Kalousek: Zvýšit daně kvůli potížím s eurofondy? Hloupost

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Česko, jak již časopis TÝDEN uvedl, kvůli čerpání dotací z EU čelí potížím. Země na doporučení Evropské komise pozastavila až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Brusel Česku vytkl hlavně problémy s kontrolou a auditem.

29. 5. 2012

Opatření k odstranění nedostatků chce vláda učinit do července, následně je prověří Evropská komise. Premiér Petr Nečas (ODS) v Bruselu řekl, že kdyby unie zastavila Česku proplácení všech dotací, klesl by schodek letošního státního rozpočtu až na šest procent hrubého domácího produktu. Peníze na projekty již byly totiž ze státní kasy vyplaceny a nyní se čeká na proplacení z EU. Kalousek situaci nevidí tak katastrofálně. Premiér, jak řekl v rozhovoru, podle něj prezentoval pouze extrémní a teoretickou variantu.

Sociální demokraté vás kvůli problémům s čerpáním unijních peněz vyzvali k odstoupení.

To je hodně laciná opoziční rétorika. Jestliže Evropská komise ztratila důvěru v auditory u jednotlivých operačních programů, zejména u těch regionálních, a trvá na tom, aby audit byl centrální, to znamená, aby to neauditovali podřízení jednotlivých hejtmanů, ale ministerstvo financí, tak ten problém asi nebude u mě.

Uznáváte aspoň částečnou zodpovědnost ministerstva financí, když proplácelo částky směřující do chybně řízených programů?

Certifikace jednotlivých programů proběhla naprosto podle standardů Evropské unie. My jsme se samozřejmě opírali o podklady správců programů. Při současné metodice nemáme možnost dělat přímou kontrolu jinak než zpětně. Ministerstvo financí píše jízdní řád, je metodicky odpovědné, ale co se dělo konkrétně na těch kolejích, to kontrolují auditoři jednotlivých operačních programů.

Evropská komise v průběhu času ztratila důvěru v tento model a trvá na tom, aby se to změnilo a aby to celé auditovalo ministerstvo financí. Na tento požadavek česká vláda přistoupila. My tu reorganizaci provádíme a až budeme odpovědní za výkon auditu, tak za něj mohu nést politickou odpovědnost. Ale teď za něj politickou odpovědnost vést nemohu, teď ji musí nést správci programů.

Nejen místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, ale i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (dříve VV, nyní LIDEM) tvrdí, že hrozí zvýšení deficitu o sto miliard korun.

Nevím, co říkal pan Zaorálek a pan Jankovský. Je mi jedno, jakou rétorikou chtějí zakrýt svůj průšvih na regionálních operačních programech. Já vám říkám, jak to je.

Vy máte nějaký odhad?

Nebudu říkat kdyby, protože jsme pevně přesvědčeni, že jsme schopni ty ztráty minimalizovat. Říkat teď jakékoli odhady a katastrofická čísla, to je záměr sociální demokracie. Ale bohužel tím střílejí hodně do vlastních řad, viz operační programy Severní Čechy, Střední Čechy a další.

O dopadech mluvil i premiér Petr Nečas, podle něhož by kvůli problémům s unijními penězi kabinet mohl letos vytvořit až šesti procentní schodek.

Premiér řekl extrémní, teoretickou variantu. Jsme pevně přesvědčeni, že to není realita. Když skutečně napočtete, co všechno bylo z národních zdrojů proplaceno a co ještě nebylo proplaceno z Evropské unie, tak se dostanete k tomuto teoretickému číslu. Ale to je teoretické číslo rozdílu mezi tím, co už bylo zaplaceno a nebylo proplaceno, ale není to výše reálného rizika.

Takže vylučujete i černý scénář, podle něhož bude muset přijít další zvyšování daní?

To je totální hloupost.

-bel-

tyden.cz, 29. 5. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme