Kaslová: Povinné léčení přispěje k bezpečí

Komentář poslankyně Jany Kaslové

27. 6. 2011

Konkrétní společenské problémy vyžadují konkrétní politická řešení. Novela týkající se mladistvých, kteří se octnou před soudem, je toho příkladem. Politiky k ní v tomto případě přivedla brutální vražda 13leté dívky, již před sedmi lety ve středočeské Kmetiněvsi zabil a znásilnil její o rok starší spolužák.

Trestem pro nezletilého vraha se stal pobyt v ústavu, ze kterého byl letos v lednu propuštěn. Bez dalšího dohledu a bez záznamu v trestním rejstříku… Pokračovat v zahájené léčbě pachatel nemusí, jelikož dětem mladším patnácti let, které spáchaly trestný čin, mohl dosud soud uložit pouze ochrannou výchovu, léčba byla ale dobrovolná.

Ochrannou léčbu soud ukládá dětem mladším patnácti let, které se dopustí trestného činu v důsledku duševní poruchy nebo závislosti na drogách. Díky schválené novele však nyní budou moci soudy pro nezletilé nařídit léčení, které potrvá tak dlouho, dokud se delikventi neuzdraví. Nejméně jednou za rok se pak zdravotní stav dítěte přezkoumá. Novela značně posiluje bezpečnost a je zárukou pro slušné občany. Díky ní už by se nemělo stát, že by se lidé, kteří mohou být nebezpeční pro své okolí, vyhýbali léčbě.

Jana Kaslová
poslankyně

idnes.cz-blog, 27. 6. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme