Kalousek: Vláda chce i v dalších letech zvyšovat výdaje rychleji, než jaké budou pravidelné příjmy

"Peníze, které mohly a měly skončit v kapsách občanů, vláda příští rok utratí ve svých stále se zvyšujících výdajích", konstatoval ve čtvrtek místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A jde o miliardy, zdůraznil. Exministrovi financí se totiž nelíbí dva daňové zákony, které ve středu podpořil rozpočtový výbor a které zásadně mění stávající zákony o daních, které připravilo ministerstvo financí pod jeho vedením.

5. 9. 2014

Konkrétně se jedná o vládní návrh na zavedení nové snížené sazby daně z přidané hodnoty. Desetiprocentní sazba by měla platit od příštího roku a vztahovat se bude na knihy, léky a kojeneckou výživu. Kalouska nenadchla ani novela zákona o daních z příjmů, která zejména zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě. Navrací rovněž daňovou slevu pracujícím a podnikajícím důchodcům. Podle stávajícího znění zákona o DPH se měla DPH sjednotit v roce 2016 na výši 17,5 procenta. Novela současného ministra financí Andreje Babiše (ANO) s touto sazbou nepočítá. Vedle stávajících dvou sazeb, 21procentní základní sazby a snížené 15procentní, zavádí ještě desetiprocentní daň pouze na knihy, léky a dětskou výživu.

Podle Miroslava Kalouska tak občané přijdou v roce 2016 o 16 miliard korun, které mohly zůstat v jejich kapsách. Rok 2015 měl být rovněž rokem, řekl Kalousek, kdy měl být hospodářský růst podpořen právě snížením přímých daní. Dosud platná legislativa, kterou chce ale současná vláda změnit, předpokládá snížení daní fyzických osob v příštím roce o 14,6 miliardy korun. Návrhy, které podpořil rozpočtový výbor, však tato daňová snížení ruší a ponechává daňovou zátěž v původní výši.

„To se téměř rovná dárečkům, co si ministři v létě odnášeli z ministerstva financí,“ uvedl Kalousek s odkazem na skutečnost, že ministr financí Andrej Babiš navýšil výdaje jednotlivým resortům právě o 16 miliard korun. Vládní návrhy zákonů ale pocítí i konkrétní občané. Jak uvedl místopředseda TOP 09, například truhlář s příjmem kolem 40 tisíc korun přijde oproti stávající legislativě o patnáct stovek.

„Pokud by tyto příjmy vláda využila ke snižování deficitu, smířím se s tím,“ řekl dále Kalousek. „Vláda ale tyto příjmy hodlá utratit. Navíc chce i v dalších letech zvyšovat výdaje rychleji, než jaké budou její pravidelné příjmy, a tím zvyšovat strukturální deficit,“ upozornil exministr. Vláda totiž podle Kalouska slibovala snížení daní, ale de facto je zvyšuje, konstatoval Kalousek. "Vláda chce i v dalších letech zvyšovat výdaje rychleji, než jaké budou pravidelné příjmy," dodal Miroslav Kalousek.

Jiří Vavroň

Právo, 5. 9. 2014, rubrika: Trhy & ekonomika, str. 21

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme