× Pohněme s tím. Společně!

Kaslová: Nechme cyklovozíky vyjet z šedé zóny

Komentář poslankyně Jany Kaslové

5. 9. 2011

Rodiče, kteří chtějí se svými malými dětmi trávit čas aktivně, třeba projížďkou na kole, naráží v Česku na omezení. Vozit děti v přívěsném vozíku za kolem je totiž proti platným zákonům. Za rodinný cyklovýlet hrozí dokonce pokuta.

Přitom právě kola jsou oblíbenou víkendovou aktivitou mnoha rodin. Rodiče láká vyrazit v hezkém počasí do přírody a trochu si přitom zasportovat, a logicky s sebou chtějí vzít i své ratolesti. Proto si už 13 000 Čechů koupilo dětský přívěsný vozík.

Teoreticky by jej ale měli pouze parkovat v garáži nebo ve sklepě. Zatímco prodej vozíků je legální, jejich použití nikoli. A to nejen na silnicích, ale i na bezpečnějších cyklostezkách. Nedávno na to upozornila Asociace výrobců a dovozců jízdních kol a velomateriálu a zákaz potvrdilo i Ministerstvo dopravy. Rodičům, kteří s dětmi ve vozíku pojedou po veřejných komunikacích, hrozí v současnosti pokuta až dva a půl tisíce korun.

Je paradoxní, že zatímco česká města cyklistiku podporují a staví husté sítě cyklostezek, silniční zákon jejich využití rodinám s dětmi značně komplikuje.

Z výše uvedených důvodů s kolegou Václavem Cempírkem z TOP 09 připravujeme novelu zákona tak, aby rodiny mohly cyklovozíky používat a neporušovaly přitom legislativu. Součástí novely pak budou konstrukční požadavky na vozíky a vymezení toho, kde a za jakých okolností se smí používat.

Cyklisté v Německu nebo v zemích Beneluxu vyráží na kole s dětmi v přívěsných vozících běžně a v souladu se zákony. Věříme, že i čeští rodiče s podporou vhodné legislativy sami dokážou zajistit bezpečnost svých dětí a zodpovědně posoudit, kdy je vozík vhodné použít a kdy nikoli.

Jana Kaslová
poslankyně