znění tohoto usnesení.

A to ale trvalo dvě hodiny? Na to, že vy, zákonodárci, jste již před zasedáním vašeho výboru říkali, že je to v podstatě hotová věc, že nepřichází v úvahu, že byste nedoporučili vydání.

Ano, to je pravda a ani se tam nediskutovalo o tom, že bychom pana poslance Ratha případně nevydali. To musím říct, že to nebylo vůbec otázkou tady toho, tady té diskuse dvouhodinové. Tam opravdu musím říct, že každý člen mandátového a imunitního výboru využil svého práva sdělit své pocity a svá stanoviska k této kauze, a proto se to možná zdrželo.

Podle dostupných informací, paní poslankyně, chce poslanec David Rath vystoupit na schůzi Poslanecké sněmovny, která bude jednat a hlasovat o jeho vydání. Ta schůze začíná od 5. června. Vy jste právnička, jste místopředsedkyně ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny. Řekněte mi, co pro to podle vašeho názoru musí jako vazebně stíhaný poslanec udělat?

Tak tak, jak jsem měla možnost nahlídnout do zákona o výkonu vazby, tak vlastně je to ředitel věznice, který by měl rozhodnout o tom, zda uvolní poslance k takovémuto jednání. A myslím si, že pokud pan poslanec tohoto práva využije, tak potom je to opravdu pouze na řediteli věznice, zda mu to umožní, či nikoliv. Samozřejmě potom je ještě ... Ano.

Váš názor, paní poslankyně, jestli by měl David Rath ve sněmovně vystoupit.

Já se nedomnívám, že by měl toto právo mít, jelikož z našich právních předpisů, z našeho právního řádu jasně vyplývá, že toto právo má před členy mandátového a imunitního výboru. Toto právo jsme mu poskytli, on jej využil a myslím si, že pro vyřešení tady té situace by to mělo být dostačující.

Paní poslankyně Kaslová, díky za váš komentář i za váš čas. Hezký večer. Na shledanou.

Děkuji. Hezký večer. Na shledanou.

Martin Veselovský

ČT 24, 22. 5. 2012, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme