Kalousek: Vláda začala veřejné rozpočty zhoršovat

20. 1. 2015

(vystoupení prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v Televizních novinách)

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka

Jak si vláda během prvního roku ve funkci vedla? A jak plnila svoje sliby? Tak to dnes vyhodnocují zástupci koaličních stran na koaliční radě. Jednání sleduje reportérka Michaela Šmídová. Michaelo, co tedy vláda z koaliční smlouvy splnila? A kde má naopak rezervy?

Michaela ŠMÍDOVÁ, reportérka TV Nova

Dobrý večer. Tak já mám zcela aktuální informaci. Jak mi potvrdili zástupci všech tří koaličních stran, ten program toho dnešního jednání koaliční rady se změnil a nakonec to vyhodnocování té koaliční smlouvy je posunuto na jiný termín. Údajně si to vyžádalo hnutí ANO, které prý nemělo dostatek času na prostudování toho obsáhlého materiálu. Předseda hnutí Andrej Babiš dnes odpoledne také naznačil, že hnutí může požadovat změny v té koaliční smlouvě. Nelíbí se mu například možnost zvyšování daní. Kdo má naopak jasno v tom, jak si vláda vedla, je opozice a tu vládu rozhodně nešetří. Když jsem se ale opozice ptala, jestli přeci jen by vládu za něco mohli pochválit, tak ODS a TOP 09 například kvitují s povděkem, že zpracovala jejich výtky do služebního zákona. Úsvit zase hodnotí pozitivně, že vláda přidala hasičům a policistům. A jejich kritiku si pojďte teď poslechnout.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda TOP 09

To, co vládě vyčítáme zejména, je, že otočila trend vývoje veřejných rozpočtů, a přestože ekonomika roste, tak začala veřejné rozpočty zhoršovat. Kdy je tedy chce zlepšovat, když je začala zhoršovat v době růstu, to je velmi neodpovědný krok. A dále vládě vyčítáme naprosto nečitelnou zahraniční politiku, což je v současné době nesmírně nebezpečné.

Petr FIALA, předseda /ODS/

Máme úplně nekoncepční zahraniční politiku, což je v dnešní době mimořádně nebezpečné. Připravili rozpočet s vysokým deficitem, vůbec neinvestují, ale naopak nesmyslně vydávají peníze. Vláda nemá žádnou koncepci, jak bude řešit penze, to stejné je v zdravotnictví. Vláda tady splnila svůj slib, zrušila zdravotnické poplatky, dobře, ale ničím je nenahradila.

Tomio OKAMURA, předseda /Úsvit/

Vláda neplní sliby a neřeší exekuce, korupci, církevní restituce, zadlužuje nadále zemi.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda /KSČM/

Zatím je to spíš vláda slibů než vláda velkých nadějí. Například nemáme pořád majetkové přiznání, nebude valorizace sociálních dávek. Zdá se, že zraje spor kolem daňové progrese. Bohužel vláda se spíš veze na ekonomickém oživení.

zdroj: TV Nova, 19. 1. 2015, Televizní noviny