Kalouskovo zvýšení DPH se loni nakonec vyplatilo. Stát vybral o téměř 8 miliard víc

Rozpočet skončil v roce 2012 ve schodku 101 miliard korun, tedy o čtyři miliardy nižším než si stát naplánoval. Letos má schodek mírně klesnout na rovných 100 miliard. Ministr financí Kalousek už totiž nepočítá s žádnými mimořádnými škrty nebo zvyšováním daní.

3. 1. 2013

Státní rozpočet skončil v uplynulém roce schodkem 101 miliard korun. Schválený rozpočet přitom počítal se schodkem 105 miliard korun.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek toho ale dosáhl i díky výrazným škrtům ve výši 47 miliard korun. Ty prosadil proto, že už na začátku loňského roku předpokládal propad příjmů o více než 40 miliard.

"Na podzim roku 2011 se prudce zhoršila makroekonomická předpověď. Bylo zřejmé, že hospodářský vývoj i daňové výnosy budou horší, než bylo stanoveno v rozpočtové dokumentaci. Tuto skutečnost jsme avizovali při schvalování návrhu státního rozpočtu s tím, že příslušné korekce učiníme na základě lednové predikce, což se stalo v březnu. Hlavně díky těmto úsporám jsme plán deficitu dodrželi s dostatečnou rezervou," uvedl ministr Kalousek.

"Snížení schodku bylo dosaženo tím, že ministr Kalousek převedl některé položky ze státního rozpočtu do veřejných rozpočtů," kritizoval Kalouska stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Státu se opět nedařilo vybírat od živnostníků, a to hlavně na dani z příjmu. OSVČ zaplatily na této dani 1,7 miliardy korun, což je o 37 % procent míň, tedy o miliardu, než ministerstvo očekávalo. Proti tomu třeba zaměstnanci odvedli na dani z příjmu o 80 miliard víc (oproti loňsku o 300 milionů víc).

"OSVČ daň z příjmu fyzických osob v podstatě neplatí. Podařilo se prosadit jisté přitvrzení v oblasti paušálů, ale nemyslím, že je dostatečné a netroufám si odhadnout, jaký to bude mít přínos," přiznal Kalousek. Proti přitvrzení vůči živnostníkům i švarcsystému je nyní hlavně ODS.

Na DPH se nakonec vybralo víc

Nakonec stát vybral víc i na DPH, i když za zvýšení této daně byl Kalousek v průběhu roku silně kritizován. V prvním půlroce totiž stát vybíral míň než v předchozím roce, a až druhá polovina roku byla lepší. Díky ní se na DPH vybralo o 7,8 miliardy víc, než loni, což činí nárůst 4,1 %. Přesto stát počítal s výrazně lepším výběrem - a to o téměř 22 miliard.

"Výsledná čísla za celý rok zcela vyvracejí tvrzení, že za nižším než očekávaným inkasem DPH stojí zvýšení spodní sazby od 1. ledna 2012. Hlavní příčinou jsou opatrnostní důvody spotřebitelů, kteří kvůli obavám z budoucího hospodářského vývoje raději odkládají spotřebu ´zbytných´ statků či služeb. Tento jev není výlučný pro ČR, ale objevuje se i v dalších státech Evropské unie," stojí v tiskové zprávě ministerstva financí.

Na benzinu a naftě se vybralo míň

Naopak stát vybral míň na spotřební dani z minerálních olejů, tedy hlavně z pohonných hmot. A to téměř o dvě miliardy korun - 71,7 miliardy. To značí, že zejména kamiony tankují v Česku méně. Naopak o dvě miliardy víc než loni se vybralo na dani z cigaret a tabáku. Celkem to bylo 47 miliard korun.

Letos má schodek rozpočtu klesnout na rovných 100 miliard korun. "Nemáme žádnou informaci, na základě které bychom pro letošek uvažovali o souboru mimořádných opatření," řekl Kalousek.

Opozice rozpočet kritizovala, vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky.

3,5 % a účetních 5 %

Podíl schodku rozpočtu k hrubému domácímu produktu dosáhne podle neoficiálních údajů 3,5 procenta, což vláda chtěla, upozornil Kalousek. Při započtení jednorázové účetní operace 57 miliard Kč, tedy budoucích splátek v rámci církevních restitucí, to bude pět procent na HDP.

Podle Kalouska berou ratingové agentury, Eurostat i Evropská komise cíl 3,5 % jako splněný a chápou, že pět procent je jen účetní operace.

V roce 2011 státní rozpočet skončil ve schodku 142,8 miliardy korun, plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun.

Milan Mikula

iHNed.cz, 3. 1. 2013, rubrika: Zpravodajství

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme