Kalousek vyzval vedení ČEZ, aby prověřilo prodej I & C Energo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) včera vyzval vedení energetické společnosti ČEZ, aby prověřilo okolnosti prodeje firmy I & C Energo maďarské skupině MOL. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

9. 2. 2013

Deník MF Dnes ve čtvrtek napsal, že do pozdějšího převodu I & C Energo od skupiny MOL nizozemské společnosti Yellowraazd byl zapojen právník Josef Brož, který má blízko k tehdejšímu generálnímu řediteli ČEZ a nynějšímu předsedovi dozorčí rady ČEZ Martinu Romanovi.

Kalousek jako zástupce majoritního akcionáře ČEZ požádal generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, aby zajistil vypracování externího auditu. Cílem auditu bude posoudit účelnost a efektivnost prodeje I & C Energo skupině MOL včetně toho, zda představenstvo společnosti postupovalo a rozhodovalo o tomto prodeji s péčí řádného hospodáře.

Ministr financí zároveň vyzval předsedu dozorčí rady ČEZ Martina Romana, aby prověřil účelnost a efektivnost prodeje I & C Energo a postup představenstva.

ČEZ prodal I & C Energo skupině MOL v roce 2008. MOL poté uzavřel na I & C Energo předkupní smlouvu s nizozemskou firmou Yellowraazd, kterou krátce předtím založil právník Josef Brož, jenž má podle médií těsné vazby právě na Romana. Brož popřel, že by na prodeji I & C Energo měli on nebo Roman osobní zájem. „Yellowraazd byl součástí struktury, kterou jsem vytvořil pro MOL. Pan Roman ani žádný jiný český občan či subjekt neměl v I & C Energo nikdy žádný podíl ani kontrolu,“ sdělil.

Firma I & C Energo dodává zařízení pro elektrárny a provozovatele energetických sítí. Zřejmě se bude podílet i na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Smlouvu o spolupráci s ní uzavřely česko-ruské Konsorcium MIR.1200 i americko-japonská společnost Westinghouse, které se o zakázku ucházejí. Firmu nyní vlastní maďarské strojírny Olajterv.

ČTK

Právo, 9. 2. 2013, rubrika: Trhy a ekonomika, str. 18

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme