Kalousek: Vláda promarnila čtyři roky šancí

4. 9. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

David BOREK, moderátor

Žalobce má v kauze OKD za to, že stát podíl ve firmě prodal příliš levně a rozdíl je v miliardách korun. V případu vystupuje jako svědek Bohuslav Sobotka. Obžalovaný je znalec a dva bývalí vysocí úředníci Fondu národního majetku. Čí je to vina?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Když půjdeme do minulosti a budeme říkat, že je chyba, že se to prodalo, tak bych mohl říct, že zásadní chyba je, že se to znárodnilo. Kdyby to komunisti neznárodnili, nemuselo by se to pak prodávat a nemuseli bychom se teď soudit o privatizační cenu. Tohle nikam samozřejmě nevede. Teď běží soud, který má rozhodnout o vině a trestu pro ty, kteří možná mohou za to, že se to prodalo příliš levně. 

David BOREK, moderátor

Ale já nechci, abychom tady čekali několik měsíců na soud. Můžete teď říct Váš názor, kde může být vina?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Jestli soud prokáže, že se to skutečně prodalo levněji, než mělo, nemůžu říct. To se opírá o znalecký posudek, který má obžaloba, a oproti znaleckému posudku, který měl tenkrát Fond národního majetku. Obžalován je znalec, který ten posudek tenkrát zpracoval, a dva úředníci Fondu národního majetku. Pokud se jim vina prokáže, budou potrestáni. Co se týče odpovědnosti tehdejšího ministra financí, tak bych si ho nikdy netroufl vinit za to, že on sám ještě neprověřoval onen znalecký posudek. To opravdu není jeho odpovědnost. Možná nese politickou odpovědnost, ale žádnou povinnost, aby on sám ještě prověřoval validitu znaleckého posudku, na základě kterého se vláda rozhodovala, neměl. 

David BOREK, moderátor

Počkejte, dovolím si do toho vstoupit.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nejsem tady proto, abych ho hájil. Jenom Vám říkám, jak to je. 

David BOREK, moderátor

Mně právě přijde, že jste krotký, protože když byla kauza ProMoPro, ve které figuroval také pouze politickou složkou Alexandr Vondra, tak jste použil ještě dávno před soudem slovo zlodějina. Tady ho neřeknete?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Samozřejmě, protože jsme tenkrát nalezli 135 milionů korun vyvedených na privátní konto v Rakousku. Tam bylo ukradeno 135 milionů. O tom není pochyb. V kauze OKD se rozhodně nedá říct, že by někdo z tehdejší vlády něco ukradl. Vláda nese politickou odpovědnost za to, že uvěřila špatnému znaleckému posudku, pokud tak soud rozhodne. Ale z toho se z mého pohledu nikdo z vlády trestně vinit nemá. Ale abyste mi nevyčítal, že jsem krotký, tak co bych panu premiérovi vyčítal na privatizaci nejvíc, bylo 40 tisíc bytů. Když se slibovalo, že si je za velmi výhodnou cenu koupí jejich tehdejší nájemci, zaměstnanci OKD, tak byl u toho. Tuhle věc si měl ošetřit. Měl si ohlídat, že to ve smlouvě bude skutečně tak zakotveno a neměl připustit smlouvu, kde sice existoval ústní slib, ale ve smlouvě to bylo úplně jinak. Jako jeho nástupce jsem se s tím potom mnohokrát potýkal. Snažil jsem se, aby ti nájemci dostali možnost to levně odkoupit. Smluvně to ovšem bylo podepsáno tak, že to nebylo možné. Bohužel právo bylo na straně RPG. Za tohle pana premiéra Sobotku viním. 40 tisíc domácností na severní Moravě připustil víceméně ošidit a nesplnil slib, který dostali. To udělat neměl. Za ten znalecký posudek bych si ho ale vinit netroufl. 

David BOREK, moderátor

Pane Zavadile, zmínil jsem kauzu ProMoPro. To je podle mě případná paralela. Alexandr Vondra měl kvůli té kauze velké problémy. Dalo by se dokonce říct, že to ukončilo horkou fázi jeho politické kariéry. Přesto odsouzen nakonec nebyl a přesto čelil výrazné kritice ČSSD. Jak prekérní je to pro ČSSD, že významný politik ČSSD není souzen, ale je spojován s kauzou v tak voličsky zajímavém kraji?

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

Rozdíl mezi ProMoPrem a touto kauzou je, to už tady řekl kolega Kalousek, že se tam našlo 135 milionů, které byly zdefraudovány. Zatímco tady, jestli byly špatně ošetřeny smlouvy, které se týkaly bytů, tak to zrovna dobrá vizitka není. Neznám tu smlouvu. Neviděl jsem ji. Nevím, jestli to bylo ošetřené dobře nebo ne. Vím, že už při první privatizaci byly ty byty vloženy tehdy do Dolu ČSN. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Promiňte, že Vám skáču do řeči, ale já tu smlouvu znám. V okamžiku, kdy nájemci zjistili, že jim RPG ty byty neprodá, tak se začali bránit. Ministerstvo financí mělo tenkrát pod mým vedením upřímnou snahu jim v tom pomoct, protože si pamatuji, jak ten veřejný slib zazněl. S tou smlouvou jsme velmi pracovali. Dokonce jsme zkoušeli podat i žalobu, i když podle nás neměla šanci, a také neuspěla. Bohužel to, co je v té smlouvě, naprosto neodpovídá politickému slibu, který tenkrát od premiéra Grosse, ministra financí Sobotky i pana Bakaly zazněl. Zjevně tedy pan Sobotka nemluvil pravdu. Všichni tři slíbili, že se to privatizuje tak, aby se nájemci dostali k bytům levně. To, co v té smlouvě je, a to, co pan ministr Sobotka podepsal tenkrát, neodpovídá veřejně danému slibu. To je prostě fakt. Vůbec nechci říct, že to má svoji trestně právní souvislost, asi nemá, ale ti lidé se mohou cítit oprávněně podvedeni a podvedla je sociální demokracie. To se nedá nic dělat.

David BOREK, moderátor

Pan Bakala měl k Vaší straně blízko.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ne blíže než k Věcem veřejným nebo ODS.

David BOREK, moderátor

Pár milionů Vám dal. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

V roce 2000 daroval pan Bakala zcela transparentně na transparentní účet asi 10 nebo 13 milionů Občanské demokratické straně, polovinu TOP 09 a ještě o něco méně Věcem veřejným. To znamená, že sponzoroval tři strany. Ano, máme sponzory, ale to neznamená, že si nás koupili. Úplně stejně byste se mohl obrátit na ty další dvě strany. Neměl jsem pocit, že by si pan Bakala koupil ODS nebo Věci veřejné. Nás si v žádném případě nekoupil, i když jsme ten sponzorský dar tenkrát přijali.

David BOREK, moderátor

Školské odbory půjdou do stávkové pohotovosti, pokud jim koalice v pondělí nevyhoví v otázce platů. Od listopadu chtějí pro učitele plus 15 procent, pro další pracovníky ve školství plus 10 procent. Odboráři poukazují i na dobrou kondici ekonomiky. Aktualizovaná čísla statistiků za druhé čtvrtletí ukázala meziroční růst HDP 4,7 procenta. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ten požadavek je naprosto oprávněný. Je to ale těžké z roku na rok, když se dělalo málo před tím. Bohužel jsem byl ve vládách, kdy jsme čelili největší hospodářské krizi, jaká tady byla od druhé světové války. Příjmy státu z roku na rok klesaly, takže jsme byli rádi, že nesnižujeme učitelům platy. Příliš se ale přidávat nedalo. Dneska příjmy státu stoupají o 60, 70 miliard ročně. Přestože stoupají, tak má vláda pořád deficitní rozpočet a rozdává peníze takovým způsobem, že dnes už nemá na zítřek. Kdyby pro ni byly platy učitelů jasnou prioritou, tak na 15 procentech mohly být už teď. Každoroční přírůstek by to snadno zajistil. Rozdávali ale velmi nesystémově a neefektivně na všechny strany. Stále si myslím, že by to teď šlo, ovšem za cenu, že něco jiného nebude. Koruna je jenom jedna. Nemůžete ji utratit dvakrát. Bohužel se vláda dopustila celé řady velmi neefektivních výdajů. Nabrala například o 30 tisíc státních zaměstnanců navíc. To je 20 miliard, které kdyby dneska měla na platy učitelů, tak můžou dostat víc než 15 procent. 

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

Kolega se sice zmírnil o tom, že nebylo v době krizové možno přidávat. Ono se ale nemělo také ubírat v jiných sférách. Tady se několika set tisícům zaměstnanců všech možných sfér, kteří jsou vázaní na státní rozpočet, vybrakovaly peněženky. Tahle vláda musela dorovnat i tyto skupiny, protože tam byl propad o víc než 10 procent. Tím myslím policisty, armádu, zdravotníky a nepedagogické pracovníky. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Při vší úctě k policistům i Vaší argumentaci, říkali jste: „Ano, museli jsme dorovnat policistům.“ Něco jste jim skutečně dorovnali, ale průměrný plat policisty je o třetinu vyšší než průměrný plat učitele. My čtyři roky říkáme, že bychom rádi, aby byl průměrný plat učitele na stejné úrovni jako průměrný plat policisty. V evropských zemích mají učitelé většinou ještě víc. U nás mají učitelé dvě třetiny platu policistů. Za čtyři roky se to srovnat dalo. Bohužel jste tyto disproporce zcela ignorovali. Ať se v dobrých časech přidává, proti tomu nic nemám. Nebylo ale potřeba nabrat 30 tisíc nových státních zaměstnanců. To je skoro 20 miliard korun ročně, kterými jste zatížili daňového poplatníka, aniž bychom to poznali na lepší kvalitě veřejných služeb. Kdybychom měli těchto 20 miliard dneska k dispozici, tak můžou mít učitelé víc než 15 procent. Na co se nabralo těch 30 tisíc lidí?

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

To je debata na jiný den.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ne, to je o prioritách, jestli umím hospodařit nebo ne. 

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

Samozřejmě bychom si sami měli položit otázku, jak je možné, že se nároky na počty zaměstnanců zvyšují každou normou, kterou v parlamentu schválíme,

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

V tom se shodneme.

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

Každá norma, která projde parlamentem, má určitý nárok na zvýšení.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Však jste jich taky za tohle volební období schválili. Cesta je jednoduchá a my ji nabízíme v programu. Stát musí snížit počet úředníků a ty peníze dát učitelům. Pak budou mít vyšší průměrný plat, než mají dneska policisté. Dá se to udělat velmi rychle a souhlasím, že se přitom musí zrušit spoustu zbytečných agend, které jste za poslední čtyři roky v parlamentu schválili. 

David BOREK, moderátor

V dosluhující koalici je ale ještě hnutí ANO, které tam má ministra financí. Ten není úplně nadšen, a říká, že listopadové zvýšení je nemožné a lednové je sice možné, ale také se to musí dořešit. Jak by měla s touto věcí ČSSD po volbách v koaličních vyjednáváních postupovat, protože se platy veřejného sektoru, obzvláště učitelů, můžou objevit znovu?

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

Já bych to takhle vedl. Přes to skutečně nejede vlak. U školských pracovníků je jednoznačně potřeba s tím něco udělat.

David BOREK, moderátor

Ale přes 15 procent nejede vlak?

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

Jednoznačně nejede vlak přes navýšení, které si učitelé zaslouží. Hledat priority je věc další. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Řešení socialistů je vždycky jednoduché - zvýšit schodek. Vždycky to tak udělali. My chceme dojít k vyrovnanému rozpočtu, ale změnit priority tak, aby průměrný plat učitele co nejrychleji dosáhl průměrného platu policisty, což je o třetinu víc, než mají teď.

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

V posledních čtyřech letech jsme se přesvědčili o tom, že museli socialisté napravovat chyby, které se tady staly. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Pane předsedo, to, že jsme se chovali v době krize za cenu vlastních politických nákladů odpovědně a snášeli nevůli lidí, kterým se to nemuselo líbit, naprosto chápu. To byla naše obrovská oběť a dobrá práce, díky které Vaše vláda dnes těží. Místo toho, abyste ty peníze používali, tak je zbůhdarma vyhazujete z ona a vedete tu zemi tam, odkud jsme ji kdysi museli opravovat. Na tomhle se opravdu neshodneme. 

David BOREK, moderátor

Jak budete ve volbách obhajovat to, že vláda, která vede podle Vás tu zemi do špatného směru, se může vykázat ekonomickým růstem skoro pět procent?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Česká republika má ekonomický růst 5 procent navzdory politice vlády. Ekonomika má nějakou setrvačnost. Náš růst je dominantně vázán na vnější okolí, zejména na eurozónu, protože jsme dominantně exportní ekonomika. Když jsem tady řekl, že dnešní vláda těží z naší odpovědnosti, kterou jsme dělali v letech 2011, 2012 a 2013, tak jsem to myslel smrtelně vážně a každý ekonom tomu rozumí.

Jaroslav ZAVADIL, předseda výboru pro sociální politiku, PS /nestr. za ČSSD/

Ono by to bylo všechno hezké, kdyby nakonec účet, který Vám v letech 2013 vystavili voliči, byl trošku jiný. Takže i voliči s tím nebyli spokojeni.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Fajn, já to beru. Ano, spousta vlád, chovaly-li se odpovědně, tak za to nesly obrovské politické náklady a dostaly za to od voličů za uši, protože volič má právo posuzovat to podle okamžitého stavu. Když už jste ale zdědili strukturálně vyrovnané rozpočty a měli jste každý rok desítky miliard navíc, tak místo abyste s těmi desítkami miliard nakládali odpovědně, místo abyste si splnili své domácí úkoly, které jste slibovali splnit v penzijní reformě, ve zdravotní reformě, ve zjednodušení daní, tak jste kromě utrácení nedělali nic. Můžeme mluvit o čtyřech letech promarněných šancí, včetně učitelských platů.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 1. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme