Kalousek zastavil tramvaj, Schwarzenberg v obležení

Předvolební kampaň Hned několik politiků potkali lidé včera v brněnské tramvaji, na MHD vsadili zelení i TOP 09. A ve Slavkově byl k vidění další unikát: Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Jeroným Tejc. Pohromadě.

24. 10. 2013

„Zastavte, zastavte," křičí Miroslav Kalousek. Zrovna ve chvíli, kdy tramvaj s lídry TOP 09 míjí stánek Zemanovců v brněnské Masarykově třídě. Vůz prudce zastavuje, bývalý ministr financí se vykloní a volá na politiky z konkurenční strany: „Konečně jste zastavili Kalouska!“ První místopředseda strany tak reaguje na billboardy, kterými se SPOZ snažila v kampani oslovit voliče. Zemanovcům padá brada.

Kalousek však není nejžádanější tváří spanilé jízdy historickou tramvají, uvnitř totiž sedí kníže. „Dámy a pánové, pojďte se s námi svézt, je tu i Karel Schwarzenberg,“ kvituje to i Kalousek a na zastávkách takto láká kolemjdoucí. V tramvaji rázem není k hnutí, lidé přepadávají, mačkají se a potí, jen aby se dostali na omak ke knížeti. Fotografie s ním či jeho podpis je vzácný úlovek.

Do tramvaje, která chvílemi připomíná spíš alegorický vůz, který hrká a zvoní, naskočí i nadšení studenti. „Pane Schwarzenbergu, nedávno u nás byl ve škole prezident Zeman, to se nedalo poslouchat, já vás obdivuju, že to zvládáte,“ vtipkuje jeden z mladých voličů strany.

„V takové chvíli se má nedoslýchavost projevuje nejvíce,“ baví spolucestující Schwarzenberg. „A co si myslíte o paní Bobošíkové?“ ptá se druhý. „Rodiče mě učili, že o ženách se vždy mluví slušně,“ odvětí kníže. „Prezidentskou volbu jsem obrečela, doufám, že to teď dopadne lépe,“ ozývá se z úst další voličky TOP 09 Lenky Habrnálové.

Brněnskou jízdou kampaň této strany vrcholí. Schwarzenberg se tu setkal s nadšením, podle jeho slov to tak ale vždy nebylo. „Je dobře, když mi lidé občas i vynadají, jinak bych se ocitl patnáct centimetrů nad zemí,“ dodává. Lídr jihomoravské kandidátky Rom Kostřica už konec kampaně netrpělivě vyhlíží. „Bylo to náročnější, než jsem si myslel, možná proto, že se vše dělo i tak narychlo, o víkendu už budu odpočívat,“ říká Kostřica, kterému přikyvuje i dvojka zdejší kandidátky Anna Putnová.

Karolína Kyselová, Zuzana Taušová a Lukáš Valášek

Mladá fronta DNES, 24. 10. 2013, rubrika: Brno a jižní Morava, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme