Kalousek: Žádné další požadavky ministra Dobeše nebudou

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

15. 8. 2011

Ministr školství Josef Dobeš říkal, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby získal ze státního rozpočtu víc peněz. Vláda totiž slíbila učitelům 4 miliardy na platy navíc. Hrozilo ale, že ministerstvo školství bude muset kvůli tomu možná sebrat 700 miliónů takzvaným nepedagogickým pracovníkům ve školství, to jest třeba školníkům, uklízečkám nebo kuchařům. Dnes se ministr Dobeš sešel s šéfem resortu financí Miroslavem Kalouskem. Toho jsem se krátce před vysíláním zeptal, zda dnešní jednání přineslo nějaký posun ohledně peněz pro školství.

Tak dlužno říct, že víc peněz by potřeboval každý ministr. Já sám od sebe bych také potřeboval víc peněz například na platy pro finanční správu. Nicméně jsme v situaci, ve které jsme. My jsme nemluvili s panem ministrem zdaleka jenom o platech, my jsme projednávali celou kapitolu ministerstva školství a shodli jsme se na tom, že je to otázka priorit, že není jediným řešením, jak například navýšit platy školníků a kuchařek, že jediným řešením není dostat peníze navíc ze státního rozpočtu, že pan ministr má, byť ve velmi omezení kapitole, položky, které může uznat jako prioritu menší nebo větší a na základě toho přistupovat k platům kuchařek a školníků. Já mu nic takového nenavrhuji, do ničeho takového nenutím, to je jeho odpovědnost, ale je to skutečně jeho rozhodnutí, nikoliv moje. A my jsme po podrobném probrání kapitoly, jsme se dohodli na výši kapitoly státního rozpočtu bez rozporu, to znamená, ve vládě pan ministr již nebude rozporovat to číslo, které mu vláda přidělila, jakkoliv.

Znamená to, že ministr školství, třeba i po té dnešní schůzce už vzdává tu snahu získat nějaké další peníze z rozpočtu?

My jsme odcházeli s tím, před chvílí odcházel s tím, že jsme dohodnuti, žádné další nadpožadavky nebudou.

Jinými slovy, ze státního rozpočtu žádné další požadavky pro školství nebudou nad ten návrh, který padl předtím?

Já je nebudu navrhovat a pan ministr odcházel s tím, že už je nebude požadovat.

A znamená to tedy, že by se třeba školníci nebo uklízečky měli připravit na to, že budou mít nižší platy?

Já jsem tady špatný adresát té otázky. Já odpovídám za veřejné rozpočty jako celek a odpovídám za to zda správci kapitol dodrží své limity. Ale jak v onom limitu, zda ve svém rodinném rozpočtu dáte víc na dovolenou nebo na vzdělání svých dětí nebo na hezké šaty, to je prostě vaše rozhodnutí, a úplně stejné rozhodnutí dělá pan ministr v rámci své kapitoly. Jestli ty prostředky, které má, použije více na platy školníků a kuchařek anebo více na některé investiční akce, to je opravdu jeho odpovědnost, jeho ústavní pravomoc a do toho já mu nebudu zasahovat.

Jan Bumba

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 15. 8. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme