Kalousek: Zatčení Ratha? Je vidět, že kontrola dotací funguje

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Zatčení a obvinění středočeského hejtmana Davida Ratha považuje ministr financí Miroslav Kalousek za dobrý signál do Bruselu. "Alespoň se ukazuje, že kontrolní mechanismy fungují," tvrdí.

15. 5. 2012

Neznamená odhalení korupčních praktik při čerpání evropských dotací ve Středočeském kraji další hřebíček do rakve pro řešení už tak komplikované situace s pozastavením evropských peněz pro celou zemi?

Ne, nic takového. Vláda má stanovený akční plán, který plní. Naopak se domnívám, že tímto můžeme demonstrovat, že Česká republika z hlediska auditu i kontroly dělá maximum. O konečném hřebíčku bych tedy nemluvil. Nicméně obecně se dá říct, že sociální demokracie v krajích dramaticky ohrožuje čerpání prostředků z Evropské unie. My jsme samozřejmě hned ráno na základě informací plynoucích z zastavili certifikaci peněz pro středočeský Regionální operační program.

Co to přesně znamená?

Kraje si ty jednotlivé projekty předplácejí ze svých vlastních rozpočtů, a když my to certifikujeme, tak o peníze žádáme Evropskou unii, která je proplácí. Nyní jsme to u středních Čech zastavili, protože určitě nebudeme žádat o proplácení do té doby, než bude zřejmé, co se tam skutečně dělo.

Ze třinácti regionálních operačních programů jde po ROP Jihozápad a ROP Severozápad už o třetí zastavení čerpání peněz. To je téměř čtvrtina. Není ale přece jenom z vaší strany poněkud alibistické mluvit jenom o ČSSD a krajích? Vždyť problémy s eurodotacemi vyčítá Brusel i celonárodním operačním programům a pozastavil je.

To samozřejmě ano, ale tam byly problémy s administrováním, a tady mluvíme o korupci. A to jsou přece jenom naprosto dva odlišné pojmy a jsou jinak citlivě vnímány. Administrativní kroky jdou narovnat, korupce nikoli.

Dokdy máte Bruselu předložit řešení pochybení v čerpání evropských peněz?

My nemáme předložit žádné řešení. Česká republika se zavázala k akčnímu plánu - tedy k postupné aplikaci administrativních kroků k 30. 6. tohoto roku. Jednotlivé kroky se daří naplňovat, proto nevidím jediný důvod, proč by tento akční plán neměl být naplněn.

-KOŽ-

tyden.cz, 15. 5. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme