Kalousek: Zemanův kanál Dunaj-Odra-Labe by byl jako socialistická samoobsluha

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

23. 5. 2013

Proč česká naše ekonomika pořád nefunguje a realita je zase horší než vaše odhady?

V odhadech se nijak nelišíme od Evropské komise. Loni na podzim nikdo nepředpokládal propad eurozóny. Eurozóna je základním odbytištěm našeho exportu, takže když se k poklesu domácí poptávky přidá pokles exportu, tak se to muselo projevit. Nehrozí nám ale nějaký katastrofický scénář. Důležité je, že jsme za tři roky dosáhli stabilizace veřejných rozpočtů. Z 5,8 procenta deficitu, které jsme přebírali po Fischerově vládě, jsme deficit stáhli pod 3 procenta. Přesvědčili jsme finanční trhy o budoucí prosperitě.

Mise MMF vám ale říká, že byste už měli jednostranného šetření nechat a podpořit růst.

Uděláme to. Po stabilizaci, která byla v mnoha případech krutá, je možné už dál neutahovat šrouby a přijít s prorůstovými opatřeními.

Z čeho je zaplatíte?

Jsme sice pořád v recesi, ale v druhé polovině roku může dojít k mírnému oživení. A zatím se velmi dobře vyvíjí plnění rozpočtu, zejména výběr DPH. Pokud výsledky za týden ukáží, že je to skutečně tak, předložím vládě návrh na novelu státního rozpočtu, která připustí vyšší výdaje.

Jaká prorůstová opatření máte?

Můžeme věnovat několik miliard navíc do investic. Jde o infrastrukturu, vědu, výzkum. Už teď jsme si mohli dovolit, dát nové dvě miliardy na opravy silnic v regionech.

To je všechno?

Pokud se po prvním červnu uvidí, že daně opravdu vybíráme lépe, než jsme si mysleli, bude toho víc.  K některým nápadům jsem ale hodně skeptický. Zvlášť mě rozesmál nápad ODS na odpisy u domácností, které by investovaly do bydlení. Kdysi jsem velmi protestoval proti šrotovnému, tohle je úplně to samé. Proč by měla být rodina investující do bydlení zvýhodněna třeba proti rodině, která investuje do důstojného stáří? Proč má být jeden tip podnikatelů, který zdí bytová jádra a opravuje omítky, zvýhodňován proti jiným? ČSSD přišla se “šrotovným“, ODS teď přichází s “cihlovným“. Obojí je stejný nesmysl.

Mluvíte o investicích do infrastruktury, takže chcete třeba stejně jako prezident Zeman postavit kanál Dunaj-Odra-Labe?

Infrastruktura je sice důležitá, ale nemůžeme kvůli ní zruinovat rozpočty. A také se mi zdá, že pan prezident trochu opomíjí otázku efektivity. Takový kanál byla možná zajímavá myšlenka za císaře Zikmunda, v době kdy moc vlaků nejezdilo a pokud vím, tak dálnic také nebylo příliš. Dnes bychom dali stovky miliard za něco naprosto neefektivního. Bojím se ale, že prezident Zeman patří k těm, kterým je to jedno. Vidí v tom kanálu takovou krásnou socialistickou samoobsluhu. Tekly by tam desítky miliard ročně, pracovala by tam spousta lidí, byla by to hezká hladová zeď. Po krátkou dobu by to vypadalo, že je na světě lépe. Jenže země by na to nakonec doplatila. Levičáci tohoto typu se řídí zásadou: Napumpujeme do tohoto peníze, chvíli to bude fungovat a po nás potopa. To není náš přístup.

Petr Honzejk

iHNed.cz, 23. 5. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme