Kalousek: Zelená nafta umožní další daňové úniky

7. 12. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem na ČT24)

Moderátorka

Vláda by se měla vrátit k návrhu na obnovení takzvané zelené nafty v živočišné výrobě. Novelu připraví ministerstvo zemědělství ve spolupráci s resortem financí. Začít platit by mohla od poloviny příštího roku. Zemědělci by mohli žádat o vratku zpětně za celý rok. Ztrátu na dani ministerstvo zemědělství vyčíslilo zhruba na 400 milionů korun. A teď názor Miroslava Kalouska, předsedy TOP 09. Hezké dopoledne.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Hezké dopoledne. Děkuji za pozvání.

Moderátorka

Zrovnoprávnění živočišné a rostlinné výroby. Je to správně nebo ne?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Je to spíše zvýšení diskriminace vůči všem ostatním daňovým poplatníkům. Každý, kdo trochu rozumí správě spotřební daně, i každý, kdo je z venkova, ví, jak je zelená nafta jako vratka za proježděnou naftu využita údajně někde jinde než na silnici. Jaká jsou to obrovská vrata k daňovým únikům. Jak se s tím šmelí a podvádí. Nám se podařilo v roce 2012 tuhle díru daňových úniků zacpat a zelenou naftu zrušit. Pokud chce vláda pomoci zemědělcům, ať jim pomůže. Ale ať jim pomůže dotačním titulem. Ať jim nepomáhá tím, že otvírá dveře podvodům a daňovým únikům. Bohužel, tato populistická vláda zejména v zájmu Agrofertu...

Moderátorka

Pane Kalousku, proč to u nás slouží k podvodům, když jinde v Evropě je to běžné?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ono je to běžné v devíti zemích. A všude v těch zemích, což by Vám potvrdily všechny ty finanční správy, je to místem podvodů. V ostatních zemích Evropské unie jsou alespoň poctivě spočítány ty parametry, kolik se projezdí mimo silnice. Byť je to samo o sobě nesmysl, tak alespoň ten výpočet je poctivý. U nás se ten výpočet 20 let neaktualizoval. To znamená, že se to neustále počítá na neefektivní zemědělskou výrobu, zatímco ta efektivní toho projezdí mnohem méně a ten zbytek slouží k daňovým únikům. To, co mně na tom vadí, je, že to jsou otevřené dveře daňovým unikům. Mně nevadí peníze, které dostane skutečný zemědělec, ale ty by mohl dostat jakýmkoliv jiným způsobem. Ale pod heslem „pomůžeme našim zemědělcům", tady vláda vědomě otvírá dveře daňovým únikům a podvodům. Kdo bude nejvíc podvádět a nejvíc šmelit je právě Agrofert. A proto je tak jednoduché to ve vládě prosadit.

Moderátorka

Jak můžete vědět, že bude nejvíce podvádět Agrofert? Vy k tomu máte nějaké důkazy, nějaké důvody si to myslet?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Protože je to největší hráč na trhu.

Moderátorka

A také dodavatel biopaliv.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Zelená nafta není otázka biopaliv, prosím pěkně. To je něco jiného.

Moderátorka

To je právě to, na co jsem se chtěla dál zeptat. Proč se tomu říká zelená nafta, když je to daňové zvýhodnění i na běžnou naftu, i když nižší než na tu s příměsí biopaliv.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

To se zeptejte těch, kteří tomu ten název dali.

Moderátorka

Vy jste byl taky ministrem, který právě do tohoto zákona zasahoval.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ano, já byl ministrem, který to rušil jako nesmysl. Nesmyslný je i ten název.

Moderátorka

Vy jste to, pokud si to dobře pamatuji, měli jako jedno z opatření v době krize. Také jako způsob šetření a prezentovali jste to jako dočasné.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ne, promiňte, tohle ne. Zrušení zelené nafty bylo definitivní. Dočasné bylo zvýšení daní, z kterého pan ministr Babiš udělal zvýšení trvalé. Ale zelená nafta měla být odstraněna trvale, protože to je výjimka. Myslím, že jsem znám jako bojovník proti všem výjimkám, protože všechny výjimky jsou svým způsobem dveře k daňovým únikům.

Moderátorka

Díky tedy za dovysvětlení. Jak podle vás pomoci zemědělcům, kteří zejména teď v živočišné výrobě mají problém.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Je to velmi prosté. Vládě nic nebrání místo vratky ze zelené nafty, kterou vyčísluje na 400 milionů, těch 400 milionů vybrat, nedávat výjimku, a rozdat je dotačním titulem těm, kteří skutečně v živočišné výrobě podnikají. Potom nula od nuly pojde. Jenže vláda pod záminkou, že chce těmi 400 miliony pomoci zemědělcům, otevře dveře k několika miliardám daňovým úniků, kde si prostě nakrade Agrofert. Tak to prostě je.

Moderátorka

Když mluvíte o několika miliardách, celkově na té daňové vratce jde o zhruba 1 miliardu 700 milionů korun. V tuto chvíli se máme bavit o 400 milionech. Není to svým způsobem narovnání trhu?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Každý odborník Vám potvrdí, že ty podvody jsou zhruba jedna ku jedné. Jestliže vláda tedy dává 2 miliardy daňové úlevy, tak vedle toho ještě 2 miliardy utečou na podvodech. To ta vláda ví, proto otvírá dveře podvodům. Kdyby chtěla zemědělcům pomoci 2 miliardami, tak nedělá žádné výjimky a na dotačních titulech, které v tom rozpočtu jsou, ty 2 miliardy zemědělcům přidá a já bych ani nemňoukl. Nedělalo by mi to žádnou potíž. Ale tady vláda říká, že pomůže 2 miliardami zemědělcům a současně dobře ví, že si další 2 miliardy k tomu šmelináři přikradou při režimu té daňové výjimky a nejvíce si přikrade Agrofert.

Moderátorka

Pohled Miroslava Kalouska. Pane předsedo, díky za něj.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Já děkuji za pozvání.

zdroj: 7. 12. 2015, ct24.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme