Kalousek: Zvýhodnění hypoték zůstane

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

8. 5. 2011

Václav MORAVEC

Jak to bude s důchody na podzim letošního roku? To stále ještě nevíme. Ústavní soud zrušil loni v dubnu současný systém výpočtu penzí. Podle soudu nebere dostatečně ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali a tím pádem i odváděli státu do penzijního systému. Ve sněmovně je takzvaná malá důchodová reforma. Ta mění systém výpočtu penzí a zvyšuje odchod věku do důchodu pro lidi narozené po roce 1977. Ti mají podle představ vlády odcházet do penze v 67 letech. Poslanecká sněmovna nestihla důchodovou reformu projednat tento týden. Především kvůli postupu opozice. Ta kritizovala některé návrhy koalice tak důkladně, že debaty o jednotlivých zákonech trvaly i několik hodin. Například v úterý kvůli tomu dolní komora zasedala až do večerní 11 hodiny. V úterý se ve sněmovně probírala takzvaná malá zdravotnická reforma. Opoziční obstrukce nezabránily v úterý večer vládní koaliční většině ve sněmovně, aby Nečasův kabinet malou zdravotnickou reformu prosadil. Opozice odolává 2,5 hodiny. Výsledek byl ale stejný jako v úterý. Balíček hlasy vládní koalice postoupil do takzvaného druhého parlamentního čtení. Schvalování takzvané malé důchodové reformy musela Poslanecká sněmovna odložit i kvůli tomu, že koalice při jejím středečním projednávání novely totiž nezkrátila z 72 na 48 hodin zákonnou lhůtu na rozdání pozměňovacích návrhů. Je jasno, pane ministře financí, co se stane v případě, když nestihne Poslanecká sněmovna přijmout tu malou důchodovou reformu? Jak se budou vyplácet důchody po září?

Miroslav KALOUSEK

Jasno ne, po září, ale od nového roku, jasno v tom je a právě proto, že je v tom jasno, tak jsem přesvědčen, že k ničemu takovému nedojde. Prostě v okamžiku, kdy by nebyly nahrazeny ty zrušené redukční hranice, které zrušil Ústavní soud, tak by všichni dostali jenom minimální důchod. Bez ohledu na to, jaký mají vyměřený. Což by sice teoreticky, teď chci udělat trochu vtip, teoreticky by to mohlo potěšit ministra financí, ale jenom tak prvních 5-6 hodin, než by všichni přišli a všichni by  nás vyházeli z oken bez ohledu na to, zda koalici, nebo opozici. Tak já si nedělám starosti. Tohle prostě parlament zcela jistě schválí včas.

Václav MORAVEC

Vy využijete tu maximální lhůtu při projednávání v Senátu? Protože s největší pravděpodobností tu malou důchodovou reformu vrátíte zpátky Poslanecké sněmovně.

Bohuslav SOBOTKA

No ale já se ptám, proč vláda dělá malou důchodovou reformu, když měla jenom reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu a ty ostatní otázky mohla řešit v rámci důchodové reformy jako takové? Problém je, že vláda se tady vůči opozici dopustila drobného nebo možná velkého podvodu. Místo, aby řešila jenom otázku vazby mezi výší odvodů a pobíraným důchodem u těch vyšších příjmových kategorií, tak současně navrhuje nekonečné prodlužování věku pro odchod do důchodu. To znamená, že už tady nebude hranice tak, jak jsme to znali z minulosti, kdy byla nejprve 63 let, pak 65 let, pak 67 let, ale v tuhle chvíli ročníky, které se narodí počínaje rokem 78, tak vlastně budou odcházet do důchodu v 67 letech a za každý další rok se jim ten věk odchodu do důchodu prodlouží o 2 měsíce. To znamená, že lidé, kteří se narodí v těchto letech, tak už budou odcházet do důchodu v 71 letech. Přece takový systém vůbec nemůže fungovat. Já vůbec nechápu, jak si koalice představuje vývoj u nás na trhu práce, vývoj sociálních poměrů v situaci, kdy by lidé měli pracovat do 71 let. Pro to prostě nejsou vytvořeny žádné elementární předpoklady. I dnes ta generace, která je v předdůchodovém věku, tak má neskutečné problémy z hlediska vůbec možnosti najít na trhu práci nějaké uplatnění. Lidi starší 50 let, 55 plus. Čili to je ten důvod, proč my nesouhlasíme s tím vládním návrhem. Vláda nejenom, že reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, ale ještě tam podlehla pokušení přibalit nekonečné prodlužování, fakticky nekonečné prodlužování pro odchod do důchodu. To znamená, my pro ten návrh zákona hlasovat nebudeme, nicméně podle mého názoru nehrozí to, že by vládní koalice nebyla schopna ten zákon přijmout v době před tím, než vyprší účinnost zákona tak, jak rozhodl Ústavní soud.

Václav MORAVEC

Ona vyprší ke konci září ...

Miroslav KALOUSEK

K 30. 9. vyprší.

Václav MORAVEC

Ano. Když jste říkal, že až v lednu, takže ...

Miroslav KALOUSEK

Pardon, to jsem, k 30. 9.

Václav MORAVEC

Takže ano, to jenom abych, že to není na mně, pane ministře. A vy vrátíte v rámci své senátní většinu tu malou důchodovou reformu zpátky do sněmovny?

Bohuslav SOBOTKA

Zejména proto, že vláda nereaguje jenom na Ústavní soud, ale už se rozhodla zahájit důchodovou reformu bez jednání a dohody s opozicí, tak si myslím, že to bude logický krok ze strany sociálně demokratické většiny v Senátu.

Václav MORAVEC

Opravdu se to dá stihnout, pane předsedo Tluchoři?

Petr TLUCHOŘ

Tak já jsem přesvědčen, že se to stihnout dá. My jsme připraveni a už jsme to avizovali, jednak na přelomu června/července zřejmě bude nutná mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, už bude schůze Poslanecké sněmovny v červnu a na konci těch prázdnin se dá očekávat právě pro některé zákony možná vráceny ze Senátu, že bude mimořádná schůze nutná svolat taky, nebo nějaká schůze Poslanecké sněmovny, čili ...

Václav MORAVEC

Zkrátíte si tedy parlamentní prázdniny, jako sněmovna?

Petr TLUCHOŘ

To v tuhle tu chvíli není důležité. Důležité je, jsme v klíčovém roce, v prvním roce po volbách a řada těch reformních kroků se prostě musí přijmout teď a není možné se bavit tedy o nějakých parlamentních prázdninách. Já jenom, jestli dovolíte ještě k tomu, o čem mluvil pan předseda Sobotka. Bavíme se přece o situaci, o věcech, které nastanou za 40 let a musí ten zákonný rámec, legislativní rámec reagovat na všechny parametry toho systému. Musí reagovat na to, že se výrazně zvyšuje průměrná doba dožití, nebo průměrná délka života, na to prostě ten systém musí reagovat, protože pokud má někdo ty důchody platit, nebo má je někdo přijímat, tak je také musí někdo platit a to prostě musí být v nějaké rovnováze. To je základní princip té důchodové reformy. To, abychom se dostali do stavu, kdy ti, co do toho systému přispívají jsou schopni v tom průběžném systému platit těm, kteří z něj čerpají.

Miroslav KALOUSEK

Tohle je totiž, nezlobte se, tohle je velmi poctivé. Pokud tady pro všechny bude systém, že za každý rok prostě jdete o, za každý rok jdete do důchodu o 2 měsíce později a víte to celý život, celý život se na to můžete připravit. Země, které takto nepostupovaly, vemte si, jak ve Francii způsobily obrovské bouře, když se najednou řeklo, že se nepůjde do důchodu ve 62 ale v 65. Skokem. Protože pak už se nedal ten systém stabilizovat jinak, než skokem. To je potom velmi nefér, když to někomu řeknete 5 let, nebo 10 let před tím, než do toho důchodu má jít. Pokud mu to řeknete od samého počátku jeho aktivního věku a pokud ta doba je stejně rychlá, jako zvyšování průměrné doby dožití, to znamená vlastně, nezkracujete čerpání toho důchodu, jenom ho neprodlužujete, tak je to naprosto fér a naprosto poctivé. A pokud by se stalo v průběhu kdykoliv budoucích let, to třeba já už nebudu na světě, vy ještě jo, jste mladší, že by se zastavila průměrná doba zvyšování průměrné doby života, lze samozřejmě zastavit i zvyšování odchodu do důchodu. Ale jinak tohle je to nejpoctivější, protože od 18 let každý bude vědět, kdy jednou půjde do důchodu.

Václav MORAVEC

Pane předsedo.

Bohuslav SOBOTKA

Já myslím, že to, co by bylo poctivé by bylo, kdyby ten průběžný systém garantoval těm jednotlivým věkovým kategoriím, že budou pobírat důchod zhruba stejně. Ale všichni také víme, že se lidé dožívají různého věku také podle toho, v jakých sociálních poměrech během svého života žili. Je prokázáno, že lidé se základním a středoškolským vzděláním, kteří se pohybovali v horších sociálních poměrech, tak umírají dříve. Je tady celá řada těžkých profesí, kdy lidé jsou v 50 letech do té míry opotřebováni, že už potom jsou klienty sociálního systému do doby, než jim vznikne nárok na důchod. Čili vy nabízíte prodlužování věku pro odchod do důchodu, vlastně v tuhle chvíli už permanentní, ale současně vláda a společnost těm lidem v předdůchodovém věku nenavrhuje žádnou alternativu, jak přežít to období, když přijdete o práci, už vám na tom trhu práce nikdo nezaměstná prostě proto, že patříte do kategorie, která je v zásadě dneska fakticky diskriminována, i když je u nás zákaz diskriminace. A mezi tím, kdy získáte nárok na to, abyste měl možnost jít řádným způsobem do důchodu. Čili tohle je ten problém. A druhá věc, ten optimistický výhled toho, že se bude neustále prodlužovat střední délka dožití. My za sebou máme těch minulých 20 let, logicky, tam se ta střední délka dožití prodlužovala, prostě proto, že se výrazně zvětšila kvalita zdravotní péče v 90.letech. Prostě dostali jsme se k novým technologiím, které v minulosti blokoval komunistický režim, změnila se i kvalita života, kvalita stravování. To všechno mělo výrazný vliv na prodlužování střední délky dožití. Ale bude to takto probíhat automaticky i v budoucnu? Tahle ta jistota a garance tady není. A mně připadá z tohohle hlediska velmi ...

Václav MORAVEC

S tím, že se ty parametry můžou změnit, jak říkal pan předseda Tluchoř.

Bohuslav SOBOTKA

Ale rozumíte, zpětně už ty parametry, když je budete měnit, on totiž pan ministr sám protiřečil. Na jednu stranu říká, že je potřeba lidem dát dlouhodobý výhled a pak na druhou stranu říká, že by se parametry měly měnit v okamžiku, kdy se změní prodlužování střední délky dožití. To je protimluv. Čili podle mého názoru v tuhle chvíli nebylo nutno dávat do návrhu zákona permanentní prodlužování věku pro odchod do důchodu pro ty nejmladší kategorie prostě proto, že to je absurdní řešení. Matematicky to sice vypadá hezky, matematicky ...

Miroslav KALOUSEK

Pane předsedo, divák by asi měl vědět, že neměníme nic do roku 2035 ...

Bohuslav SOBOTKA

Ne, ne, matematicky ten průběžný systém vypadá vyrovnaně. Ale fakticky řešíte jenom jeden jeho parametr. Odsouváte ten věk pro odchod do důchodu do teoretické roviny. Pro velkou část lidí to bude pouze teoretická rovina.

Václav MORAVEC

Pane předsedo Tluchoři.

Petr TLUCHOŘ

Dvě krátké věty. Znovu prosím, pane předsedo, nestrašte lidi v předdůchodovém věku. Bavíme se opravdu o situaci, která nastane za desítky let. To je první věc. A druhá věc, já se dokonce nebráním tomu, a myslím, že to řekl i pan předseda Nečas, já se vůbec nebráním tomu, abychom se v nějaké fázi dostali do nějakého automatismu, a by to nebylo zase věcí konkrétního rozhodnutí parlamentu v danou chvíli, jestli se teď zastaví ten nárůst, nebo teď se zrychlí, nebo teď se zpomalí, ale abychom opravdu z jasných parametrů průměrné délky dožití možná některých další, nastavili přesný model, ve kterém roce se bude odcházet do důchodu. To si dovedu představit.

Václav MORAVEC

Pane předsedo a pane místopředsedo Kalousku a pane ministře, pokud tady od Petra Tluchoře i od Bohuslava Sobotky zaznělo, že schůze se uskuteční, Poslanecké sněmovny, mimořádné pravděpodobně v srpnu i  v červenci, protože je to rok reforem rok 2011, opravdu se dá stihnout i vaše reforma penzijní, daňového systému, když nejsou například dojednané ty výjimky, které budete rušit, které ne a podobně?

Miroslav KALOUSEK

Nepochybně. V koalici ta dohoda existuje, pochopitelně budeme diskutovat s opozicí i s odbory. Tam opět předpokládám u některých výjimek, o kterých já jsem přesvědčen, že jsou diskriminační, protože zvýhodňují jednoho na úkor druhého, takže tam bude poměrně velký protest. V zásadě ze všech těch zrušení výjimek, které se diskutovalo, jsou jich desítky, nerad bych, abychom vedli řeč jenom o stravenkách, tak udělám jednu jedinou změnu v předkládaném návrhu, a sice že po koaličních diskusích a i po tlaku z vlastního politického klubu, to musím dodat, ponechám jednu výjimku ve svém návrhu, parlament pak rozhodne, ale ponechám jednu výjimku ve svém návrhu, kterou jsem chtěl odstranit, protože ji rovněž pokládám za diskriminační, ponechám tedy výjimku pro daňové zvýhodnění hypoték. Ovšem s tím, že ona dohodnutá výše stropu 150 tisíc ročně bude snížena někam na 80 tisíc ročně, aby skutečně byla zvýhodněná střední třída. Vezmeme-li maximální počet hypoték, který je brán, tak 80 % hypoték se pohybuje mezi 40-50 tisíci úroky ročně, což jsou ony byty za 3 miliony korun a tato výhoda ...

Václav MORAVEC

Tedy ustupujete ze svého vlastního plánu, že by se ...

Miroslav KALOUSEK

Tato výhoda bude ponechána. Pokud jsem tu první bitvu o odstranění diskriminačních výjimek ustál s tím, že bude ponechána jenom jedna, a to tak, která skutečně ještě je velmi diskutabilní, do jaké míry je nesystémová, já ji za nesystémovou považuji, ale celá řada mých oponentů má na to jiný názor, tak nemůžu být nespokojen. Jsem celkem spokojen. Jenom říkám, ano, dál budeme odstraňovat všechny výjimky v mém návrhu, všechny ty, o kterých se píšou nebudou, ale hypotéky tam budou s tím, že jejich strop bude snížen ze 150 na 80 tisíc.

Václav MORAVEC

Takže si lidé budou moci z daňového základu odčíst hypotéku, ale jenom ...

Miroslav KALOUSEK

Ano, úroky z hypoték do výše 80 tisíc ročně.

ČT 24, 8. 5. 2010, Pořad: Otázky Václava Moravce 2. část

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme