Kalousek: Zdanění vkladů na Kypru? Špatné řešení, dobré ale neexistuje

Ministr financí Miroslav Kalousek nepovažuje plánované jednorázové zdanění vkladů na Kypru za dobré řešení. Takové ale podle něj ani neexistuje.

18. 3. 2013

Podle šéfa české státní kasy za současný stav financí na Kypru může riskantní chování finančních ústavů a neodpovědná finanční politika státu v oblasti veřejných financí. Europoslanec Libor Rouček (ČSSD) opatření schvaluje, ale pouze v případě, že dojde k úpravě výše zdanění pro malé vkladatele. Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) se pak domnívá, že dobré není žádné řešení zaváděné plošně.

Kyperský parlament zatím odložil hlasování o záchranném balíku eurozóny na zítřek. Bez něj hrozí Kypru bankrot. Kvůli zdanění vkladů by mohli lidé přijít o 7 až 10 procent úspor. Peníze v kyperských finančních domech má přitom i spousta cizinců včetně Rusů.

"Kypr se s evropskými zeměmi dohodl na tomto řešení. Je to samozřejmě velmi špatné řešení, ale k tomu je potřeba říct, že žádné dobré řešení neexistuje. Stáváte se rukojmím buď finančních trhů, nebo mezinárodních institucí," řekl k tomu Kalousek.

Bývalý český ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, který nyní působí jako poradce společnosti Goldman Sachs, označil jednorázové zdanění vkladů za nebezpečný precedens. Dodal nicméně, že chápe, že evropští politici po Kypru požadují určité oběti.

ct24.cz, 18. 3. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme